Vietor trápi Slovensko aj v utorok, hasiči a záchranári odstraňujú následky kalamity

Vietor so silou orkánu, ale aj nezvyčajne vysoké teploty vzduchu vzhľadom na zimné obdobie. Počasie u nás aj v utorok ovplyvňuje tlaková níž.

11.12.2017 10:24 , aktualizované: 12.12.2017 13:07
kalamita, vratna dolina, strom, stromy Foto: ,
Paseka na Pasekách vo Vrátnej doline, kde stromy spadli aj na lyžiarsky vlek.
debata (3)

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na utorok výstrahy tretieho stupňa do 14.00 pre Banskobystrický, Žilinský a Prešovský kraj. V týchto krajoch platí aj druhý stupeň výstrahy a to do 21.00 hod.

Českí meteorológovia v pondelok varovali pred orkánom Xanthos, ktorý by mal zasiahnuť okrem západnej časti Európy aj Česko. Ani u nás by sme nemali podceniť varovania pred silným nárazovým vetrom. Už v pondelok museli riešiť následky veternej kalamity energetici, hasiči a lyžiarske stredisko Jasná.

Popadané stromy po veternej kalamite v... Foto: SITA, TMR
jasna, stromy, kalamita, vietor Popadané stromy po veternej kalamite v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry. Stredisko je po kalamite zatvorené na severnej aj na južnej strane Chopka.

Miriam Janušková zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu upozornila, že vietor už v nedeľu dosiahol na Chopku rýchlosť orkánu. O orkáne (podľa Beaufortovej stupnice sily vetra – pozn. red.) hovoríme vtedy, keď vietor fúka priemernou rýchlosťou 118 kilometrov za hodinu, a to aspoň desať minút v kuse.

Krátkodobé nárazy vetra dosiahli ešte vyššie hodnoty, na Chopku 151 km/h, na Lomnickom štíte 144 km/h, na Skalnatom plese až 210 km/h. Český server Novinky.cz s odvolaním sa na Dagmar Honsovú z Meteopressu uviedol, že do Česka mieri orkán Xanthos. Okrem nadpriemerných teplôt prináša aj veľmi silný vietor. Ovplyvňuje počasie aj u nás. Vietor opäť silnel v pondelok popoludní.

Terchová po veternej smršti.
Strhnutá strecha v Terchovej, Nižných Kamenciach.
+8Pílenie stromov ktoré spadli na cestu v...

Podľa Miriam Januškovej najsilnejší vietor bude fúkať na horách, pre ktorý až do utorňajšieho popoludnia platí výstraha tretieho stupňa. Silný vietor v nárazoch však bude aj v nižších polohách, najmä na severe Slovenska, cez deň v nárazoch približne do 70 km/h.

Horský priechod Vernár je už pre všetku dopravu od 16:38 plne prejazdný. Pre skrížené kamióny a snehové záveje bol od dnešného rána od 7:00 horský priechod Vernár uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 metrov dĺžky.

V priebehu utorka k nám od juhozápadu prúdi veľmi teplý vzduch. Najvyššia denná teplota môže dosiahnuť 11 až 16 stupňov. Podľa meteorológov bude v priebehu dňa vietor od západu slabnúť a na západe sa zmení na severozápadný a opäť sa začne ochladzovať, čo pocítime už v stredu.

Najhoršia situácia bola v Žilinskom kraji

Najmä v horských oblastiach silný vietor lámal stromy. Pre silný vietor za posledných 24 hodín pomáhalo v teréne viac ako 570 hasičov pri vyše 160 udalostiach. Najčastejšie bola ich pomoc potrebná v Žilinskom kraji, kde pri 64 udalostiach rôzneho charakteru zasahovalo až 233 hasičov.

V Trnavskom kraji malo 127 hasičov 34 výjazdov, v Trenčianskom kraji bolo 73 príslušníkov vyslaných k 24 prípadom a v Bratislavskom kraji zasahovalo 67 hasičov pri 19 udalostiach. Ako informovala Zuzana Farkasová z HaZZ, v Nitrianskom, Prešovskom, Banskobystrickom a Košickom kraji bola situácia o niečo pokojnejšia.

Hasiči zasahovali najčastejšie pri odstraňovaní popadaných stromov, ktoré v mnohých prípadoch zatarasili cesty, či spadli na drôty elektrického vedenia a pretrhli ich. Na niektorých miestach bolo potrebné odstrániť spadnuté stromy zo zaparkovaných vozidiel. Silný vietor uvoľnil aj niekoľko plechových striech, ktoré ohrozovali okolie.

