Čaká nás zamračený týždeň

Od víkendu sa budú striedať mrazivé dni s teplejšími. Až na výnimky bude takmer celý týždeň zamračené so zrážkami. Od teploty bude závisieť, či bude padať dážď alebo sneh. V sobotu môže byť na viacerých miestach šmykľavo, pozor by si mali dávať chodci i vodiči.

09.12.2017 06:00
pocasie, stromcek, cyklista, bicykel, Foto: ,
Prípravy na Vianoce sú v plnom prúde aj v Bratislave.
debata

Dynamika, ktorá ovplyvňovala počasie v jesenných mesiacoch, pretrváva aj na začiatku zimy. Počas nasledujúcich dní sa to odrazí v zmenách teplôt. „V piatok prechádzal cez naše územie pomerne výrazný studený front, ktorý k nám priniesol ochladenie,“ približuje klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Už v piatok boli podľa neho ideálne podmienky na vytvorenie poľadovice a toto nebezpečenstvo môže potrvať do soboty, najmä na východnom Slovensku. „Zrážky budú padať na povrch, ktorý je na väčšine územia zamrznutý. Riziko, že bude šmykľavo, tak bude aj naďalej.“ upozorňuje Faško. Ako bude front prechádzať ďalej na východ, bude k nám prúdiť chladnejší vzduch a dážď sa postupne začne meniť na sneh. Malo by sa tak stať v noci na sobotu či v sobotu. „Najmä v regiónoch stredného a východného Slovenska bude mať prvý víkendový deň zimný charakter,“ dopĺňa odborník na počasie.

V najnižších polohách Východoslovenskej nížiny môžu byť zrážky zmiešané. „V takých regiónoch, ako sú Medzilaborce či Stropkov, by však mal padať sneh,“ spresňuje klimatológ. Keďže bude fúkať, víkend bude nielen chladný, ale aj veterný.

V pondelok nás čaká oteplenie

Klesnú teploty, a to aj napriek tomu, že v nedeľu môže na niektorých miestach zasvietiť slnko. „Počas dňa sa bude teplota vzduchu pohybovať aj na tých najteplejších miestach tesne nad nulou,“ podotýka Faško. V lokalitách, kde v sobotu napadne sneh a v noci na nedeľu sa vyjasní, pričom nebude fúkať, môže byť pokles vzduchu ešte výraznejší. V niektorých regiónoch tak môže byť v nedeľu ráno silný mráz.

V pondelok nás čaká výrazné oteplenie. „Na najteplejších miestach vystúpi teplota aj na desať stupňov. Pôjde o krátkodobú zmenu, ktorá bude trvať jeden až dva dni, následne by sa malo opäť ochladiť,“ avizuje Faško. Pokračovať budú aj zrážky i vietor, hoci bude fúkať z iného smeru. Na Mikuláša vyhlásili meteorológovia smogovú výstrahu pre oblasť Jelšavy a okolia, platila ešte aj v piatok. Merania potvrdili prekročenie dennej koncentrácie pre častice označované ako PM10. Vďaka svojim rozmerom sú vdýchnuteľné a v závislosti od zloženia môžu mať negatívny vplyv na ľudské zdravie.

Výskyt smogu je typický pre zimné obdobie a súvisí s vykurovaním najmä tuhými palivami. K hromadeniu nebezpečných častíc prispieva teplotná inverzia s nižšími teplotami pri zemskom povrchu ako vo vyšších nadmorských výškach. Tá vzniká najmä v horských kotlinách a údoliach, ktoré sú zle vetrané a v týchto oblastiach je najvyšší podiel vykurovania tuhými palivami. „Oblasti na juhu stredného Slovenska a na juhovýchode patria k lokalitám, kde inverzie trvajú najdlhšie a rozpadávajú sa najneskôr,“ pripomína Faško. Poveternostný front z piatka bude taký výrazný, že by situáciu mohol zlepšiť.

Ako bude

* Sobota – oblačno až zamračené a na mnohých miestach sneženie, v nížinách aj dážď alebo dážď so snehom. Ojedinele tvorba snehových jazykov. Najnižšia nočná teplota 1 až –4 stupne; najvyššia denná teplota –2 až 3 stupne.
* Nedeľa – cez deň prevažne polooblačno a len ojedinele najmä na východe snehové prehánky. Spočiatku miestami tvorba snehových jazykov. Najnižšia nočná teplota –3 až –8 stupne; najvyššia denná teplota –2 až 3 stupne.
* Pondelok – oblačno až zamračené, len spočiatku v noci miestami aj zmenšená oblačnosť. Postupne na väčšine územia sneženie, ktoré bude od juhozápadu prechádzať do dažďa. Veterno! Najnižšia nočná teplota –1 až –7, v dolinách a kotlinách miestami –8 až –14 stupňov. Najvyššia denná teplota 1 až 6 stupňov, na západe 7 až 12 stupňov.
* Utorok – oblačno až zamračené. Na viacerých miestach dážď. Od výšky približne 1¤400 m, neskôr na západe aj nižšie, sneženie. Spočiatku veterno. Najnižšia nočná teplota 5 až 0 stupňov; najvyššia denná teplota 5 až 11 stupňov
* Streda – oblačno až zamračené a miestami dážď alebo dážď so snehom, v polohách nad 500 m sneženie. Najnižšia nočná teplota 4 až –2 stupne, najvyššia denná teplota 1 až 6 stupňov.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #Pavol Faško