Parlament čaká schôdza, poslanci budú rozhodovať o rozpočte, odboji i diaľničných známkach

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky otvoria tretí týždeň 23. parlamentnej schôdze. Na programe majú zákonodarcovia približne dvadsať návrhov zákonov z dielne prevažne opozičných poslancov.

12.12.2017 08:17
parlament, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Do konca tohto zasadnutia by sa mali zaoberať aj návrhom na voľbu člena Rady pre vysielanie a retransmisiu, návrhom na voľbu kandidátov na člena Regulačnej rady a taktiež návrhom na voľbu člena Súdnej rady Slovenskej republiky.

Poslanci by sa mali vrátiť k rokovaniu o návrhu novely zákona o protikomunis­tickom odboji, ktorej cieľom podľa predkladateľov z hnutia OĽaNO je ukončiť po 28 rokoch od Nežnej revolúcie nespravodlivý a neúctivý stav v demokratickej spoločnosti. „Tí, čo roky boli utláčateľmi a prenasledovali osoby, mučili ich a popierali základné ľudské práva, poberajú vysoké výsluhové dôchodky a tí, čo rukami týchto osôb trpeli, majú nízke starobné dôchodky," uvádzali poslanci za OĽaNO a navrhovali plošné zdanenie výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov štátnej bezpečnosti a ich zložiek. Návrhom zákona by sa súčasne priznával jednorazový finančný príspevok politickým väzňom, ich manželkám, manželom alebo ich vdovám a vdovcom; 1 000 eur.

Rokovať by mali poslanci v druhom čítaní aj o návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý predložili koaliční poslanci Štefan Zelník (SNS) a Tibor Bastrnák (Most-Híd).

Prospešné služby

Hlavným cieľom návrhu zákona je podľa predkladateľov legislatívna úprava fungovania neziskových organizácií poskytujúcich všeobecne prospešné služby, ktorých zakladateľom alebo spoluzakladateľom je štát, v ktorého mene koná ministerstvo zdravotníctva.

Taktiež má odstrániť niektoré nedostatky všeobecnej právnej úpravy neziskových organizácií poskytujúcich všeobecne prospešné služby.

Ročná známka

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) žiada odstrániť nespravodlivosť pri ročnej diaľničnej známke. Poslanci parlamentu za liberálov v novele zákona o diaľničnej známke navrhujú, aby ročná diaľničná známka platila 365 dní od dňa úhrady. Pri zakúpení známky v priebehu roka je totiž jej platnosť kratšia ako rok, keďže platí do konca januára nasledujúceho roka. Príslušný návrh novely je v programe aktuálnej 23. schôdze Národnej rady SR v prvom čítaní.

V stredu 13. decembra dopoludnia poslanci odhlasujú aj prerokované návrhy z dielne ministerstva financií. Medzi nimi návrh rozpočtu na budúci rok, návrh rozpočtu Sociálnej poisťovne aj návrh rozpočtu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na roky 2018 až 2020.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #parlament #schôdza NR SR