Pomáhali aj v Čutkovskej doline pri Ružomberku, kde spadol 30-metrový vianočný strom, našťastie, nikoho nezranil. V pondelok hasiči zasahovali v Sklenom (okres Turčianske Teplice) a popoludní odstraňovali popadané stromy aj na ceste pri Oravskej priehrade.

Bez elektrickej energie je 30-tisíc odberateľov na Orave a v Liptove. Výpadky spôsobil silný vietor. Vyvrátil na viacerých miestach stromy, ktoré poškodili elektrické vedenia.

Bez elektriny 60-tisíc odberateľov

„V celom Žilinskom a Banskobystrickom kraji je 60-tisíc odberateľov bez elektriny. Liptov a Orava je na tom najhoršie. Na hornej Orave sú najviac postihnuté oblasti okolo Námestova a obce Podbieľ, Krivá, Zákamenné. Na Liptove sú najväčšie poruchy v Demänovskej Doline, Dúbrave a Kvačanoch,“ potvrdil v utorok hovorca Stredoslovenskej energetiky – Distribúcia Miroslav Gejdoš.

Spoločnosť má v teréne približne 300 ľudí, čo sú všetky ich dostupné kapacity. Situáciu podľa Gejdoša elektrikárom komplikuje silný vietor. „V niektorých miestach môže odstránenie porúch trvať dlhšie, elektrikári čakajú na hasičov, kým sprejazdnia miesta, aby sa na miesto poruchy mohli dostať s technikou,“ dodal

Cestu do Demänovskej doliny polícia uzatvorila

S následkami kalamity sa musia vysporiadať v lyžiarskom stredisku Jasná, kde sa už začala sezóna. Stredisko bolo v pondelok pre následky kalamity zatvorené. „Zaznamenali sme popadané stromy na zjazdovkách a parkoviskách, poškodené snežné delá a takisto aj zabezpečovacie systémy na lanových dráhach,“ uviedla Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resorts.

Cestu do Demänovskej doliny polícia v utorok uzatvorila. Zasahujúci hasiči od polnoci na mieste odstraňujú popadané stromy, ktoré vyvrátil vietor. Stromy poškodili aj elektrické vedenie.

SHMÚ: Súčasné oteplenie je rekordné

Slovensko zažíva v týchto dňoch prudké oteplenie, podľa meteorológov padali v pondelok na niektorých miestach až 30-ročné rekordy. Ako na svojej facebookovej stránke uvádza SHMÚ, najvýraznejší prílev teplého vzduchu zaznamenali na západe krajiny, kde teplota ojedinele, napríklad v Gabčíkove, stúpla až na 14 °C. Rekord zaznamenala aj meteorologická stanica v Stupave, kde namerali 11,6 °C. Doterajší platný rekord pre 11. decembra bol v Stupave z roku 1994, keď bolo tesne nad 11°C.

„Teplo je však aj inde pre takzvaný föhnový efekt. Pri silnom južnom prúdení sa totiž na návetrí pohorí tvorí veľa oblačnosti, naopak v závetrí je jej menej pre zostupné prúdenie, ktoré pri zostupe ohrieva vzduch a spôsobuje rozpad oblačnosti,“ uvádza SHMÚ. Vysvetlil, že týmto spôsobom vznikajú výrazne rozdiely v teplote vzduchu medzi náveternou a záveternou stranou pohorí.

Napríklad v okolí Nízkych Tatier bol v Brezne a Banskej Bystrici 1 °C a v Liptovskom Mikuláši 9 °C. V okolí pohoria Vtáčnik bolo v Žiari n. Hronom 6 °C a v Prievidzi 12 °C. „Tento rozdiel je menší ako v okolí Nízkych Tatier, pretože pohorie je menšie a vzduch sa pri zostupe nestihne tak ohriať," dodal SHMÚ. Teplé oblasti boli aj v ďalších lokalitách za pohoriami, napríklad na Orave, Zamagurí, Považí či na Spiši. „Takto vysoké hodnoty teploty vzduchu sú ďaleko od dlhodobého priemeru a aj nad úrovňou dlhodobých rekordov,“ uzavrel SHMÚ.

Najchladnejšie bolo v pondelok v Banskobystrickom kraji, kde teplota na niektorých staniciach (Revúca, Čierny Balog, Klenovec, Kokava n. Rimavicou, Dolný Harmanec) vystúpila len na 0,3 až 0,5 °C . Nižšie hodnoty teploty boli spôsobené oblačnosťou a slabším vetrom, teda vzduch sa turbulenciou nepremiešal s teplejším.

