Zeman vyčítal Kiskovi, že Bratislava stále nemá Český dom

Pre českého prezidenta je cesta do Bratislavy poslednou pracovnou pred januárovými voľbami, v ktorých sa Zeman usiluje o znovuzvolenie.

12.12.2017 07:14 , aktualizované: 15:50
kiska, zeman, navsteva Foto: ,
Prezidenti Česka a Slovenska Miloš Zeman (vľavo) a Andrej Kiska počas tlačovej konferencie.
debata (88)

Český prezident Miloš Zeman zavítal na Slovensko. V Bratislave sa český prezident po uvítacom ceremoniáli na nádvorí Prezidentského paláca dopoludnia stretol so svojim slovenským kolegom Andrejom Kiskom.

Súčasťou slávnostného ceremoniálu bolo vítanie chlebom a soľou a nástup čestnej stráže slovenského prezidenta, samotná prehliadka vojenskej jednotky po červenom koberci sa ale nekonala. Z dôvodu rekonštrukcie hlavného nádvoria paláca sa privítanie Zemana uskutočnilo na menšom nádvorí pri záhrade sídla Andreja Kisku.

+8

Zeman sa vyslovil za otvorenie Českého domu v Bratislave

Miloš Zeman sa počas návštevy vyslovil za otvorenie Českého domu v Bratislave, ktorý by okrem iného ponúkal jedlá českej kuchyne. Hlava českého štátu na tlačovej konferencii po stretnutí so svojím slovenským kolegom Andrejom Kiskom tiež vyjadrila presvedčenie, že vzťahy medzi ČR a Slovenskom ani v budúcnosti nebudú zaťažovať vážnejšie problémy.

„Bol som prítomný na otvorení Slovenského domu v Prahe. Celý čas sa rokuje o otvorení Českého domu v Bratislave, kde by bola pôvabná krčmička s českým pivom, s českou kuchyňou. Niečo, čo by obohatilo Bratislavu z kulinárskeho hľadiska. Zatiaľ som počul celý rad výhovoriek a výkladov, že niečo nejde,“ povedal Zeman.

Podľa informácií ČTK Bratislava v tejto otázke vidí problém na českej strane, ktorá vraj nevybrala konkrétnu budovu.

Dôkazom výborných vzťahov je Babiš

„Chcel by som vyjadriť presvedčenie, že vzťahy medzi našimi krajinami, ani v budúcnosti nebudú zaťažené žiadnou vážnejšou problematikou, než je ten Český dom,“ uviedol Zeman. Dodal, že dôkazom dobrej spolupráce oboch národov je, že menoval českým premiérom príslušníka slovenskej národnostnej menšiny, rodáka z Bratislavy Andreja Babiša. Možnosti zlepšenia spolupráce medzi oboma štátmi vidí Zeman vo vojenskej oblasti a zbrojnom priemysle.

Prezident Kiska uviedol, že z pohľadu bilaterálnych vzťahov medzi oboma štátmi bývalej federácie len ťažko sa dá robiť ešte niečo lepšie. „S radosťou som mohol konštatovať, že nepoznám dve krajiny, ktoré by mali k sebe tak blízko ako Česká a Slovenská republika. Naše vzťahy sú na výbornej úrovni,“ povedal Kiska. Zároveň ocenil, že Zeman dodržal tradíciu a na poslednú oficiálnu návštevu pred prezidentskými voľbami prišiel na Slovensko.

Euro ako silný impulz pre Slovensko

Kiska zároveň pripomenul, že Slovensko a Česko sa líšia v tom, že krajina pod Tatrami už zaviedla jednotnú európsku menu euro. „Sme veľmi spokojní s tým, že naša krajina euro prijala. Bolo veľmi silným impulzom pre rozvoj našej ekonomiky,“ uviedol Kiska.

Podľa Zemana v Českej republike je skôr odpor voči euru. Dodal, že Česi majú obavu, že Európsky stabilizačný mechanizmus je nastavený tak, že by českí daňoví poplatníci mohli platiť dlhy zadlženého Grécka.

Zeman a Kiska kladú vence pri pomníku československej štátnosti. Autor: Dominik Hutko

Po spoločnom obede Zeman spolu s Kiskom na záver oficiálnej návštevy položili vence a poklonili sa pri pomníku československej štátnosti, ktorého súčasťou je aj socha Tomáša Garrigua Masaryka, a tiež pri Pamätníku Milana Rastislava Štefánika, ktorý bol v roku 1918 jedným zo spoluzakladateľov Československa.

Zemanova návšteva slovenskej metropoly je súčasťou tradície, podľa ktorej český či slovenský prezident pred skončením mandátu zavíta do druhého štátu bývalej československej federácie.

Predstavitelia oboch republík tým zdôrazňujú nadštandardné vzťahy medzi Českom a Slovenskom.

Predseda NR SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko vyjadril podporu českému prezidentovi Milošovi Zemanovi v ďalších prezidentských voľbách. „Netajím sa tým, že v mnohých názoroch sa s pánom prezidentom zhodujem a verím, že v prezidentskom úrade ostane aj po najbližších voľbách,“ povedal Danko po obede so Zemanom. Danko sa takisto vyjadril, že Slováci a Česi sú národy, ktoré vždy mali aj majú k sebe najbližšie.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #návšteva #Miloš Zeman #Andrej Kiska