Andrej Danko vyzval prezidenta, aby vymenoval sudcov ÚS

Andrej Danko absolvoval s prezidentom telefonát ohľadom nevymenovania sudcov.

06.12.2017 13:13
Danko, sns, andrej danko, koaličná kríza, Foto: ,
Predseda SNS Andrej Danko
debata (5)

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) je presvedčený, že už neexistuje zákonný dôvod na to, aby ústavný súd nemal doplnený počet chýbajúcich ústavných sudcov. Povedal to na dnešnej tlačovej besede po rozhodnutí Ústavného súdu SR, podľa ktorého prezident Andrej Kiska nevymenovaním chýbajúcich sudcov z kandidátov zvolených Národnou radou SR porušil ich ústavné práva.

„Minulý rok som sa rozhodol akceptovať oddialenie rozhodnutia pána prezidenta a čakali sme na rozhodnutie Benátskej komisie. Napriek rozhodnutiu komisie k menovaniu ústavných sudcov nedošlo a dnes neexistuje žiadna prekážka toho, aby ústavný súd mal konečne doplnený počet ústavných sudcov,“ povedal a informoval o tom, že dnes v tejto súvislosti telefonoval s prezidentom Kiskom. Čo bude, ako sa prezident po rozhodnutí ústavného súdu rozhodne konať, je podľa Danka na samotnom prezidentovi a momentálne je predčasné o tom hovoriť. Avšak očakáva, že prezident v krátkom čase zaujme stanovisko.

Podľa Danka si Národná rada SR pri výbere ústavných sudcov splnila všetky zákonné podmienky. „My, ústavní činitelia, nemôžeme konať niečo, čo nám zákon nedovoľuje. Národná rada v zmysle ústavy a kompetencií vybrala dostatočný počet sudcov a dala prezidentovi na výber,“ povedal. Prezidnet Kiska však z navrhnutých kandidátov na sudcu ústavného súdu nevymenoval žiadneho. Podľa predsedu parlamentu národná rada v tejto veci nepochybil a splnila si všetky povinnosti, ktoré jej prináležali. „Mohol som vyhlásiť nové kolo volieb, ale neviem si predstaviť ten politický guláš, ktorý by z toho vznikol,“ vyhlásil. „O svojom stanovisku som viackrát informoval prezidenta. Odmietam z tohto vytĺkať politické body, hovorím o ústavnoprávnej povinnosti prezidenta doplniť počty ústavných sudcov,“ uviedol a dodal, že pre nedostatok sudcov na ÚS narástli prieťahy konaní.

Danko dnes spomenul, že „vo vládnej koalícii sa rozprávali, že sa nebránia diskusii, aby sa pozreli na podmienky výberu ústavných sudcov v rámci mechanizmu NR SR. "Národná rada SR by nemala o túto kompetenciu prísť. Pokiaľ tu je model platný desiatky rokov, treba ho ponechať. Slovensko má zrelý systém výberu sudcov,“ povedal s tým, že o menších zmenách môžu v budúcnosti hovoriť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #NR SR #Andrej Danko