Platenie odvodov počas štrajku sa zmení

Platenie odvodov počas štrajku sa zmení. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú nedávno schválil parlament.

15.12.2017 11:30
Volkswagen, štrajk Foto: ,
Na archívnej snímke štrajkujúci zamestnanci Volkswagenu.
debata (2)

Súčasná úprava v prípade účasti zamestnanca na štrajku spôsobuje neprimeranú administratívnu záťaž pre zamestnanca, ako aj pre zamestnávateľa.

„Pri neprítomnosti v práci z tohto dôvodu je zamestnávateľ povinný za svojho zamestnanca, ktorý nemá príjem zo závislej činnosti, oznámiť zdravotnej poisťovni zánik pracovného pomeru. Zamestnanec má zároveň povinnosť prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako samoplatiteľ a odvádzať si preddavky na poistné. Po ukončení štrajku má zamestnávateľ opätovne povinnosť nahlásiť vznik pracovného pomeru,“ píše ministerstvo zdravotníctva v novele zákona.

Po novom, podľa schválenej úpravy, ak sa stane zamestnanec samoplatiteľom pre účasť na štrajku, nevzniká mu povinnosť platiť preddavky na poistné, ani prihlasovať sa ako samoplatiteľ v zdravotnej poisťovni. Zamestnávateľ bude plniť oznamovaciu povinnosť za takéhoto zamestnanca a poistné uhradí zamestnanec v ročnom zúčtovaní poistného ako samoplatiteľ, a to v rovnakej výške, ako platil doposiaľ.

Zároveň sa ustanovuje povinnosť pre zdravotné poisťovne vykonať za takýchto poistencov ročné zúčtovanie poistného.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #poistné podvody