Armáde zmizli protitankové strely, záujem o ne je na Ukrajine či u teroristov

Z armádneho skladu pri Trenčíne nezmizla len munícia, ale aj 11 kusov takzvaných odpaľovacích zariadení.

07.12.2017 07:05 , aktualizované: 07:18
debata (59)

Podľa zistení televízie Markíza, zmizlo zo spomínaného skladu niekoľko kusov protitankových zbraní.

Prípadmi strateného arzenálu sa už zaoberá NAKA. Ministerstvo obrany vyhlásilo, že už má svoju muníciu spočítanú a skontrolovanú.

Môže ísť o veľký problém

Podľa bezpečnostného anlytika Jaroslava Naďa RPG zbrane používajú naše špeciálne jednotky pri rôznych operáciách či cvičeniach. Osvedčili sa aj vo vojnách v Afganistane, ale aj na Ukrajine.

„Záujem o ne majú i teroristi. Sú mimoriadne účinné – vozidlo dokážu zneškodniť na vzdialenosť niekoľkých stoviek metrov,“ uviedol pre Markízu Naď.

Naď dodáva, že ak sa potvrdia zmiznutia takýchto zariadení, pôjde o veľký problém. Na čiernom trhu sa dajú predať veľmi ľahko, stále je o ne obrovský záujem. V rukách koho skončia, nevedno.

Opakuje sa prípad z apríla

Munícia chýbala v sklade pri Trenčíne už aj v apríli, keď zmizlo z armádnych priestorov 120 granátov a desať protitankových striel, v inom sklade pri Sklenom (okres Turčianske Teplice) chýbalo zase 300-tisíc nábojov. Skladov, kde podľa inventarizácie údaje nesedia, je ale viac.

V prípade aprílového zmiznutia začal vyšetrovateľ NAKA trestné stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Neznámy páchateľ si podľa polície „doposiaľ nezisteným spôsobom zadovážil väčší počet ručných granátov a protitankových granátov“. Za nedovolené prechovávanie zbraní hrozí vinníkovi trest od 7 do 10 rokov.

V 74-hektárovom vojenskom objekte pri Trenčíne sa nachádza zhruba 60 skladov s kapacitou 10-tisíc ton delostreleckej, ženijnej a pechotnej munície.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #armáda #munícia #armáda SR #sklad