Raši Maďaričovi: Mám ťa rád tak, ako môže mať rád len človek človeka

Robert Fico chce, aby Smer vyhral piatykrát po sebe parlamentné voľby. Ako povedal pred delegátmi na sneme v prejave, Smer je subjekt, ktorý má za sebou kus práce i chýb, ale to k práci podľa neho patrí.

09.12.2017 10:19 , aktualizované: 14:13
debata (129)

V Smere dôjde k viacerým zmenám na postoch krajských a okresných predsedov. Na záver snemu v Martine to oznámil Robert Fico. Po novom roku ich zvolí predsedníctvo. Fico uviedol, že stranu nepovažuje za firmu. A tak ju aj vedie. „Moja trpezlivosť je božská. Vnímam vás ako priateľov, nie podriadených,“ povedal delegátom. Ak sa budú držať v sobotu schváleného materiálu Politického rámca činnosti strany Smer, tak sa Fico o osud Smeru nebojí.

„Nachádzame sa v ére antipolitiky. Sme svedkami deštruktívneho populizmu, Smer je terčom pozornosti opozície i médií. Na všetko sa pozerajú, čo robíme. Každého z nás kontrolujú. V atmosfére útokov proti nám je tento cieľ dosiahnuteľný, ale bude to ťažké,“ vyhlásil Fico a zopakoval, že sa aj potkli, ale za chyby zaplatili. Smer chce podľa Fica osloviť voliča, ktorý má silné sociálne cítenie a sú mu blízke sociálnodemokra­tické hodnoty.

Kto pôjde po nás kameňom, my pôjdeme dvoma. Nebudeme tolerovať tie podvody, klamstvá a svinstvá, ktoré tu máme od opozície a médií. Hovorme otvorene, s kým máme dočinenia.
Robert Fico

‚Bratislavská kaviareň‘ nie je cieľová skupina Smeru

Fico vyzval ministrov a štátnych tajomníkov, aby sa netvárili, že sú len ministri a štátni tajomníci. „My sme predovšetkým členovia Smeru-SD a prosím každého, aby na to pri práci nezabúdal,“ vyhlásil Fico s tým, že nechce oslovovať „bratislavskú kaviareň“, ale voliča, ktorý má silné sociálne cítenie. Podľa neho je dôležité, aby politici a ministri Smeru chodili viac do regiónov, vrátili sa intenzívnejšie medzi ľudí.

Plánuje sa vrátiť napríklad k otváraniu multifunkčných ihrísk, či ako uviedol „s veľkou parádou pôjdeme na MDŽ“. V budúcom roku plánuje výjazdové rokovania vlády v 14 okresoch.

Robert Fico a Peter Pellegrini počas snemu v...
Delegáti počas snemu strany Smer, ktorý sa koná...
+15Predseda Smeru Robert Fico počas prejavu na...

Podľa neho aj budúci rok sa budú konať verejné stretnutia, veľká paráda bude podľa neho na MDŽ, 1. máj je sviatok Smeru. „Máme vzťah k Cyrilovi a Metodovi, k SNP a Dňu Ústavy. Ak to myslíme vážne s ambíciou vyhrať voľby, musíme sa intenzívnejšie vrátiť medzi ľudí. Ja mám energiu aj chuť do toho ísť s plnou parádou,“ vyhlásil Fico v prejave.

Smeru podľa Fica uteká spôsob ako odprezentovať dobré výsledky vlády pred verejnosťou. Ľudia nevedia, čo bolo schválené. „Ak to nedokážeme predať, že je tu aktívna vláda a Smer, sami si kopeme politický hrob,“ zdôraznil.

Marek Maďarič po župných voľbách vyhlásil, že... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
maďarič, smer, snem Marek Maďarič po župných voľbách vyhlásil, že výsledok volieb je prehrou strany ako takej, nielen kandidátov na županov. Vyzval preto na výrazné zmeny.

Fico Maďarovičovi poďakoval

Novým podpredsedom Smeru sa stal Richard Raši. Do funkcie ho zvolili delegáti na sneme strany v Martine. Získal ako jediný kandidát 339 hlasov. Raši vo funkcii nahradil ministra kultúry Mareka Maďariča, ktorý sa tejto straníckej funkcie vzdal. Na štvrtkovom rokovaní predsedníctva Rašiho na post podpredsedu strany navrhol predseda strany, premiér Robert Fico.

Richard Raši po svojom zvolení za podpredsedu povedal, že má rád Mareka Maďariča. „Mám ťa rád tak, ako môže mať rád len človek človeka,“ dodal s úsmevom Raši s odkazom na pamätný výrok predsedu vládnej SNS Andreja Danka.

