Kiska udelil končiacemu šéfovi Eurokomisie na Slovensku medailu za príkladnú činnosť

Dušan Chrenek, ktorý na poste končí, vyzdvihol iniciatívu, počas ktorej sa najvyšší ústavní činitelia prihlásili k proeurópskej politike.

06.12.2017 16:09
Dušan Chrenek Foto: ,
Dušan Chrenek, končiaci vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
debata (1)

Prezident Andrej Kiska udelil pri príležitosti ukončenia diplomatického pôsobenia na Slovensku ďakovnú medailu vedúcemu Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušanovi Chrenekovi za príkladnú činnosť v prospech šírenia významu európskych hodnôt a spolupráce v Slovenskej republike.

Ako informovala Ingrid Ludviková z tlačového odboru Zastúpenia EK, Chrenek poďakoval prezidentovi za ocenenie a vyzdvihol iniciatívu spred niekoľkých týždňov, keď sa traja najvyšší ústavní činitelia prihlásili k proeurópskej konštruktívnej politike, a teda k účasti Slovenska na ďalšej užitočnej spolupráci a integrácii v EÚ.

„Je to mimoriadne dôležité, pretože vzťah slovenských občanov k EÚ sa odvíja aj od toho, ako k EÚ pristupujú politickí predstavitelia doma,“ konštatoval Dušan Chrenek. Zároveň ocenil, že prezident od začiatku svojho pôsobenia zaradil otázky EÚ veľmi vysoko vo svojich aktivitách a dôležitých vystúpeniach a, samozrejme, najmä jeho konštruktívny tón. V tejto súvislosti vyzdvihol vystúpenie prezidenta v Európskom parlamente, ktoré malo veľmi dobrý ohlas na európskej úrovni. Taktiež poďakoval za jeho spoluprácu so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku so spoločným cieľom zvýšiť dôveru v budúcnosť EÚ a v dobré fungovanie EÚ, osobitne v časoch, keď sa ľahko šíri demagógia, zjednodušovanie a vyslovené nepravdy.

Dušan Chrenek sa počas svojho pôsobenia zameral na tri základné ciele – na zabezpečenie dobrej spolupráce medzi slovenskými inštitúciami a Európskou komisiou, pričom kvalita tejto spolupráce sa prejavila najmä počas úspešného slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Druhým cieľom bolo pomáhať Slovensku napredovať v mnohých oblastiach dôležitých pre kvalitu života na Slovensku.

Tretím cieľom bolo, aby ľudia na Slovensku vedeli, aké práva a príležitosti im Európska únia prináša a aby ich aj vedeli využívať.

Dušan Chrenek pôsobil na poste vedúceho Zastúpenia EK na Slovensku od roku 2012. Od januára budúceho roka ho nahradí Ladislav Miko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Andrej Kiska #Dušan Chrenek