Hasiči zasahujú pre silný vietor, vyčíňať bude aj v pondelok

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na pondelok viacero výstrah.

10.12.2017 15:29 , aktualizované: 20:32
debata

Viac ako tri desiatky hasičov zasahujú pri technických udalostiach, ktoré spôsobil silný vietor. V okresoch Brezno a Liptovský Mikuláš platí v nedeľu od 18:00 do 21:00 3. stupeň meteorologickej výstrahy pre mimoriadne silný vietor.

Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, momentálne je v teréne viac ako 35 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, ktorí zasahujú najmä v okresoch Liptovský Mikuláš, Námestovo, Dolný Kubín a Tvrdošín. Ich pomoc je nevyhnutná pri popadaných stromoch, ktoré odstraňujú z cestných komunikácií, zaparkovaných vozidiel a chatiek.

Výstraha 1. stupňa pred vetrom platí pre západ, sever a severovýchod Slovenska. Vietor podľa SHMÚ dosiahne v nárazoch rýchlosť 18 až 20 metrov za sekundu (64 až 72 km/h). Predpokladaná rýchlosť je pre dané ročné obdobie bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Výstraha pred poľadovicou patrí pre stredné a východné Slovensko. Výstraha pritom platí od polnoci do 07:00.

Výstraha druhého stupňa je výstraha pred vetrom na horách. Platí pre deväť okresov – Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Kežmarok, Banská Bystrica a Brezno. Od pondelka 11. decembra od 12:00 do utorka 12. decembra do 15:00 môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 38 až 42 metrov za sekundu (135 až 150 km/h).

debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #vietor #výstraha #silný vietor #výstraha pred vetrom