Slovensko v prvom polroku 2018 chystá 31 cvičení so zahraničnými vojakmi

Na Slovensku by malo byť v prvom polroku budúceho roka 31 vojenských cvičení s účasťou zahraničných vojakov.

10.12.2017 09:41
debata (74)

Slovenskí vojaci by sa mali zúčastniť na 30 cvičeniach v zahraničí. Vyplýva to z Návrhu na vyslovenie súhlasu vlády s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky a s vyslaním Ozbrojených síl Slovenskej republiky mimo územia Slovenska na účel vojenských cvičení v 1. polroku 2018, ktorý je v pripomienkovom konaní.

Ako sa vysvetľuje v predkladacej správe, cieľom takýchto cvičení je zabezpečenie medzinárodnej spolupráce Ozbrojených síl SR a plnenie záväzkov vyplývajúcich pre Slovensko z členstva v NATO. O vyslaní vojakov na cvičenie do zahraničia a o súhlase s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na našom území na účel vojenského cvičenia, ako aj o prechode zahraničných ozbrojených síl cez územie Slovenska rozhoduje vláda.

Do Bulharska na European Spartan

Z materiálu vyplýva, že na Slovensku budú na budúci rok spoločné cvičenia potápačov, chemikov, delostrelcov, ženistov, vojenských hasičov, výsadkárov, psovodov, ale aj vojenských policajtov. Na Slovensko prídu pritom vojaci z USA, Belgicka, Česka, Maďarska, Rumunska, Rakúska, Poľska či Chorvátska.

Slovenských vojakov čaká napríklad v Bulharsku cvičenie European Spartan. Ide o medzinárodné cvičenie s cieľom rozvoja spolupráce v oblasti spôsobilostí dopravných lietadiel C-27J. Do Rakúska si pôjdu precvičiť streľby v horskom a vysokohorskom prostredí pod veľkým a malým uhlom. Okrem toho sa naši vojaci zúčastnia na cvičeniach v Litve, Turecku, Poľsku, Francúzsku, Veľkej Británii, Švédsku, Estónsku a Lotyšsku.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojenské cvičenie #armáda SR