Sklady s muníciou sú zle strážené, povedal Gajdoš

Systém stráženia a manipulácie v muničných skladoch je podľa ministra obrany Petra Gajdoša zle nastavený. Strážiť sklady by mali podľa neho profesionálni vojaci.

08.12.2017 10:55 , aktualizované: 19:05
debata (57)

V prípade zmiznutia munície z muničných skladov išlo pravdepodobne o zlyhanie ľudského a morálneho faktora.

Kontrola v muničných skladoch ukázala, že vojsku chýba vyše 200-tisíc nábojov a desiatky ručných a protitankových granátov. Novinárom to povedal náčelník generálneho štábu armády Milan Maxim.

„Buď nám to nesedí evidenčne, alebo to bolo odcudzené. Zlyhali jednotlivci, čiastočne systém,“ uviedol Maxim.

Podľa výsledkov kontroly armáde chýba oproti evidencii napríklad 120 ručných granátov, 11 protitankových granátov, šesť protitankových striel a veľké množstvo nábojov. Nie je známe, kedy presne armáda o muníciu prišla.

Minister informoval, že inventarizácia, ktorou poveril náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR Milana Maxima v muničných skladoch bola prvá svojho druhu v histórii samostatného Slovenska. Pri tejto poslednej kontrole preverili 100% munície, počas predchádzajúcich kontrol to bolo vždy len 20% munície, čiže po poslednej kontrole má rezort prehľad, aký po predchádzajúcich inventúrach získali až v priebehu piatich rokov.

Peter Gajdoš tiež informoval, že okrem inventarizácie muničných skladov poveril náčelníka generálneho štábu aj analýzou osôb, ktoré sklady strážia a manipulujú s nimi. Dodal, že v blízkej budúcnosti bude treba zaviesť systém stráženia muničných skladov vojakmi.

Minister na záver poďakoval všetkým zložkám, ktoré sa podieľali na poslednej inventúre, predovšetkým ministerstvu vnútra, vojenskej polícii a policajnému zboru Slovenskej republiky.

Maxim: Opatrenia sme vyvodili voči 28 ľuďom

O výsledkoch inventarizácie informoval náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky, Milan Maxim, ktorý povedal, že 99% problémov zistili v dvoch muničných skladoch. Išlo o sklad v Trenčíne a v Sklenom.

Milan Maxim informoval, že okrem skladov v Trenčíne a v Sklenom sa vyskytol incident v Novákoch. V debničke s muníciou našli časť nábojov, ktorá tam vôbec nemala byť, záležitosť sa im však podarilo vyriešiť s dodávateľom. Podľa slov Milana Maxima aj tento incident svedčí o tom, že predchádzajúce kontroly muničných skladov neboli riadne vykonané. Inventarizačná komisia v roku 2012 neriešila tento schodok. Pre jej členov však nebudú vyvodzovať dôsledky, pretože dôstojník, ktorý mal kontrolu na starosti je už v civile a pri ostatných zamestnancoch uplynula premlčacia lehota.

Disciplinárne opatrenia vo forme odvolania z funkcii, pokarhania, výpovede, alebo finančných dôsledkov vyvodili voči 28 zamestnancom, pričom 15 z nich sú profesionálni vojaci. Riaditeľ Vojenskej polície Michal Migát dodal, že zistili 44 porušení pracovnej a služobnej činnosti.

Náčelník generálneho štábu ozbrojených síl tiež informoval, že jedným z opatrení je spustenie pilotného programu stráženia v muničnom sklade Trenčíne a zaradenie vojakov do systému stráženia muničných skladov.

Podľa bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa treba komplexnú kontrolu vojenského materiálu oceniť. Teraz je dôležité, aby ministerstvo získané údaje adekvátne použilo a zbavilo sa prebytočného materiálu, či urobilo operatívne kroky na zvýšenie bezpečnosti.

Málik: Zrejme išlo len o zlyhanie

„Vykonávané vyšetrovanie zmiznutej munície potvrdzuje verziu, že išlo len o zlyhanie ľudského faktora. Pracujeme aj s verziu, že prišlo k evidenčným chybám ešte z čias rozdelenia Československej federatívnej republiky,“ informoval I. viceprezident Policajného zboru Slovenskej republiky Jaroslav Málik. Podľa neho nezaznamenali, že by so zmiznutou muníciou manipulovalo kriminálne prostredie.

Chýbajúca munícia

O chýbajúcej munícii informovali v decembri. Munícia chýbala v sklade pri Trenčíne už aj v apríli, keď zmizlo z armádnych priestorov 120 granátov a desať protitankových striel, v inom sklade pri Sklenom (okres Turčianske Teplice) chýbalo zase 300-tisíc nábojov. Skladov, kde podľa inventarizácie údaje nesedia, je ale viac.

V prípade aprílového zmiznutia začal vyšetrovateľ NAKA trestné stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Neznámy páchateľ si podľa polície „doposiaľ nezisteným spôsobom zadovážil väčší počet ručných granátov a protitankových granátov“. Za nedovolené prechovávanie zbraní hrozí vinníkovi trest od 7 do 10 rokov.

V 74-hektárovom vojenskom objekte pri Trenčíne sa nachádza zhruba 60 skladov s kapacitou 10-tisíc ton delostreleckej, ženijnej a pechotnej munície.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #polícia #armáda #munícia #Gajdoš