Fico pripúšťa zrušenie 30-eurového poplatku u lekára, na prezidenta kandidovať nemieni

Doplnkové ordinačné hodiny a 30-eurový poplatok, ktoré schválil tento týždeň parlament, pravdepodobne nebudú. Pripustil to na tlačovej konferencii premiér SR Robert Fico.

08.12.2017 11:57 , aktualizované: 17:55
fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (245)

Premiér pozorne sleduje debatu, ktorá vznikla ohľadom doplnkových ordinačných hodín, za ktoré si musia pacienti priplatiť navyše. „Žiaľ, musím povedať, že v médiách sa dostatočne neobjavujú informácie o podstate tohto opatrenia. Som nútený povedať, že odmietam niesť zodpovednosť za klamstvá, ktoré tu šíri od rána do večera opozícia. To budem hovoriť stále – oni len klamú,“ povedal premiér pričom zdôraznil, že Smer vždy poplatky v zdravotníctve odmietal.

Vláda pristúpi ešte do 1. mája 2018 k takým opatreniam, ktoré absolútne vylúčia akúkoľvek možnosť pre opozíciu klamať.
Robert Fico

„Smer vždy poplatky v zdravotníctve odmietal a boli sme to my, ktorí principiálne odmietli tzv. Zajacove dvadsaťkorunáčky. Cez nás cesta nevedie k žiadnym poplatkom. A toto ani nie je poplatok, to je platba za konkrétny úkon, ktorý urobí lekár mimo riadnych ordinačných hodín,“ povedal premiér.

Ako premiér informoval, vo štvrtok mal rokovanie s koaličnými partnermi. „Hovoril som aj s pánom Druckerom, aj s poslancami, ktorí iniciovali túto zmenu v Národnej rade SR, a zobral som na vedomie, že toto opatrenie nadobudne účinnosť 1. mája 2018. Ale keďže deje sa to, čo sa deje, a je to hrubé zneužívanie elementárnej informácie na politické účely, je to politikárčenie opozície, chcem vám oznámiť, že vláda pristúpi ešte do 1. mája 2018 k takým opatreniam, ktoré absolútne vylúčia akúkoľvek možnosť pre opozíciu klamať,“ objasnil.

Z premiérových slov vyplýva, že sa budú snažiť pripraviť takú novelu zákona, ktorá stanoví, že platba pacienta za vyšetrenie mimo ordinačných hodín nie je poplatkom. V tomto prípade ide o nadštandardnú službu. Pacient bude hradiť prácu lekára, čiže konkrétny výkon, ako napríklad preverenie zrakovej ostrosti u očiara. Sumu za výkon si stanoví lekár sám, maximálne však môže pýtať 30 eur. Fico však pripustil, že ak sa im to v legislatíve nepodarí presne nastaviť, spoplatnené objednanie zrušia.

Beblavý vyzval Druckera, aby odstúpil

Poslanec a líder vznikajúcej strany SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý na brífingu opätovne zopakoval, že ide o nesociálne a nefunkčné opatrenie. „Tie poplatky, ako boli tento týždeň schválené, sú nesociálne v tom, že v krajine, kde je priemerná mzda na úrovni 900 a niečo eur a kde je priemerný dôchodok na úrovni 400 a niečo eur, je poplatok za objednanie vo výške 30 eur naozaj nesociálny. Nepoznám na svete vyspelú krajinu, kde by bol takýto pomer medzi poplatkom a platom,“ poznamenal Beblavý. Poslanec navrhoval okrem iného, aby maximálna úhrada pacienta v rámci doplnkových ordinačných hodín bola 10 eur, parlament to však odmietol.

Beblavý zároveň vyzval ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, aby odstúpil, ak má sebaúctu. „Neviem si predstaviť, ako chce minister zdravotníctva Tomáš Drucker po piatku zostať vo funkcii, pretože ak minister zdravotníctva investuje celú svoju autoritu do presadenia takéhoto opatrenia, venuje tomu niekoľko týždňov a 100 percent svojej politickej energie a predseda vlády mu vyjadrí nedôveru tým, že povie po schválení toho všetkého, že to vlastne asi zruší, tak si neviem predstaviť, keby som bol v jeho koži, že by som bol ochotný zostať ďalej na ministerstve zdravotníctva,“ povedal.

Podľa Beblavého ide o otázku základného sebarešpektu, Drucker sa podľa poslanca snažil vykonávať svoju funkciu dobre. „Ale zjavne byť dobrým ministrom zdravotníctva vo vláde Roberta Fica jednoducho nejde a nedokáže to ani Tomáš Drucker,“ uzavrel Beblavý.

