Podľa Podmanického by ľudia ako Maďarič zo Smeru odchádzať nemali

Minister kultúry Marek Maďarič sa vzdal funkcie podpredsedu strany Smer.

07.12.2017 15:20 , aktualizované: 08.12.2017 09:10
debata (124)

Novým podpredsedom Smeru by sa mal stať Richard Raši. Nahradí tak ministra kultúry Mareka Maďariča, ktorý sa tejto straníckej funkcie vzdal. Na štvrtkovom rokovaní predsedníctva Rašiho na post podpredsedu strany navrhol predseda strany, premiér Robert Fico. Informoval o tom po skončení predsedníctva. Rašiho musia definitívne odobriť delegáti strany na sobotňajšom sneme v Martine. Fico zároveň potvrdil, že Maďarič ostáva ministrom. Na otázku, prečo Raši, Fico odpovedal „lebo je dobrý“. Je podľa neho tvárou Smeru, považuje ho za mimoriadne perspektívny káder do budúcnosti. Podľa Fica reakcie predsedníctva boli pozitívne.

Ako ďalej informoval,otázku generálneho manažéra strany stále riešia. Zdôraznil ale, že v strane v súčasnosti diskutujú o profesionalizácii straníckej činnosti. Ján Richter zostáva ministrom práce a aj keby chcel odísť, tak ho bude presviedčať, aby ostal. Žiadne zmeny na ministerských postoch nominantov Smeru Fico neplánuje. Prípadnými zmenami na postoch predsedov krajov sa budú podľa Fica zaoberať až po Vianociach.

Minister kultúry Marek Maďarič je podľa žilinského krajského predsedu strany Jána Podmanického vzácny človek, ktorý pre Smer urobil kus dobrej práce. Ako povedal Podmanický, nebolo by dobré, aby Smer prichádzal o takýchto ľudí. „Preto by sme sa mali vážne zamyslieť nad jeho dôvodmi a mali by sme urobiť všetko pre to, aby sa vrátil na vedúce pozície v Smere,“ uviedol Podmanický, ktorý v strane patrí k stúpencom Maďariča.

Nový politický program strany

Líder Smeru uviedol, že v Martine schvália nový politický program strany. Delegáti by mali schváliť základnú charakteristiku strany. Smer nechce byť typickou medzinárodnou sociálnou demokraciou, ale chce byť slovenskou sociálnou demokraciou, ktorá berie na vedomie špecifiká tejto krajiny. Za špecifiká označil napríklad pohľad na migráciu, kde Slovensko ponúka iné možnosti, než do akých nás tlačili partneri.

„Sme strana, ktorá hovorí jednoznačne o európskej orientácii a orientácii na jadro a dokonca túto orientáciu vnímame ako základný predpoklad spolupráce s inými stranami,“ dodal. Fico avizoval, že v sobotu oznámi veľkú novelizáciu ústavy, v ktorej budú vážne zmeny. „Budeme sa baviť o sociálnom pilieri, dôchodkovom veku a dôchodkoch ako takých,“ priblížil. Na sneme chce ponúkať riešenia aj na nedostatok pracovnej sily na Slovensku. Ďalšie veci predstaví na sneme v Martine.

Fico zdôraznil, že mu je ľúto Maďaričovho rozhodnutia, ale rešpektuje ho. „Každý má právo rozhodnúť sa, či chce pracovať v špičkovej politike,“ povedal ďalej Fico s tým, že si želá, aby Maďarič ostal ministrom kultúry. Na otázku, či Maďarič ponúkol aj túto funkciu, Fico priamo neodpovedal. Maďarič má však jeho plnú dôveru. Jeho odchod zo straníckej funkcie vidí ako prirodzenú obmenu kádrov.

Fico sa vyjadril aj k Richterovi

Šéf Smeru sa pred predsedníctvom vyjadril aj ku generálnemu manažérovi strany a ministrovi práce Jánovi Richterovi. Považuje ho za vynikajúceho ministra a záleží mu na ňom ako na šéfovi rezortu práce. Zdôraznil, že ich strana v súčasnosti diskutuje o profesionalizácii straníckej činnosti.

Pred sobotňajším celoslovenským snemom Smeru zasadá vo štvrtok v Bratislave predsedníctvo tejto strany. Na jeho rokovanie už neprišiel Marek Maďarič, ktorý po voľbách do samosprávnych krajov avizoval odstúpenie z funkcie podpredsedu. Na najvyššej úrovni by abdikácia Maďariča mala byť jedinou zmenou. Podľa informácií agentúry SITA by sa v najbližších dňoch nemala udiať ani žiadna zmena vo vláde.

Skončiť by vraj mala Zmajkovičová

Zmeny by mali nastať na úrovni krajských predsedov. Kompetenciu vymeniť krajských šéfov má práve predsedníctvo. V Smere sa hovorí, že by ako trnavská krajská predsedníčka mala skončiť Renáta Zmajkovičová. Kandidáti na jej miesto sú dvaja – poslanci NR SR Peter Náhlik a Augustín Hambálek. Zmena na poste krajského šéfa má byť aj v Prešove. Tam má vymeniť Stanislava Kubánka neúspešný kandidát na predsedu samosprávneho kraja Peter Chudík. V strane sa hovorí aj o výmene banskobystrickej krajskej predsedníčky Jany Laššákovej.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Marek Maďarič