Maďarič: Smer stráca, stráca voličov, stráca energiu

Marek Maďarič považuje výzvu pre Smer vyhnúť sa osudu HZDS a SDKÚ za naliehavejšiu ako v minulosti. Ako povedal na sneme, strana, ktorá chce byť trvalo prítomná na scéne, musí mať tri vlastnosti.

„Musí mať hodnoty a myšlienky, ktoré vyjadrujú záujem voličov. Musí mať predstaviteľov, ktorí konajú presvedčivo v súlade s týmito hodnotami a musí mať schopnosť meniť sa v čase, a teda meniť predstaviteľov, keď stratili schopnosť stelesňovať hodnoty strany, energiu uskutočňovať jej program, alebo oslabujú jej dôveryhodnosť,“ vyhlásil Maďarič s tým, že Smer patrí k najúspešnejším stranám, ale posledné roky stráca voličov i energiu, pričom je faktom, že pokles strany opakovane potvrdzujú rôzne voľby.

Nový podpredseda Smeru Richard Raši a člen... Foto: SITA, Milo Fabian
smer, snem, madaris, rasi Nový podpredseda Smeru Richard Raši a člen strany Marek Maďarič pred začiatkom snemu strany.

V akej kondícii bude Smer?

„Sú naše myšlienky a ich uskutočňovanie dostatočne presvedčivé pre ľudí? Sme my dostatočne dôveryhodnými predstaviteľmi týchto myšlienok, sme schopní v záujme tohto trendu meniť stranu a seba?“ opýtal sa Maďarič, ktorý sa vzdal funkcie podpredsedu.

Smer bude podľa ministra kultúry asi aj v ďalšej vláde. „Ale dnes sa hrá o viac, ako o to, či Smer bude v roku 2020 vo vláde. Dnes sa hrá o to, či bude Smer prítomný na scéne aj v ďalšej dekáde a v akej kondícii,“ uviedol.

Podľa Richard Rašiho Marek Maďarič svoje miesto v strane stále má. „Je môj priateľ, je vynikajúci minister kultúry a to že sa rozhodol nepokračovať ako predseda strany bolo jeho osobné rozhodnutie,“ povedal na margo Maďariča.

Pokiaľ ide o Maďariča, o jeho odchode sa hovorilo už dlhšie. Po župných voľbách vyhlásil, že výsledok volieb je prehrou strany ako takej, nielen kandidátov na županov. Vyzval preto na výrazné zmeny.

Maďarič: Raši je dobrá voľba

Maďarič Rašiho označil za šikovného a už aj skúseného politika. „Myslím si, že je to určite tá lepšia voľba z nejakých možných iných. Pokiaľ bude zvolený, tak mu držím palce, aby zvládol ten posun z tej politiky zatiaľ v jeho kariére rezortnej alebo komunálnej do tej vysokej politiky v zmysle už nejakej tvorby programu a politiky strany Smer,“ povedal o očakávanej voľbe podpredsedu.

Maďarič sa momentálne označil za radového člena strany. „To, že som na sneme, znamená, že aj chcem byť radový člen strany. Odchod z funkcie akejkoľvek vysokej povedzme ako som to robil ja – z funkcie podpredsedu, nemôže znamenať štiepenie strany aspoň teda v mojom ponímaní v tejto chvíli určite nie,“ povedal Marek Maďarič.

Matovič je poloblázon, povedal Fico

Fico oznámil, že sa nebude v reálnej politickej praxe riadiť biblickým, „kto do teba kameňom, ty do neho chlebom“. „Kto pôjde po nás kameňom, my pôjdeme dvoma. Nebudeme tolerovať tie podvody, klamstvá a svinstvá, ktoré tu máme od opozície a médií. Hovorme otvorene, s kým máme dočinenia,“ vyhlásil.

Predsedu OľaNO Igora Matoviča Fico v prejave nazval polobláznom a pripomenul jeho slová, ktoré mu Matovič adresoval v parlamente: „pôjdeš do basy, ty zmrd“. Podľa Fica je však Matovič usvedčený daňový podvodník, ktorý nešiel do basy len preto, že to bol premlčaný skutok. Zopakoval tiež, že predseda Sme rodina Boris Kollár je podozrivý z obchodovania s drogami.

Delegáti počas snemu strany Smer, ktorý sa koná... Foto: SITA, Milo Fabian
fico, snem, smer Delegáti počas snemu strany Smer, ktorý sa koná v aule Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine.

