Kaliňák zostáva v kresle, za jeho odvolanie bolo len 53 poslancov

Parlament aj v nočných hodinách rokoval na mimoriadnej schôdzi, na ktorej sa opozícia pokúšala o odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Neuspela, za jeho odvolanie bolo len 53 poslancov, potrebných bolo aspoň 76 hlasov.

05.12.2017 07:55 , aktualizované: 06.12.2017 02:15
NR SR: Rokovanie 24. schôdze Foto: ,
Premiér Robert Fico a poslanec Jozef Rajtár.
debata (446)

Rozprava trvala od utorka do stredy takmer do druhej hodiny, hlasovanie prebehlo o 02:14 h. Z prítomných 128 poslancov bolo 53 za odvolanie ministra, 74 proti odvolaniu a jeden poslanec sa zdržal hlasovania.

DÔLEŽITÉ Z UTORKOVÉHO ODVOLÁVANIA MINISTRA VNÚTRA:

  • Vláda stojí za ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.
  • V parlamente sa začala mimoriadna schôdza o 13:00 h za prítomnosti 112 poslancov. Skončila sa v stredu pred druhou, hlasovalo 128 poslancov.
  • Opozičný poslanec Rajtár nazval Kaliňáka sklamaním pre koaličných partnerov.
  • Premiér Robert Fico sa svojho ministra zastal.
  • Robert Kaliňák sa k návrhu na jeho odvolanie vyjadril, že nerozumie poľovačke na jeho hlavu.
  • Minister vnútra Kaliňák označil Rajtára za klamára, ktorý sa len hrá, že má vysokú školu.
  • Poslanci priamo v parlamente reagujú na sociálnych sietiach na slová ministra vnútra.
  • Minister vnútra rečnil približne hodinu a pol, okrem obhajoby spomenul aj kauzy opozície či prezidenta.
  • Jozef Rajtár reagoval, že minister vnútra sa snaží odviesť pozornosť.
  • Robert Fico sa prihlásil do rozpravy druhýkrát, pričom kritizoval opozičné strany.
  • Opozícia sa často vyhráža vyšetrovateľom a prokurátorom a útočí na ľudí, ktorí zbavovali Slovensko organizovaného zločinu, vyhlásil Kaliňák.

Dôvody, pre ktoré by mal Kaliňák prísť o funkciu ministra vnútra, zhrnul opozičný poslanec zo Slobody a solidarity Jozef Rajtár. Podľa neho pre stranu Smer nie je Slovensko sociálnym ani spravodlivým štátom. Podľa neho „hlasovaním za jeho odvolanie sa hlasuje za šancu na prosperujúci štát,“ povedal.

Rajtár tiež vyhlásil, že podľa prieskumov Európskej únie slovenskej polícii nedôveruje až 53 percent občanov. „Horšie na tom bola podľa tejto štatistiky len dôveryhodnosť macedónskej polície. V porovnaní s členskými štátmi Európskej únie je nízka dôveryhodnosť slovenskej polície doslova alarmujúca,“ uviedol s tým, že zodpovednosť za tento stav je plne na pleciach ministra vnútra.

Fico: Kaliňák patrí k najlepším ministrom za posledných 25 rokov

Následne si vypýtal slovo predseda vlády Robert Fico, ktorý sa svojho ministra zastal. Tvrdí, že je to jeden z najschopnejších ministrov. Premiér sa vyjadril, že práve vďaka súčasnému ministrovi vnútra sa darí úspešne bojovať s korupciou na Slovensku. „Nie je to jednoduché,“ dodal Fico s tým, že opozícia ignoruje všetko to dobré, čo Kaliňák pre Slovensko doteraz spravil.

Premiér spomenul aj kauzu prezidenta Andreja Kisku so štátnymi letkami. V utorok mu poslal list, v ktorom píše, že prelietaných milión eur na súkromné účely považuje ako dlh prezidenta voči štátu.

„Na konci dňa sa vždy ukáže, že informácie, ktoré ponúka opozícia, sú nepravdivé,“ uviedol premiér s tým, že opozícia sa tretím vyslovovaním nedôvery Kaliňákovi v priebehu jedného volebného obdobia pokúša o svetový rekord.

Po premiérovi opäť rečnil Jozef Rajtár, pričom kritizoval prejav Roberta Fica. Zaujíma ho, či aj ostatní ministri by boli ochotní postaviť sa za Kaliňáka. Zároveň Ficov prejal označil ako nedôstojný.

Minister vnútra Kaliňák počas pokusu o odvolanie.
Minister vnútra Kaliňák počas pokusu o odvolanie.
+7Minister vnútra Kaliňák počas pokusu o odvolanie.

Kaliňák: Rajtár je zbabelec

Robert Kaliňák poslanca Rajtára nazval klamárom a podvodníkom. „Ani elementárna matematika mu vôbec nejde. Človek, ktorý sa hrdí tým, že vyštudoval manažment, by mal vedieť, že ak máte jedno a dva, tak máte dohromady tri,“ povedal v parlamente minister vnútra.

Dodal, že Rajtár sa snaží niečo zakryť. „Vy vysokú školu ani nemáte. Je to vzdelávanie cez internet. Nepamätám si, že by sa vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa získavalo takýmto spôsobom,“ povedal minister vnútra. „Pochopil som, prečo jeho ekonomické hodnotenia majú také fatálne chyby. To, že zneužil dôveru, že má vysokoškolské vzdelanie, je vec, ktorá vykresľuje jeho charakter,“ povedal minister.

Minister vnútra zároveň poprel slová Rajtára, že by porušil zákon. Priznal však, že zanedbal predošlé odvolávania a nebol často vecný. „Mali sme úlohy, boli sme stále niekde preč. Vtedy nebol čas, dnes už je,“ vyjadril sa minister vnútra.

Rajtár je podľa Kaliňáka aj absolútny zbabelec, lebo svojho asistenta Filipa Rybaniča na trestný čin naviedol, keď si pozrel bankový účet ministra. „Poslanec Rajtár bol prvý, ktorý informácie z banky zverejnil sfalšované a pozmenené,“ vyhlásil s tým, že na účte bola jedna platba za jeho obchodný podiel. „Z účtu odišlo 430-tisíc na účet človeku, ktorý takéto peniaze niekedy do firmy vložil,“ povedal Kaliňák. Zároveň si stojí za tým, že hodnota podielu firmy B.A.Haus, ktorú kúpil od podnikateľa Ladislava Bašternáka, bola osemtisíc eur.

„Rajtár klame aj vtedy, ak tvrdí, že som popieral kontakty s Ladislavom Bašternákom. Stále tvrdím, že ho poznám a niekoľko rokov som ho nevidel. To, čo som povedal, je pravda aj po jeden a pol roku. Rovnako klamal, aj keď povedal, že som oklamal celý národ. Žiadne peniaze som od pána Bašternáka ani sprostredkovane neprijal,“ vyhlásil.

Minister vnútra rečnil približne hodinu a pol, pričom okrem objasnení obvinení zo strany opozície spomenul aj kauzy prezidenta Andreja Kisku, kauzy z vlády Ivety Radičovej či kauzy opozície.

Jozef Rajtár reagoval, že minister vnútra sa snaží odviesť pozornosť. „Ľudia ako Robert Kaliňák zastávajú dôležité miesta a bránia spravodlivosti, bránia opatreniam, ktoré prinesú prosperitu,“ uzavrel opozičný poslanec poslanec.

Premiér druhýkrát počas rozpravy: Naša vláda nemá alternatívu

Robert Fico sa prihlásil do rozpravy druhýkrát. Nedalo mu nereagovať na argumenty opozície. „Mám pre vás odporúčanie – konečne vyhrajte voľby. My sme za sebou štyrikrát vyhrali suverénne voľby a nikto nás nebude spochybňovať tým, že sa cíti byť ublížený,“ povedal premiér. Fico ďalej pripomenul, že líder opozície strana SaS sa považuje za alternatívu vlády, pričom neváhajú zneužiť svoje právomoci. „Nemajú problém odpočúvať a zneužívať štátnu moc,“ povedal predseda vlády.

Opozičný poslanec Igor Matovič sa počas prejavu... Foto: SITA, Diana Černáková
NR SR: Rokovanie 24. schôdze Opozičný poslanec Igor Matovič sa počas prejavu premiéra Roberta Fica postavil priamo pred neho.

Igora Matoviča nazval „úradne uznaným daňovým podvodníkom,“ ktorý zneužil matku na daňové podvody, skrýval daňové doklady. „Nemáme krajšieho daňového podvodníka, ja sa vás nebojím, pán Matovič,“ vyhlásil Fico, keď Matovič stál pred rečníckym pultom pred Ficom.

už stačilo, naozaj. Ja som si myslel, že na vás budeme reagovať iným spôsobom, výsledkami. Vy toto ale asi potrebujete.
Robert Fico, premiér

Lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára spomenul s tým, že politik nemôže mať vzťah s trinásťročným dievčaťom, že je podozrivý z obchodovania s drogami a je podozrivý so stykmi s mafiánmi. „Čo by som dnes dal za to, aby tu sedeli normálne štandardné politické strany. Takto mi chýbajú Dzurinda a Mikloš,“ vyhlásil. „Aj v prípade Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša si pamätám, keď možno tak išli na nás ako vy. Vtedy som si sadol k počítaču s Robertom Kaliňákom, otvoril som si britský register. Za tri dni sme rozbili SDKÚ,“ uviedol.

Matovič odkázal Ficovi, že práve pre neho šiel do politiky. Matovič je rád, že dnes mohol priamo do očí Ficovi povedať, že je „skorumpovaný zlodej a skončí v base“. Poslankyňa Natália Blahová vo faktickej poznámke povedala, že čas, keď opozícia vyhrá voľby, sa blíži. Podľa nej už onedlho nebude mať táto vláda čo rozkrádať. „Ľudia vonku vás počúvajú a dochádza im trpezlivosť. Choďte do zabudnutia, všetci odrazu a hneď,“ povedala.

„už stačilo, naozaj. Ja som si myslel, že na vás budeme reagovať iným spôsobom, výsledkami. Vy toto ale asi potrebujete, vám to asi dobre robí. Keď chcete, budeme vám to takýmto spôsobom pripomínať,“ zdôraznil premiér na margo toho, že opozícia zvolala tretie odvolávanie ministra vnútra a útočí na stranu Smer, čo Fico nepovažuje za profesionálnu politiku.

Opozícia podľa Kaliňáka útočí na ľudí, ktorí zbavovali Slovensko organizovaného zločinu

Opozícia sa často vyhráža vyšetrovateľom a prokurátorom a útočí na ľudí, ktorí zbavovali Slovensko organizovaného zločinu. Vyhlásil to na mimoriadnej schôdzi na pôde parlamentu vo svojom treťom vystúpení minister vnútra Robert Kaliňák. Zároveň sa ohradil proti tvrdeniam, že pod jeho vedením je polícia na Slovensku nefunkčná. „Keď sme nastúpili, na Slovensku bol mafiánsky štát,“ povedal s tým, že v minulosti dominovali Slovensku veľké zločinecké skupiny, ktorým sa štátne orgány báli postaviť.

Minister vnútra Kaliňák počas pokusu o odvolanie. Foto: Pravda, Robert Hüttner
parlament, kalinak Minister vnútra Kaliňák počas pokusu o odvolanie.

„Pamätáte si, ako nemal kto zatknúť Černáka?“ pýtal sa opozičných poslancov. Podľa Kaliňáka sa v tejto situácii mafiánom odvážila postaviť len úzka skupina ľudí, do ktorej radí špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára alebo policajného prezidenta Tibora Gašpara. Podľa Kaliňáka na nich opozícia útočí, pretože nepracujú podľa ich predstáv. Minister však trvá na tom, že vyšetrovacie orgány pracujú nezávisle. „Ja som podal päť trestných oznámení, všetky boli zamietnuté, lebo sa tak rozhodol vyšetrovateľ,“ uviedol. Polícia podľa ministra pomohla zmeniť ráz Slovenska. „Stala sa z neho štandardná krajina, kde zločinci sedia v base,“ dodal.

Vláda odmieta pochybenia

Ako sa píše vo vládou schválenom materiáli, vláda vníma návrh poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery ako „vytĺkanie politického kapitálu, pričom na konci dňa sa vždy ukáže, že informácie podané opozíciou sú nepravdivé“. Podľa materiálu Kaliňák všetky náležitosti kauzy Bašternák už vysvetlil.

Takisto podľa vlády ministerstvo vysvetlilo aj informácie o projektoch, za ktoré ministerstvo dostalo podľa opozície pokuty, podľa ministerstva však išlo o korekcie. Vláda odmieta pochybenia aj v prípade verejných obstarávaní Nemocnice sv. Michala a Klientskeho centra v Bratislave.

Rajtár: Je to už na encyklopédiu

Opozičné strany SaS, OĽaNO a Sme rodina chcú odvolať Kaliňáka pre viaceré kauzy, ktoré mu pripisujú. Ná návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísalo asi 40 poslancov. „Ak ho necháme na svojom mieste do konca volebného obdobia, je to na encyklopédiu. Bašternák, obchodovanie B. A. Haus, korekcie 25,7 milióna eur za čerpanie eurofondov,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár. Druhou stránkou, prečo ho chcú odvolávať je, že Kaliňák nevie vysvetliť pôvod svojho majetku.