MZ SR: Cieľ je priniesť viac dostupnosti v ambulantnej zdravotnej starostlivosti

Ministerstvo zdravotníctva dlhodobo zastáva názor, že je proti poplatkom v zdravotníctve. "Poslanecký návrh umožňujúci poskytovanie zdravotnej starostlivosti v takzvaných doplnkových ordinačných hodinách považujeme za systémové riešenie, pri ktorom by sa významne zvýšil počet ordinačných hodín a pacient by neplatil žiadny poplatok.

Išlo by o úhradu za samotný výkon realizovaný u lekára s maximálnym ochranným stropom 30 eur. Priemerná úhrada za návštevu pacienta v ambulancii lekára špecialistu je podľa údajov najväčšej zdravotnej poisťovne na úrovni 10 eur," uviedla v reakcii hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Ako pokračovala, minister zdravotníctva komunikoval s predsedom vlády SR a spoločne sa zhodli na hrubom politickom zneužívaní tejto témy časťou opozície, ktorá opakovane klamlivo a zavádzajúco dezinformuje občanov o zavádzaní poplatkov, ktoré naopak súčasné vedenie MZ SR zmenou zákona výrazne zrušilo.

„Predmetná právna úprava doplnkových ordinačných hodín bola schválená na základe pozmeňujúceho návrhu poslancov NR SR s jej účinnosťou od 1. mája 2018, a ktorá mala za cieľ priniesť viac dostupnosti v ambulantnej zdravotnej starostlivosti,“ dodala Eliášová. Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s parlamentným výborom pre zdravotníctvo pripraví podľa hovorkyne do účinnosti tohto zákona takú právnu úpravu zákona, ktorá znemožní zavádzanie občanov a politické zneužívanie tejto témy.

Vystúpenie predsedu vlády Roberta Fica označil predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík za zúfalé. Ako povedal, ľudsky Ficovi rozumie, keďže podľa neho musí byť pod veľkým tlakom, keďže jeho doba sa končí. Na margo toho, že o Sulíkovi a liberáloch Fico dnes aj v minulosti povedal, že sú „zhúlení“, Sulík uviedol, že podal trestné oznámenie za ohováranie. „Žiaľ, polícia pod vedením Roberta Kaliňáka ho zamietla a proti tomu som podal sťažnosť. Robertovi Ficovi sa ľahko vykrikujú podlé klamstvá, keď polícia mu nedokáže ani doručiť predvolanie na súd,“ povedal Sulík s tým, že takéto vykrikovanie nie je hodné premiéra krajiny.

Smer nebude žalovať Kisku

Druhou témou, ktorej sa venoval premiér, bol nález Ústavného súdu SR. „Prezident porušil Ústavu SR, porušil ústavné práva kandidátov. Toto rozhodnutie sa dotýka všetkých siedmich kandidátov,“ zdôraznil premiér. Prezident podľa premiéra nemá inú šancu, len musí z kandidátov vybrať troch sudcov. „Pán Kiska musí len vybrať troch kandidátov a je mi veľmi ľúto, že sa mu to nepáči. Sú to legálne zvolení kandidáti a prezident musí konať,“ povedal Fico.

Pán prezident rád hovorí o mafiánskom štáte, keď sa mu to hodí.
Robert Fico

Podľa neho opozícia spustila procedúru žaloby na prezidenta Ivana Gašparoviča v NR SR, keď odmietol vymenovať za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Predseda SaS Richard Sulík podľa neho vtedy predkladal žalobu, lebo ÚS SR rozhodol, že práva Čentéša boli porušené. „Kde je pán Sulík a jeho ďalší zhúlení kolegovia?“ pýtal sa Fico. „Toto je hrubé farizejstvo, ktoré tu vidíme od rána do večera. Prečo teraz Richard Sulík nepíše žalobu?“ dodal.

„Pán prezident rád hovorí o mafiánskom štáte, keď sa mu to hodí,“ dodal Fico. A vyhlásil, že Smer nebude iniciovať žiadnu žalobu, len očakáva, že prezident bude konať veľmi rýchlo a nebude porušovať Ústavu SR. Dodal, že nevidí dôvod, prečo by ústavných sudcov nemohol Kiska vymenovať do Vianoc.

Prezident Andrej Kiska nevymenovaním chýbajúcich sudcov z kandidátov zvolených Národnou radou SR porušil ich ústavné práva. Rozhodol o tom tento týždeň prvý senát Ústavného súdu (ÚS) SR. Zároveň zrušil rozhodnutia prezidenta o nevymenovaní a vrátil prezidentovi vec na ďalšie konanie. Prikazuje prezidentovi, aby vo veci znova konal a z navrhnutých kandidátov vymenoval troch nových sudcov ústavného súdu.