Podľa Matoviča Fico úmyselne klamal

Podľa lídra OĽANO Igora Matoviča „Robert Fico v priamom prenose opätovne úmyselne klamal. Tvrdí, že keď som sa pred neho postavil v rokovacej sále, povedal som: ‘Ty zmrd, skončíš v base‘. V skutočnosti som mu povedal: ‘Skorumpovaný zlodej, skončíš v base‘ a hrdo som mu to zopakoval trikrát. Moje vyjadrenie je zrejme zachytené aj na mikrofónoch“.

Ako ďalej uvádza Matovič v reakcii na slová Fica na sneme, nerozumie, prečo sa Robert Fico „zrazu hanbí za to, že som ho nazval skorumpovaným zlodejom, keď sa nehanbí bývať v byte postavenom z daňových podvodov jeho priateľom Ladislavom Bašternákom, ktorého podvody dlhé roky kryl. Vždy nazývam politikov pravým menom a som hlboko presvedčený, že skorumpovaní politici ako Robert Fico by mali skončiť za svoje činy vo väzení, ak chceme zadosťučiniť spravodlivosti“. Agentúre SITA poskytol reakciu Matoviča hovorca hnutia OĽANO Matúš Bystriansky.

Predseda Smeru Robert Fico a Peter Pellegrini... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
fico, snem, smer, pellegrini Predseda Smeru Robert Fico a Peter Pellegrini pred začiatkom snemu v Martine.

Európska a transatlantická orientácia Smeru

Fico viackrát citoval z pripraveného dokumentu, ktorým je politický rámec činnosti strany Smer-SD, ktorý na dnešnom sneme majú schváliť delegáti. Smer v ňom definuje základné hodnoty, princípy a záujmy. Zároveň v ňom pomenováva hlavné spoločenské, sociálne, politické a ekonomické výzvy. V dokumente Smer opakuje, že napriek viacerým krízovým javom je pre Slovensko členstvo v EÚ, NATO a eurozóne kľúčovým.

Fico zdôraznil, že európsku a transatlantickú orientáciu Smer považuje za nevyhnutný predpoklad spolupráce s inými stranami a hnutiami. Fico pripomenul slová lídra nemeckých sociálnych demokratov Martina Schulza, ktorý je za vytvorenie Spojených štátov európskych. „To znamená, že spoločných európskych prvkov bude veľmi veľa. Približujeme sa. Kto chce, tam bude. My hovoríme o jadre EÚ. Nám členstvo v EÚ svedčí,“ vyhlásil Fico.

Osudový zápas s novým typom strán

Z politického hľadiska sa Smer podľa dokumentu ocitol v „osudovom zápase“ s novým typom populisticko-marketingových strán. „Nie sme internacionálnou, ale slovensko sociálno-demokratickou stranou,“ píše sa v dokumente. To zdôraznil aj Fico v prejave. „Nechcem internacionálnu stranu zo Smeru, ale slovenskú sociálnu demokraciu,“ povedal v tejto súvislosti Fico.

Smer podľa dokumentu stavia na humanizme, slobode, rovnosti a solidarite. Smer chce pokračovať v sociálnom dialógu s partnermi. Smer sa v dokumente hlási k odkazu SNP. Hlási sa aj k historickému odrazu kresťanskej a osvietenskej myšlienky rovnosti človeka. Rovnosť chápe ako zabezpečenie sociálnych a ekonomických práv občanov. Do DNA Smeru patrí solidarita. Smer chce zastupovať najmä záujmy ľudí práce s dôrazom na zamestnancov, živnostníkov, seniorov a mladých.

Richard Jánoš s protestnými transparentami víta... Foto: SITA, Milo Fabian
snem, smer, janos Richard Jánoš s protestnými transparentami víta prichádzajúcich účastníkov snemu Smeru,

Delegátov Smeru vítali v Martine transparentom ‚Smer na smetisko dejín‘

Pred budovu, kde zasadajú v Martine delegáti na sneme Smeru-SD, prišli aj priaznivci poslanca NR SR Miroslava Beblavého. Tí delegátov vítali transparentami s nápismi „Smer na smetisko dejín“, alebo „Aj Prešov pozdravuje Kaliňáka“.

Moderátorom snemu je podpredseda strany Peter Pellegrini. Kedysi moderoval snem Pavol Paška. Vtedy bol tiež podpredsedom strany. Dnes už je len členom predsedníctva.

Na úvod si delegáti, tak ako to býva zvykom, pripomenuli tých členov strany, ktorí počas tohto roka zomreli. Ich mená sa premietali na plátne.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Martin #Smer #snem #zjazd