„Robert Fico mal dosť času Roberta Kaliňáka stiahnuť. Neurobil to. Iniciujeme odvolávanie Roberta Kaliňáka v Národnej rade SR. My mu nedôverujeme, sklamal ako minister, má podiel na nedôvere ľudí k polícii, moloch štátnej správy nepremenil na efektívnu štátnu správu, sklamal ako čestný politik, lebo sa nevyhol netransparentným výberovým konaniam a nevie vysvetliť pôvod svojich nadštandardných príjmov,“ uviedol a dodal, že Kaliňák sklamal aj viacerých koaličných poslancov, ktorí by sa mali vyjadriť a pridať sa počas mimoriadnej schôdze k opozícii.

Ministerstvo vnútra v reakcii na návrh na odvolanie ministra Roberta Kaliňáka tvrdí, že za obstarávania dostal rezort od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) pokuty len za dva tendre. A to za tie, ktoré realizoval rezort pod vedením súčasnej opozície.

Kaliňák: Ide o farizejstvo

Jedna sa týkala predražených Fabií a toho, že neodovzdali dokumentáciu ÚVO. Ako sa píše v stanovisku, rezort vnútra od ÚVO počas pôsobenia Roberta Kaliňáka na poste ministra vnútra pokuty za obstarávanie nedostal.

„Korekcie, teda zvýšenú spoluúčasť z operačných programov rezort dostal aj za verejné obstarávania, ktoré sa realizovali za Daniela Lipšica. Aj napriek tomu, že ich opozícia bombasticky na svojej tlačovej besede spred niekoľkých dní, zrejme nechtiac, prezentovala vo svojej tabuľke, v podaní na odvolanie zrazu chýbajú. A to svedčí o farizejstve tých, ktorí takýto zúfalý návrh podávajú. Namiesto toho, aby opoziční politici predkladali návrhy, ktoré by mohli pomôcť v zlepšení života a bezpečnosti občanov, tak len politikárčia a pokračujú v hrubom zavádzaní spoločnosti a šírení klamstiev,“ reagovalo ministerstvo.

Najčastejšie odvolávaný Ficov minister

Poslanec Gábor Grendel podotkol, že Kaliňák je najčastejšie odvolávaný minister Ficových vlád. Podľa neho už aj samotní podpredsedovia Smeru tlačili na to, aby odstúpil z funkcie. Na aktuálnej schôdzi NR SR koaliční poslanci ukázali pri hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní o zmrazovaní platov, že nie sú stádo, dodal Grendel. „Takže aj týmto návrhom im chceme dať možnosť, aby sa slobodne prejavili a zahlasovali za odvolanie ministra Kaliňáka,“ povedal.

Poslanec NR SR za Sme rodina Milan Krajniak vyzval Kaliňáka, aby sa vzdal funkcie ministra. Poukázal aj na to, že Smer-SD vyhral zo 135 obcí, kde žije prevažne rómska populácia, vo viac ako v polovici z nich. Na sídlisku Luník 9 v Košiciach podľa jeho slov až 91 percent voličov hlasovalo za predsedu kraja za Richarda Rašiho (Smer-SD).

Podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová pripomenula aj kauzu Kovošrot z roku 2000, kauzu Hedviga, výbušninu v Írsku, kauzu streľba na študentov z roku 2013, kauzu DPH Chovanec a spol., kauzu Bašternák a kauzu Kočner. Aj toto sú podľa nej dôvody, pre ktoré by mal Kaliňák ako minister skončiť.

Vašečka: Ministrom sa nikdy nemal stať

Poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Richard Vašečka vyjadril názor, že Kaliňák sa nikdy nemal stať ministrom vnútra. „Ako opozícia preto bezpochyby podporujeme, aby bola vyslovená nedôvera Robertovi Kaliňákovi už po niekoľkýkrát,“ povedal.

Pripomenul, že Kaliňák má „na triku“ škodu viac ako 25 miliónov eur. Na prípad upozornil Igor Matovič s tým, že viac ako 25 miliónov eur musí štátu na pokutách splácať ministerstvo vnútra. Ako Matovič uviedol 14. novembra, dôvodom je, že Úrad pre verejné obstarávanie našiel chyby vo viacerých ministerstvom organizovaných verejných obstarávaniach. Celková hodnota obstarávaní, za priebeh ktorých boli rezortu vnútra vyrubené pokuty, je podľa OĽANO 340 miliónov eur. Podľa Vašečku to, že podpredsedovia Smeru-SD abdikujú zo svojich podpredsedníckych funkcií, je záležitosťou strany, ale to, že je Kaliňák ministrom, škodí celému Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

446 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie #Robert Kaliňák