Smer mal na sneme prijať Maďaričov program. Fico ho však odmietol

Strana Smer sa mala od soboty riadiť novým programom, na ktorom pracoval odborný tím dnes už bývalého podpredsedu strany Mareka Maďariča takmer rok.

09.12.2017 10:02 , aktualizované: 13:13
debata (47)

Predseda strany Robert Fico ho však podľa informácií agentúry SITA odmietol a sám vypracoval Politický rámec činnosti strany Smer, ktorý na sobotňajšom sneme majú schváliť delegáti. Ako sa uvádza v pripravenom dokumente, ktorý má agentúra SITA k dispozícii, Smer v ňom chce zadefinovať základné hodnoty, princípy a záujmy. Zároveň chce pomenovať hlavné spoločenské, sociálne, politické a ekonomické výzvy.

Podľa Fica ide o klebetu

Strana Smer popiera informácie agentúry SITA o tom, že predseda Smeru Robert Fico odmietol politický program pripravený Marekom Maďaričom. „Predseda strany Smer v rámci svojho prejavu na sneme predniesol návrh politického rámca činnosti strany Smer, ktorý je totožný s materiálom pripraveným politickým tímom Mareka Maďariča“, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré SITA poskytlo tlačové oddelenie strany Smer a informácie SITA v ňom označilo za „klebetu“.

Marek Maďarič tvrdí, že do Politického rámca činnosti strany Smer, ktorú predniesol premiér Robert Fico na sneme v Martine, sa dostal len časť preambuly jeho tímom pripravovaného programu. Ako Maďarič povedal novinárom, zrejme padlo rozhodnutie, že o druhej časti programu, ktorý pripravil aj s konkrétnymi návrhmi opatrení, sa rokovať ďalej nebude. „Možno do politického rámca nezapadali konkrétne opatrenia,“ povedal s tým, že druhá časť definovala určité oblasti a konkrétne návrhy.

Zápas s novým typom strán

V dokumente Smer zopakuje, že napriek viacerým krízovým javom je pre Slovensko členstvo v EÚ, NATO a eurozóne kľúčovým. Z politického hľadiska sa Smer podľa dokumentu ocitol v „osudovom zápase“ s novým typom populisticko-marketingových strán. Smer sa musí vrátiť k pravidelnej a priamej komunikácie s ľuďmi. „Nie sme internacionálnou, ale slovensko sociálno-demokratickou stranou,“ píše sa v dokumente, že Smer stavia na humanizme, do ktorého je zahrnutý sociálny dialóg s partnermi.

Smer sa má v sobotu prihlásiť aj k historickému odrazu kresťanskej a osvietenskej myšlienky rovnosti človeka. Rovnosť chápe ako zabezpečenie sociálnych a ekonomických práv občanov. Do DNA Smeru patrí solidarita. Smer chce zastupovať najmä záujmy ľudí práce s dôrazom na zamestnancov, živnostníkov, seniorov a mladých.

Maďarič ostáva v strane

Delegáti na sneme zvolia aj nového podpredsedu strany. Z tohto postu odstúpil Marek Maďarič. Ako prvá informovala o odstúpení Maďariča agentúra SITA 25. novembra. V stredu popoludní to Maďarič potvrdil oficiálne. „Svoje rozhodnutie písomne oznámil predsedovi strany Robertovi Ficovi ešte minulý týždeň. Hlavným dôvodom jeho odchodu z vedenia Smeru je presvedčenie o potrebe zmien aj vo vedení strany," uviedol jeho hovorca na ministerstve Jozef Bednár s tým, že Maďarič zostáva radovým členom Smeru.

„Z pozície člena vlády alebo poslanca národnej rady bude presadzovať myšlienky a hodnoty slovenskej sociálnej demokracie," dodal. Novým podpredsedom Smeru, ktorý nahradí Maďariča, by sa mal stať Richard Raši. Na štvrtkovom rokovaní predsedníctva Rašiho na post podpredsedu strany navrhol predseda strany, premiér Robert Fico.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Marek Maďarič