Kiska vymenuje vo štvrtok troch chýbajúcich ústavných sudcov

Prezident Andrej Kiska sa v utorok rozhodol, ako uviedol, "ukončiť dlhotrvajúci spor s parlamentom" a vo štvrtok vymenuje troch nových ústavných sudcov zo siedmich ponúknutých kandidátov.

12.12.2017 18:18
prezident Andrej Kiska dane kampan Foto: ,
Andrej Kiska.
debata (629)

Prezident uviedol, že do funkcie sudcov ÚS SR menuje Janu Laššákovú, Mojmíra Mamojku a Miroslava Duriša.

„Bol to spor o to, aké poslanie má Ústavný súd vlastne plniť. Či má byť nezávislý, alebo či má byť využívaný na dosahovanie sebeckých cieľov jednotlivcov,“ uviedol v utorok Kiska a dodal, že „minulý týždeň sa potvrdili moje najhoršie obavy a nález prvého senátu vstúpi do histórie Slovenskej republiky ako jedno z jeho najhorších v dejinách.“

„Nález je svojvoľný, pohŕdajúci princípmi právneho štátu a príkladom nerešpektovania základnej deľby moci v krajine,“ dodal Kiska.

Rozhodnutie ÚS z minulého týždňa je podľa Kisku jedno z najhorších vôbec. Kiska vyhlásil, že problém menovania sudcov ústavného súdu nikdy nebol obyčajným sporom o kompetencie.

„Bol to hodnotový zápas o to, ako by mal vyzerať ústavný súd, aby plnil svoje poslanie,“ zdôraznil."

Trúfam si povedať, že to bol spor o to, aké poslanie má ústavný súd vôbec plniť. Či má byť nezávislým orgánom ochrany ústavnosti, ako to predpokladá naša ústava alebo či pripustíme jeho využívanie na dosahovanie sebeckých cieľov politickej moci," uviedol ďalej.

Kiska: Výstraha budúcim generáciám

Kiska si myslí, že minulotýždňový nález ústavného súdu „vstúpi do dejín ústavnoprávnej praxe na Slovensku ako jedno z jeho najhorších rozhodnutí“. Odôvodnenie nálezu odporuje výroku. Senát rozhodoval nad rámec svojej právomoci o jednotlivcoch, ktorí neboli účastníkmi sporu. Preskúmaval rozhodnutia prezidenta, ktoré neboli predmetom konania.

Jedna chyba za druhou, pre ktorú je rozhodnutie zmätočné a nevykonateľné. Prezident dokonca uviedol, že sa obáva, že je právne a fakticky nemožné postupovať podľa tohto rozhodnutia. Jeho význam vidí iba v tom, že bude slúžiť ako výstraha budúcim generáciám. „Varovanie pre všetkých, ako hlboko možno klesnúť, ak politická svojvôľa vytlačí právo z inštitúcie, ktorá má byť miestom ochrany ústavnosti,“ zdôraznil.

Prezident: Nie je to koniec sporu

Spor sa podľa Kisku stále záväzne nevyriešil. Je potrebné podľa neho, aby parlament ústavnou zmenou celú vec vyjasnil alebo ústavný súd všeobecne záväzným výkladom ústavy odstránil rozpory medzi vlastnými rozhodnutiami.

Pripomenul ďalej, že sa blíži výmena takmer celého pléna ústavného súdu. V rámci nej budú poslanci voliť osemnástich kandidátov. Z nich bude Kiska v roku 2019 vyberať deviatich sudcov ústavného súdu. Očakáva, že bude môcť vymenovať vysoko odborne zdatných a morálne spôsobilých ľudí a že to budú sudkyne a sudcovia, ktorí svojím profesionálnym, nestranným a nezávislým rozhodovaním zastavia úpadok inštitúcie zodpovednej za ochranu základných práv a slobôd ľudí na Slovensku.

Hlava štátu teraz očakáva, že sa pominú skutočné aj vymyslené dôvody pre nečinnosť parlamentu a vláda predloží návrh na zmenu ústavy, ktorý sprísni kritériá na výber kandidátov na sudkyne a sudcov ústavného súdu.