Ústavný súd posudzoval, či prezident Andrej Kiska svojím postupom, teda nevymenovaním kandidátov za sudcov ÚS, porušil ústavné právo kandidátov Jána Bernáta, Miroslava Duriša, Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Jany Laššákovej. Pätica kandidátov v sťažnosti namietala, že prezident svojím postupom porušil ich základné práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a žiadali, aby ÚS rozhodol.

Kiska: Je mi premiéra ľúto

Prezidentovi Andrejovi Kiskovi je ľúto premiéra Roberta Fica, ktorý prežíva ťažké časy. „Vidieť, že zle zvláda prepad preferencií, ako aj vnútorný rozpad strany Smer,“ uvádza sa to v reakcii prezidenta na dnešné slová premiéra Fica. Reakciu médiám poskytol hovorca prezidenta Roman Krpelan. Zároveň pripomenul, že prezident v stredu vyhlásil, že svoje rozhodnutie o ústavnom súde oznámi na budúci týždeň, a to, samozrejme, platí. Ďalej Krpelan pripomenul, že prezident v minulosti odmietol politický obchod s premiérom, keď mu navrhol, že za vymenovanie jedného kandidáta mu Národná rada SR zvolí nových kandidátov. „Prezident nebude s premiérom robiť žiadne politické obchody ani dnes. Ak chce predseda vlády pomôcť riešiť situáciu, mal by už konečne využiť svoje kompetencie a navrhnúť parlamentu sprísniť výber ústavných sudcov tak, ako to jeho vláda sľúbila v programovom vyhlásení,“ uvádza sa v reakcii.

Most-Híd: Naďalej si myslíme, že podaný návrh je dobrý

Koaličná strana Most-Híd v stanovisku uviedla, že tak, ako ich bezprostredne po podaní návrhu o zavedení doplnkových ordinačných hodín prekvapila reakcia opozície a médií, rovnako ich prekvapil návrh premiéra, ktorý pripúšťa zrušenie dobrovoľných úhrad za lekárske výkony počas doplnkových ordinačných hodín. „Naďalej si myslíme, že podaný návrh je dobrý. Zároveň si uvedomujeme, ako citlivo reaguje verejnosť na všetky témy, ktoré sa zdravotníctva týkajú. A práve tento moment zneužili opozičné strany a hnutia. Preto súhlasíme s tým, ako predseda vlády reagoval na vzniknutú situáciu, lepšie povedané hystériu. Kým náš poslanec a podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Tibor Bastrnák zámer tohto opatrenia komunikoval jasne a jednoznačne, opozícia predviedla hon na čarodejnice a zneužila ľudí,“ píše sa v stanovisku.

Strana zdôraznila, že návrh nezavádza povinnosť, ponúka len možnosť. „Možnosť pre lekárov, aby ak chcú, ordinovali nad rámec bežných ordinačných hodín. Možnosť pre pacientov, aby to využili, ak to chcú využiť. Ak by opozícia nebola šírila nepravdivé a skreslené informácie, ak by neklamala, ak by nezastrašovala verejnosť, ľudia by pochopili, že rozhodnutie majú v rukách práve oni. Je nám ľúto, že politikárčenie je dôležitejšie ako zdravie a záujem občanov. Zároveň sme presvedčení, že službu objednať sa na presný čas, tak či tak budeme musieť skôr alebo neskôr vyriešiť,“ uzavrela koaličná strana Most-Híd.

Fico nebude kandidovať na prezidenta

Fico na záver vyhlásil, že sa nechystá kandidovať za prezidenta Slovenskej republiky. Priznal, že v minulosti urobil politickú chybu, keď kandidoval z pozície predsedu vlády na prezidenta. Kandidovať na post prezidenta z postu predsedu vlády je nemožné,“ tvrdí.

„Sľubujem na zdravie svojho syna, že kandidovať na prezidenta nebudem. Aby nemal niekto pocit, že tu rečním kvôli tomu o pánovi prezidentovi, lebo mám chuť kandidovať,“ vyhlásil pred novinármi. „Ja budem v politike dovtedy, pokiaľ bude o moju službu záujem vo verejnosti,“ povedal s tým, že jeho ambíciou je vyhrať ďalšie voľby.

© Autorské práva vyhradené

245 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #zdravotníctvo #Andrej Kiska