„Na mieste je sedem hasičov, dobrovoľní hasiči z viacerých obcí a pracovníci urbáru. S prevozom pomedzi stromy pomáha aj Horská záchranná služba,“ potvrdila riaditeľka Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová. Mikulášski hasiči podľa jej slov dnes zasahovali aj na železniciach.

Pre nedeľňajšiu veternú kalamitu je od pondelka zatvorené aj lyžiarske stredisko Jasná Nízke Tatry. Podľa Zuzany Fabianovej, hovorkyne spoločnosti TMR prevádzkujúcej stredisko, bude uzatvorené pravdepodobne aj v stredu.

„V pondelok sme zaznamenali popadané stromy na zjazdovkách a parkoviskách, poškodené snežné delá a takisto aj zabezpečovacie systémy na lanových dráhach,“ potvrdila s tým, že pre uzatvorenie doliny sa pracovníci strediska nemôžu dostať na zjazdovky, takže nevedia ani určiť rozsah škôd a čas potrebný na opätovné spustenie prevádzky strediska.

Pre peších aj autá je uzavretá aj Vrátna dolina. V Tiesňavách sú popadané stromy. Zatiaľ fúka stále silný vietor, hrozí ďalší pád stromov a to by bolo nebezpečné pre hasičov, preto ich nie je možné odstraňovať. Odrezaná je osada Štefanová, kde žije asi 100 ľudí.

Smutný pohľad na zvyšný les vo Vrátnej doline.
Stromy spadli nielen na cesty, ale aj na...
+8Stromy spadli nielen na cesty, ale aj na...

Mimoriadna situácia v Terchovej a vo Vysokej nad Kysucou

Stovky stromov zatarasilo cesty, hasiči sa ich snažia postupne odstrániť, môžu však robiť len to, čo im dovolí počasie, aby to bolo pre nich bezpečné. Rovnako sú v teréne aj pracovníci elektrárni. Tiež môžu robiť len tam, kde to situácia dovoľuje. Niektoré cesty sú stále neprejazdné, problém robí aj terén, ktorý je po otepletení rozmočený a šmykľavý, nie všade sa preto dá dostať s ťažkou technikou.

Strhnutá strecha v Terchovej, Nižných Kamenciach. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Terchová, Nižné Kamence Strhnutá strecha v Terchovej, Nižných Kamenciach.

“Využívame všetky dostupné prostriedky a kapacity, aby sme situácii stabilizovali. V teréne je 300 ľudí. Robíme všetko pre to, aby sa nám poruchy podarilo odstrániť,” povedal hovorca SSE-D Miroslav Gejdoš. Ráno bolo bez elektriny 60-tisíc odberateľov, až polovica z toho na Orave.

Pílenie stromov ktoré spadli na cestu v... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda, Bundesamt für Verfassungsschutz
Terchová, kalamita Pílenie stromov ktoré spadli na cestu v Terchovej, ktorá vedie k amfiteátru a do lokality Vŕšky. Poskodili aj lanový park.

Následky silného vetra

  • na cestu medzi Zverovkou a Zubercom pod vplyvom silného vetra popadali v nedeľu stromy, ktoré zablokovali viaceré autá, 15 osôb vrátane detí záchranári evakuovali z áut a noc prečkali v Dome Horskej záchrannej služby na Zverovke.
  • horskí záchranári pomáhali premrznutým a vyčerpaným turistom, ktorí uviazli v nepriaznivom počasí v nedeľu v oblasti Kráľovej hole, zásah v tme, prudkom vetre a rozvírenom snehu bol veľmi náročný, nielen čo sa týka podmienok, ale i možností orientovať sa v teréne.
  • pri udalostiach spôsobených vetrom zasahovalo v nedeľu a pondelok takmer 85 hasičov, išlo najmä o popadané stromy, ktoré odstraňovali z ciest, zo zaparkovaných vozidiel a z chatiek, zásahy pokračovali aj v pondelok popoludní na Orave.
  • lanovky a zjazdovky v stredisku Jasná boli v pondelok kvôli bezpečnosti mimo prevádzky, stromy spadli na svahy, parkoviská, poškodili snežné delá.

    ZDROJ: HZS, HaZZ, TMR

Pôvodnú agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #vietor #orkán #jasná #víchrica #Chopok