Na horách vo vyšších polohách platí 2. stupeň nebezpečenstva

Na horách bolo ráno oblačno, vo vyšších polohách malá oblačnosť s teplotami na vrcholoch hôr do -9°C a v stredných polohách -7 až -3°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

14.12.2017 09:54 , aktualizované: 15:14
Vysoké Tatry, lyžovanie, lyžovacka, Foto: ,
Vysokohorský terén je najmä v zime pre turistov nebezpečný.
debata

Na hrebeňoch fúkal mierny, prevažne juhozápadný vietor o sile 3 – 7 m/s, v nárazoch miestami do 25 m/s (90 km/h). Sneh z poslednej periódy sneženia bol po oteplení vlhký až mokrý, následne vplyvom ochladenia zmrzol a čiastočne spevnel. Na južných svahoch môže byť povrch vyfúkaný na tvrdé ľadové dosky. Počas dňa na mnohých miestach sa očakáva sneženie alebo snehové prehánky.

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách v polohách nad 1 500 m n. m. platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších polohách Tatier (pod 1 500 m n. m.) a vo Veľkej a Malej Fatre trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Za poslednú noc pripadol jemný poprašok nového snehu na čiastočne stabilizovanú vrstvu snehu z predchádzajúcej periódy sneženia, ktorý bol vo všetkých pohoriach silným južným vetrom previevaný a ukladaný na záveterné svahy, najmä severozápadných, severných a severovýchodných expozícií vo forme nestabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov. V týchto miestach sa môže mechanicky uvoľniť lavína už pri malom dodatočnom zaťažení, v niektorých prípadoch i spontánne lavíny.

Lavínové nebezpečenstvo naďalej pretrváva.

Lyžiarske stredisko v Tatranskej Lomnici je už v prevádzke

Lyžiarske stredisko v Tatranskej Lomnici je po veternej smršti opäť v plnej prevádzke, škody sa už podarilo odstrániť. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resorts Zuzana Fabianová, podľa ktorej sú podmienky na lyžovanie v stredisku veľmi dobré. „Lyžuje sa na zjazdovkách Lomnické sedlo, Generál, Čučoriedky východ, Čučoriedky západ, Štart západ a Esíčka. Od soboty 16. decembra pribudnú lyžiarom ďalšie kilometre zjazdoviek Štart východ, Grand slnečná, Javorová cesta a pracuje sa na dosnežení lokality Buková hora,“ uviedla s tým, že ak budú vhodné snehové podmienky, zjazdovky na Bukovej hore by sa mohli otvoriť už v najbližších týždňoch.

V uplynulých dňoch museli zo zjazdoviek v Lomnici v lokalite Čučoriedky odstraňovať popadané vrcholce stromov. Silný vietor strhol v lokalite Štart strechu z garážovania lanovky a na Skalnatom plese krytinu z budovy starej lanovky, v ktorej sa nachádza detský park Kamzíkovo.

Vo Vysokých Tatrách je lyžiarom k dispozícii zatiaľ 10 km lyžiarskych tratí a otvorených je 10 zjazdoviek s výškou snehu od 40 do 150 cm. Lyžovačka pokračuje aj na Štrbskom Plese. Od piatka bude po technickej údržbe podľa Fabianovej spustená do prevádzky lanovka Solisko Expres na Štrbskom Plese ako aj ďalšie zjazdovky, lanovky a vleky. „Od 15. decembra tak bude v kompletnej prevádzke celé stredisko na Štrbskom Plese. Lyžovať sa bude na všetkých hlavných zjazdovkách Interski, Solisko, Furkota, Turistická, Esíčko, Junior. Lyžiari si tu užijú spolu deväť kilometrov ľahkých a stredne ťažkých zjazdových tratí a od 28. decembra bude v prevádzke aj Fresh Track jazda s profesionálnym sprievodcom ešte pred oficiálnym spustením lanoviek,“ uviedla.

V Starom Smokovci je v prevádzke večerné sánkovanie vždy v utorok, piatok a sobotu a od Vianoc bude v prevádzke aj lyžovačka na Jakubkovej lúke.

debata chyba
Viac na túto tému: #lavínové nebezpečenstvo #Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby