Iba so súhlasom rodiča. Zákon určuje vekovú hranicu detí pre prístup na internet

Prístup detí na rôzne webové stránky či sociálne siete budú musieť schváliť rodičia. Bez ich súhlasu to od budúceho mája zákon umožní len osobám nad 16 rokov. Slovensko si vybralo najvyššiu možnú vekovú hranicu. Podľa ministerstva spravodlivosti sa môže znížiť, keď vzrastie povedomie a opatrnosť ľudí na internete.

05.12.2017 13:00
Facebook, logo, smartphone Foto: ,
Ilustračné foto
debata (14)

Zákon o ochrane osobných údajov schválili poslanci minulý týždeň. Ten len integroval smernicu EÚ. Jej cieľom je vyššia ochrana osobných údajov. V Národnej rade vyvolal najväčšiu diskusiu práve vek, ktorý určuje potrebu súhlasu zákonného zástupcu. Niektorí poslanci pripomínali, že dieťa má už od 14 rokov trestnoprávnu zodpovednosť a 16-ročná hranica sa im zdala premrštená.

Upozorňovali, že smernica navrhovala aj nižšie limity. „Myslím si, že toto je téma, ktorá si zaslúži vážnu debatu, vážnu výchovu a vzdelávanie dospelých. Podľa mňa by to mala byť téma v rámci bežnej edukácie a diskusie na školách. Potom môžeme zvládnuť aj debatu o tom, kedy sú deti také vyspelé, že vedia, že nemajú dať svoju fotku s adresou na internet. Po diskusii môžeme kľudne ten vek znížiť,“ tvrdila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) v parlamente. Vekovú hranicu 16 rokov si ponechalo Nemecko, Luxembursko, Litva či Holandsko. Ako presne budú prevádzkovatelia vek používateľov overovať, zatiaľ nie je jasné. Je možné, že na webovej stránke sa zobrazí pri zaškrtávacom políčka text s upozornením. Ten môže vyžadovať potvrdenie, ak je osoba mladšia ako 16 rokov, že disponuje súhlasom zákonného zástupcu na spracovanie osobných údajov.

Tomáš Vavro, ktorý sa ako advokát špecializuje aj na ochranu osobných údajov, hovorí, že zákon je jeden z ideálnych príkladov vágnych ustanovení, ktoré sú nejako napísané, ale v praxi sa ťažko aplikujú. Spôsob, akým sa napríklad podľa neho sociálne siete s týmto ustanovením môžu vysporiadať, je, že doplnia ustanovenie, že ich služby nie sú určené mladistvým osobám. „Najjednoduchšie sa s touto povinnosťou vysporiadajú, ak samy vylúčia, že svoje služby mladším osobám neadresujú, a nemôžu si overiť vek užívateľa,“ poukázal Vavro.

Zákon zavádza širšiu definíciu osobných údajov. Okrem bežných údajov ako meno, adresa, vek, pohlavie budú za ne považované aj rôzne on-line identifikátory osôb ako IP adresa, cookies alebo ďalšie technológie, ktoré zaznamenávajú pohyb človeka v on-line, ale aj v skutočnom priestore, napríklad lokalizáciou polohy podľa mobilu.

Úrad na ochranu osobných údajov upozorňuje, že zákon neprináša vecné zmeny až v takej významnej miere a takmer 90 % z neho je obsiahnutých aj v súčasnej legislatíve. Nové pravidlá vstúpia do platnosti 25. mája budúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #facebook #sociálne siete #kyberpriestor #zákon o ochrane osobných údajov