Poslanci v tajnej voľbe nezvolili člena Súdnej rady SR

Nástupcu členky rady Aleny Šiskovej mali poslanci voliť už na júnovej schôdzi, keďže jej funkčné obdobie uplynulo 28. júna.

12.12.2017 18:42
debata (5)

Národná rada SR na nasledujúcich päť rokov nezvolila člena do Súdnej rady SR. Jediným kandidátom bol advokát Allan Böhm. Ako kandidáta ho navrhol poslanec za SaS Ondrej Dostál. Za advokáta hlasovalo v tajnej voľbe 30 poslancov. „Allan Böhm je advokát, ja ho poznám ako dobrého právnika a slušného, čestného človeka. Myslím, že práve takíto ľudia by mali sedieť v súdnej rade,“ zdôvodňoval svoju nomináciu Dostál. Nástupcu členky rady Aleny Šiskovej mali poslanci voliť už na júnovej schôdzi, keďže jej funkčné obdobie uplynulo 28. júna. Predseda parlamentu bude musieť vyhlásiť termín novej voľby.

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, ktorá sa rozhodla stiahnuť súhlas so svojou kandidatúrou, 5. decembra svoje rozhodnutie oznámila predsedovi Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbertovi Madejovi (Smer-SD), ktorý jej kandidatúru predkladal. Jankovskej kandidatúra rozdeľovala koalíciu, nesúhlasila s ňou ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Tá chce vidieť v rade v súlade s programovým vyhlásením vlády iných nominantov zo strany vlády a parlamentu ako sudcov. Jankovská je sudkyňa s prerušeným výkonom funkcie. Róbert Madej zdôraznil, že si veľmi váži Jankovskej rozhodnutie, aj keď podľa neho dôvody na takýto krok nie sú. Ocenil, že chcela upokojiť situáciu. Jankovskej krok označil ako prejav ústretovosti.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #Súdna rada SR