Policajti zasahovali spoločne proti zločinu v celej Európe

Členské štáty EÚ a ich medzinárodní partneri spojili sily, aby narušili aktivity zločineckých skupín.

05.12.2017 16:57
Vyšné Nemecké, hranice, ukrajina Foto: ,
Hraničný priechod medzi Slovenskom a Ukrajinou Vyšné Nemecké.
debata (3)

Ako informoval hovorca Prezídia Policajného zboru v Bratislave Michal Slivka, tisíce policajtov v rámci operácie Dragon vykonali akcie zamerané na európsku organizovanú kriminalitu s cieľom trvalo narušiť jej fungovanie.

Zamerali sa na podvody s platobnými kartami, prevádzačstvo, počítačovú kriminalitu, obchodovanie so syntetickými drogami, kokaínom a heroínom, obchodovanie so zbraňami, falšovanie eura, organizované majetkové trestné činy a obchodovanie s ľuďmi.

V jednej z týchto akcií sa na Slovensku konala operácia na hraničných priechodoch Vyšné Nemecké a Ubľa. Policajti sústreďovali informácie o nelegálnej migrácii, prevádzačstve, neoprávnenom pobyte, odopretí vstupu, zaistených kradnutých motorových vozidlách a pašovaní tovaru, väčšinou cigariet, ktorých zaistili 6 380 kusov, ukrytých pod ošatením, v batožine alebo vo vybudovaných schránkach v podlahe vozidla. Zaznamenali 29 neoprávnených pobytov občanov tretích krajín a v 23 prípadoch bol odopretý vstup. Vyšetrovateľ obvinil jednu osobu z trestného činu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach označenia tovaru.

Na Slovensku je 13 obvinených

Do akcie sa zapojil aj úrad Hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru spolu s národnou kriminálnou agentúrou. Slovenskí vyšetrovatelia obvinili 13 osôb v piatich trestných veciach, jedna z nich je stíhaná pre zločin prevádzačstva väzobne. Traja pre zločin prevádzačstva z dôvodu účelového sobáša a zvyšných deväť v súvislosti so zločinom obchodovania s ľuďmi, kde u troch bol zločin kvalifikovaný ako obzvlášť závažný.

Europol koordinoval a podporoval policajné zložky vo viac ako 60 krajinách. Zapojili sa aj agentúry Eurojust, Frontex, Interpol, Ameripol, Clacip, NCFTA, UNODC a IATA. Počas operácie Dragon od júna do októbra spojili svoje sily proti infraštruktúre zločineckých skupín v stovkách zásahov na rôznych miestach Európy.Išlo už o štvrtú spoločnú medzinárodnú policajnú operáciu. Policajti v celej Európe vrátane Slovenska sa zamerali na závažnú organizovanú trestnú činnosť, neraz presahujúcu hranice EÚ.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #organizovaný zločin