Prezident Kiska vymenoval 20 nových sudcov, je medzi nimi aj Harabinov syn

Novým sudcom Andrej Kiska pripomenul, že od každého ich rozhodnutia bude závisieť, aké účinné budú na Slovensku princípy právneho štátu.

04.12.2017 13:01
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska
debata (17)

Slovenské súdnictvo po dnešku posilní 40 nových sudcov. Prvých 20 vymenoval prezident Andrej Kiska dopoludnia, ďalších 20 čaká na menovanie popoludní. Ako pri slávnostnom akte Kiska zdôraznil, "od každého z nich závisí, čo sloboda a demokratické princípy, ale aj rovnosť a spravodlivosť znamenajú a budú znamenať. Akým obsahom ich svojimi rozhodnutiami budú napĺňať“. Novým sudcom pripomenul, že od každého ich rozhodnutia bude závisieť, aké účinné budú na Slovensku princípy právneho štátu. „Bez fungujúceho a efektívneho právneho štátu neexistuje dôvera v schopnosť štátu riešiť spory či spravodlivo trestať porušovanie pravidiel,“ podčiarkol Kiska.

Od tejto chvíle budete pod dohľadom verejnosti a s vaším konaním a správaním sa aj mimo priameho výkonu súdnictva začnú spájať očakávania, uviedol prezident pred novovymenovanými sudcami. Stál medzi nimi aj syn Štefana Harabina – Branislav, ktorého prezident vymenoval za sudcu Okresného súdu Bratislava I. Jeho otec pritom čelí kritike a aj disciplinárnym návrhom za svoje vyjadrenia, či už na adresu prezidenta alebo aj predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej. Branislav Harabin pre médiá po menovaní uviedol, že etika by mala byť súčasťou sudcu nejakým spôsobom od výchovy. Podľa neho je otázka názoru, ako sa sudca môže verejne vyjadrovať. Aj sudca je občan SR a má právo na svoj názor, ak ho vie podložiť. Ak niekto s vysloveným názorom nesúhlasí, sú tu kompetentné orgány a tie nech to riešia, dodal. Medzi sudcami bola aj dvojica sudcov, ktorí posilnia Okresný súd v Spišskej Novej Vsi. Tí úspešne prešli celým výberovým konaním a až na záver v apríli prezidentská kancelária upozornila na nezákonné zloženie ich výberovej komisie. Bol do nej vymenovaný namiesto člena zvoleného Súdnou radou SR člen vymenovaný ministrom spravodlivosti. Hovorca prezidenta Roman Krpelan uviedol, že prezident preskúmal návrh Súdnej rady SR na vymenovania sudcov a vzhľadom na to, že boli odstránené zákonné nedostatky a sudcovia prešli opätovným výberovým konaním na podnet Súdnej rady SR, prezident sudcov vymenoval.

Hlava štátu v príhovore ďalej zdôraznila, že očakáva tak ako celá spoločnosť, že rozhodnutia týchto sudcov budú zákonné, spravodlivé, čitateľné, zrozumiteľné a v rovnakej alebo podobnej situácii aj predvídateľné. Vyzval ich, aby boli aj odvážne – ak si to významné okolnosti alebo verejný záujem vyžiadajú. Kiska zároveň v príhovore zdôraznil, že za dôležité považuje aj to, ako sú pripravení vecne, slušne a trpezlivo komunikovať s verejnosťou. „Svoje rozhodnutia musíte vedieť zdôvodniť, vysvetliť, a najmä obhájiť kvalitou argumentov, a na nich postavenej autorite práva,“ dodal novým sudcom.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #sudca #Andrej Kiska