Podporí evanjelická cirkev Istanbulský dohovor?

Bratislavský zbor Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) v Starom Meste adresoval vedeniu svojej cirkvi výzvu, aby podporil ratifikáciu tohto dokumentu.

14.12.2017 17:59
Miloš Klátik Foto:
Miloš Klátik, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku.
debata (33)

„Násilie páchané na ženách vnímame ako vážny spoločenský problém na Slovensku,“ píše vo výzve spoločenstvo, ktoré koncom novembra zorganizovalo konferenciu o rodovej rovnosti. Odborníci sa na nej zhodli, že výsledky výskumu rodu nie sú v rozpore s tým, čo o stvorení človeka hovorí Biblia. „Podrobné štúdium biblických textov ukazuje, ako sa aj v nich odráža zápas o ideál rovnosti ľudí pred Bohom napriek rozličným rodovým a sociálnym rolám a identitám,“ vysvetľuje cirkevný zbor, ktorý vyzval vedenie cirkvi, aby verejne vyjadrilo podporu ratifikácii Istanbulského dohovoru.

Konferencie sa zúčastnil aj teológ Ondrej Prostredník, ktorému evanjelickí biskupi zakázali učiť na Evanjelickej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave po tom, ako sa zúčastnil Dúhového pochodu na podporu komunity LGBTI (lesby, gejovia, bisexuálne, transrodové a intersexuálne osoby, pozn. red.). S príspevkom vystúpila tiež Oľga Pietruchová, riaditeľka odboru rodovej rovnosti na ministerstve práce.

Denník Pravda sa obrátil na generálneho biskupa Miloša Klátika s otázkou, ako bude na výzvu reagovať. Tajomníčka pre mediálnu komunikáciu prisľúbila odpoveď v piatok.

Katolíci s dohovorom nesúhlasia

Katolícki biskupi z Konferencie biskupov Slovenska sa už viackrát vyjadrili, že s dokumentom nesúhlasia. Rovnaký názor má šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý vyhlásil, že pokiaľ budú národniari vo vláde, dohovor nepodporia.

Podľa Adriany Mesochoritisovej z občianskeho združenia Možnosť voľby je iniciatíva staromestského cirkevného zboru výbornou správou, keďže môže prospieť k celospoločenskej diskusii o Istanbulskom dohovore a zmierniť napätie, ktoré okolo tejto témy vzniklo.

„Je to dôležitý signál spoločnosti o tom, ako treba uvažovať o ochrane ľudských práv, a to najmä žien vystavených násiliu. Žiaľ, časť diskusie o tejto téme je vedená veľmi zle a je založená na nepravdivých informáciách. Výzva môže ľuďom dokázať, že tento ľudskoprávny dokument môže skutočne priniesť riešenia,“ verí Mesochoritisová. Doplnila, že práve takáto iniciatíva môže viesť k tomu, že mnohí veriaci, alebo ľudia, ktorí sa stotožňujú s krajne konzervatívnymi názormi, prehodnotia svoje postoje. „Prečítajú si dokument a zistia, aký je dôležitý v snahe odstrániť násilie páchané na ženách,“ nádeja sa aktivistka.

Dokument podpísala ešte v roku 2011 za Slovensko vtedajšia aj súčasná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Zmluvu sme však doteraz neratifikovali a od augusta je tento proces pozastavený.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Istanbulský dohovor #Evanjelická cirkev augsburského vyznania