Z dvojice Mamojka a Laššáková mal Kiska vymenovať iba jedného, mieni Danko

Predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky Andrejovi Dankovi je ľúto, že nebola akceptovaná vôľa národnej rady vymenovaním Jany Laššákovej a Mojmíra Mamojku za ústavných sudcov. Podľa neho totiž obaja boli kandidátmi na jedno uvoľnené miesto. Danko tak reagoval po vymenovaní ústavných sudcov prezidentom Andrejom Kiskom s tým, že obaja boli kandidátmi na voľné miesto po ústavnom sudcovi Ľubomírovi Dobríkovi.

14.12.2017 14:26
debata (17)

„Tri roky nebol ústavný súd funkčný. Dnes je trend, že právnici naľavo aj napravo sa zhodujú, že predseda NR SR Andrej Danko pravdu nemá. Jeden z kandidátov Jana Laššáková a Mojmír Mamojka sa ústavným sudcom stať nemal,“ vyhlásil s tým, že Národná rada SR si svoje povinnosti riadne splnila. Danko však nevylúčil možnosť, že požiada Ústavný súd SR o výklad Ústavy SR v prípade vymenovania trojice sudcov Mojmír Mamojka, Jana Laššáková a Miroslav Duriš. „Som proti prúdu, ale v živote som sa to naučil. Som sám sebou,“ uviedol. Tiež predpokladá, že niektorí z nevymenovaných sudcov sa budú sťažovať na Ústavnom súde SR.

„V provom momente som ocenil, že konečne ústavný súd má možnosť mať plnohodnotný počet sudcov,“ povedal Danko. Zároveň dodal, že sa cíti so svojím názorom osamotený. Ale aj napriek tomu chce mať korektný vzťah s predsedom vlády aj s prezidentom. „Keď nemôžeme menovať koho chceme, tak urobíme naschvál?“ pýtal sa Danko.

Mamojka a Laššáková naraz? podľa Danka nesprávne

Danko v stredu listom upozornil prezidenta Kisku, že by nemal vymenovať naraz za ústavných sudcov Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú. V roku 2014 zanikol mandát trom sudcom ústavného súdu, a to Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu. NR SR zvolila podľa zákona ako kandidátov na ich miesta šesticu kandidátov – Imricha Valkaia, Evu Fulcovú, Janu Baricovú, Jána Bernáta, Miroslava Duriša a Juraja Sopoligu. „Z týchto môže vybrať prezident troch kandidátov,“ povedal Danko.

V roku 2016 sa skončilo funkčné obdobie Ľubomíra Dobríka. Na jeho miesto boli zvolení parlamentom dvaja kandidáti – Mojmír Mamojka a Jana Laššáková. „Sú to dve osobitné voľby a osobitné procesy, v ktorých nie je možné zamieňať kandidátov,“ zdôraznil Danko.

Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a Miroslav Duriš sa stali sudcami Ústavného súdu SR. Všetci traja zložili v Prezidentskom paláci sľub. Prezident tak ukončil dlhoročný spor o to, či si musí vybrať z kandidátov zvolených Národnou radou SR. Kiska tak odmietal urobiť s tým, že zvolení kandidáti nespĺňajú podľa neho náročné kritériá na pozíciu ústavného sudcu. Minulý týždeň mu Ústavný súd SR ale prikázal, aby vo veci znova konal a z navrhnutých kandidátov vymenoval troch nových sudcov. Kiska rozhodnutie súdu ako aj samotný súd kritizoval, ale sudcov sa rozhodol vymenovať. Ústavný súd SR tak je po takmer troch rokoch opäť kompletný.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska #Jana Laššáková #Andrej Danko #Mojmír Mamojka