Mal by sa zmeniť spôsob voľby kandidátov na ústavných sudcov, vyhlásilo OĽaNO

Až budúcnosť podľa SaS ukáže, či sú oprávnené obavy, že vymenovaní ústavní sudcovia naozaj podporia pretváranie Ústavného súdu SR na filiálku Smeru alebo zostanú verní právu a spravodlivosti.

12.12.2017 17:29
debata (26)

Spôsob voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR by sa mal zmeniť. Ako dnes ďalej na brífingu uviedol opozičný poslanec NR SR Ján Budaj (OĽANO), bez potrebných zmien sa Slovensko môže ocitnúť v situácii, že ústavný súd bude jednofarebný. Kandidáti by sa podľa Budaja mali voliť nielen nadpolovičnou, ale kvalifikovanou alebo ústavnou väčšinou. V tejto súvislosti vyzval ministerku spravodlivosti na iniciatívu zmeniť zákon.

„Ústavný súd by mal byť výkladnou skriňou súdnictva,“ povedal líder OĽANO Igor Matovič. Podľa neho sa však súd momentálne politizuje, pričom kandidátku Janu Laššákovú, ktorá je momentálne poslankyňou NR SR za Smer-SD, označil za „stelesnenie politiky“ a rozhodnutie prezidenta vymenovať ju označil za veľké sklamanie. Ako Matovič dodal, hrozí, že jednofarebný ústavný súd ovládaný Smerom bude kryť chrbát politickým predstaviteľom tejto strany. Strana Sloboda a Solidarita v reakcii na rozhodnutie hlavy štátu konštatuje, že rozumie snahe prezidenta neeskalovať napätie v spoločnosti. „Je otázkou, či sa takáto snaha neprejaví ešte oveľa väčším napätím v budúcnosti,“ uvádzajú liberáli. Až budúcnosť podľa SaS ukáže, či sú oprávnené obavy, že vymenovaní ústavní sudcovia naozaj podporia pretváranie Ústavného súdu SR na filiálku Smeru alebo zostanú verní právu a spravodlivosti.

Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a Miroslav Duriš budú novými sudcami Ústavného súdu SR. Prezident ich vymenuje tento týždeň vo štvrtok. Informoval o tom dnes prezident Andrej Kiska. Nových sudcov vymenuje po tom, čo ústavný súd 6. decembra rozhodol o sťažnosti piatich kandidátov, z ktorých si prezident odmietol vybrať. Ústavný súd prikázal prezidentovi, aby vo veci konal a z parlamentom navrhnutých kandidátov vybral troch nových sudcov. Prezident Kiska doteraz odmietal vymenovať z kandidátov sudcov ÚS s odôvodnením, že vo svojej doterajšej praxi sa nevenovali ústavnému právu a ochrane ľudských práv a existujú závažné pochybnosti, či sú schopní zastávať funkciu ústavného sudcu.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #ústavní sudcovia