Kandidátka na post ústavného sudcu, poslankyňa Jana Laššáková prijíma rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku vymenovať ju do funkcie s veľkou pokorou. „Konkrétne sa vyjadrím, až keď budem mať rozhodnutie o vymenovaní do funkcie sudkyne,“ uviedla ďalej v reakcii.

Laššáková zdôrazňuje, že vo svojej celej právnickej profesii prichádzala do styku s ústavou, s právnymi predpismi, na ústavnoprávnom výbore bola pri tvorbe zákonov a preto si myslí, že je pripravená zastávať funkciu. Do štvrtka sa zároveň vzdá poslaneckého mandátu.

Mojmír Mamojka chce ako ústavný sudca dôstojne reprezentovať ústavný súd a seba. „Akceptujem rozhodnutie prezidenta SR. Je to čerstvé,“ povedal Mamojka po tom, čo prezident SR Andrej Kiska oznámil, že ho vymenuje spolu s ďalšími dvomi kandidátmi za ústavného sudcu. Mamojka zároveň odmietol komentovať, či rozhodnutie prezidenta nemalo prísť skôr.

Danko hovorí o začatí dialógu

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko oceňuje rozhodnutie prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku vymenovať ústavných sudcov. Ako sa uvádza v jeho stanovisku, vidí to ako možnosť na začatie odborného dialógu o zlepšení podmienok výberu ústavných sudcov.

Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská rešpektuje rozhodnutie prezidenta Kisku vymenovať troch nových sudcov Ústavného súdu SR. „Tak ako sa prezident rozhodol rešpektovať vzniknutú situáciu po rozhodnutí Ústavného súdu SR, tak s rešpektom treba prijať aj rozhodnutie prezidenta o ústavných sudcoch. Patová situácia okolo Ústavného súdu SR je týmto definitívne uzatvorená a ja som pripravená urobiť všetko preto, aby nastávajúce voľby ústavných sudcov v roku 2018 už mohli prebehnúť podľa nových pravidiel kreovania Ústavného súdu SR,“ uviedla vo svojom facebookovom statuse Žitňanská.

Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) považuje za veľkú mieru zadosťučinenia, že prezident SR si uznal svoju chybu a mieni napraviť protitústavný stav, ktorý vyvolal. „Nesúhlasím však s akýmikoľvek jeho hodnoteniami na adresu ÚS. Považujem ich za zástierku,“ vyhlásil Madej pre agentúru SITA. Kiska podľa neho nechce dať najavo, že v tomto spore musí nevyhnutne ustúpiť. „Z jeho konania možno vyvodiť, že si uznal chybu,“ dodal.

Predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál zdôraznil, že aj on má nie raz iný názor ako súd. „V právnom štáte však platí, že rozhodnutia súdov musíme akceptovať. A v tomto aj prezident musí a napokon aj šiel príkladom,“ povedal Gál dnes pre agentúru SITA. Podľa neho teraz už na vymenovaných kandidátoch bude záležať, ako bude ústavný súd funkčný.

Porušil práva sudcov

Prezident Kiska podľa senátu nevymenovaním chýbajúcich sudcov z kandidátov zvolených Národnou radou SR porušil ich ústavné práva.

Rozhodol o tom v stredu minulého týždňa prvý senát Ústavného súdu (ÚS) SR. Zároveň zrušil rozhodnutia prezidenta o nevymenovaní a vrátil prezidentovi vec na ďalšie konanie. Prikázal prezidentovi, aby vo veci znova konal a z navrhnutých kandidátov vymenoval troch nových sudcov ústavného súdu.

V odôvodnení prvý senát okrem iného uviedol, že prezident porušil základné práva sťažovateľov zaručené ústavou spolu s porušením ústavného príkazu pre prezidenta konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Primárne ÚS aj v tomto náleze odkazuje na svoje skoršie závery vyslovené v skorších rozhodnutiach, ktoré sú záväzné pre prezidenta ako účastníka týchto konaní. Podľa senátu nielen výrok, ale aj právny názor ÚS, vyjadrený v odôvodnení rozhodnutia ÚS, je všeobecne záväzný.

629 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska