Bezplatné parkovanie pri nemocniciach má háčik

Štvorhodinové bezplatné parkovanie pri nemocniciach prinieslo paradoxnú situáciu.

17.12.2017 15:20
Nemocnica, Antolská, parkovanie Foto: ,
Parkovisko pri nemocnici na Antolskej ulici v Bratislave.
debata (44)

Väčšina ľudí je spokojná, že im návšteva lekára či hospitalizovaného príbuzného neťahá ďalšie peniaze z vrecka. Jedným dychom sa však pýtajú, čo z toho, ak je problém zaparkovať. Ministerstvo zdravotníctva, z ktorého dielne návrh pochádza, chce na základe dotazníkov z nemocníc nastaviť lepší systém. Pomoc mu ponúkla aj Slovenská parkovacia asociácia.

Nápad odpustiť poplatky za parkovanie sa ľuďom pozdáva. Sťažujú sa však sa na nedostatok parkovacích miest a problematické parkovanie. Vyplýva to z dotazníkov vo viacerých nemocniciach, prostredníctvom ktorých rezort zdravotníctva zisťoval spokojnosť návštevníkov i nemocničného personálu s novým systémom. Do nemocníc začali na aute dochádzať tí, ktorí predtým využívali iné spôsoby dopravy. Bezplatné parkovanie tiež zrejme prilákalo špekulantov, ktorý systém zneužívajú. Auto odstavia pri nemocnici, hoci ich cieľom nie je. Najviac trpia zariadenia v blízkosti centra, úradov či dopravných uzlov.

„Od leta sa situácia s parkovaním v areáli trnavskej nemocnici výrazne zhoršila. Ráno a dopoludnia je tu takmer nemožné zaparkovať. Nejaký čas som sa tu musel pomotať a striehnuť, čí sa náhodou neuvoľní nejaké parkovacie miesto,“ povedal Milan (54) zo Zelenča. Helena z Maduníc (38) nakoniec zaparkovala mimo areálu. „Vyžaduje si to pevné nervy,“ dodala. Vie o prípadoch, kedy areál nemocnice využívajú tí, ktorí dochádzajú za prácou do Bratislavy. Nemocnica, kde funguje bezplatné parkovanie počas celého dňa, sa nachádza len pár minút peši od železničnej stanice.

Problém aj v Žiline

Šomrú aj návštevníci Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žiline. „Niekedy aj dva – tri razy obídem celý areál, kým niečo nájdem. Najmä ráno je to problém. Miest na parkovanie tu nie je veľa,“ hovorí Katarína (37) zo Žiliny. Nájsť voľné parkovacie miesto bol v areáli problém, aj keď sa platilo.

Podobnú skúsenosť má Žilinčan Miroslav (49). „Naposledy som potreboval ísť na chirurgiu. Parkovisko bolo plné, ale napokon sa mi podarilo nájsť jedno miesto.“ Žilinská nemocnica je relatívne blízko centra. Aj v tomto prípade nastáva otázka, či sa krátkodobé bezplatné parkovanie nezneužíva na rôzne „vybavovačky“.

Fakultná nemocnica v Trenčíne prešla na nový systém od septembra. Problém, na ktorý pacienti hromžia, nastáva pri samotnom platení. K bezplatnému parkovaniu je potrebný lekárom potvrdený parkovací lístok, ktorý si musia pacienti alebo ich sprievod oskenovať v budove pediatrie. „Prišiel som sem z Bratislavy po mamu, ktorá tu bola hospitalizovaná. Má 78 rokov, je takmer imobilná. Až keď som ju vyzdvihol, zistil som, že von sa nedostanem, ak nemám nejaký oskenovaný lístok od lekára,“ popísal Peter z Bratislavy. Poukázal na to, že skener sa nachádza v budove na úplne opačnom konci nemocnice.

Žiadajú viac miest

„Tak som sa na to vykašľal a za parkovanie som zaplatil. Pekne to vymysleli. Každý radšej zaplatí, ako by mal nechať starého človeka čakať v aute, kým on by tu hodinu behal po areáli a hľadal lekára, ktorý mu orazí lístok a potom skener," povedal Peter. Rovnaký problém mal aj Roman z Trenčína. „Spôsobil som tu zápchu, za mnou už stoja tri autá a neviem, ako sa dostať k oskenovanému lístku. Takže radšej zaplatím.“

Dotazníky, ktoré vypĺňali pacienti i zamestnanci nemocníc ukázali, že novozavedený systém má niekoľko nedostatov. Väčšina ľudí bezplatné parkovanie víta, no upozorňujú na rôzne problémy, ktoré so sebou prinieslo.

„Pacienti požadujú viac parkovacích miest. Problém zaparkovať prípadne nájsť voľné parkovacie miesto majú aj zamestnanci. Vodiči sanitiek konštatujú, že častejšie dochádza k dopravným kolíziám v areáli nemocnice,“ priblížila hovorkyňa žilinskej nemocnice Viera Jurčiová. Keďže sú parkovacie miesta obsadené, ľudia parkujú aj tam, kde nemajú. Sanitky tak majú podľa hovorkyne problém dostať sa s pacientom dostatočne včas na tie oddelenia, na ktoré potrebujú.

Od júla sa zvýšil počet áut i doba parkovania aj pri trnavskej nemocnici. „Pacienti, návštevníci a zamestnanci nemocnice často nemajú kde zaparkovať. Vodiči parkujú aj na pohotovostných priestoroch určených pre sanitné a zásobovacie vozidlá. Usudzujeme, že asi 30 až 40 parkujúcich používa parkoviská v blízkosti nemocnice na bezplatné parkovanie pre prístup k železničnej a autobusovej stanici a do zamestnaní v blízkom okolí nemocnice,“ povedala hovorkyňa zariadenia Aneta Raciková. Parkovanie v súčasnosti sťažuje aj rekonštrukcia tepelného hospodárstva. Viacero ciest je rozkopaných a obmedzený je aj počet miest pre parkovanie.

Minúty stratené hľadaním miesta

Z dotazníkov v nitrianskom špitáli vyplynulo, že nájdenie parkovacieho miesta trvá v priemer 20 minút. „Viac ako 50 percent ľudí je spokojných so súčasným spôsobom parkovania, no až 84 percent ľudí si myslí, že kapacita parkovania nie je dostačujúca,“ spresnila hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková. Ak pacienti po niekoľkých okruhoch nenájdu voľné miesto, zaparkujú aj na vyhradených plochách pre zamestnancov. Podľa Timkovej je to ťažko odsledovateľné.

„Návštevníci i zamestnanci vyjadrili nespokojnosť s nedostatkom parkovacích miest, so vznikom kolíznych situácií s chodcami ako aj inými vozidlami, s ničením trávnatých plôch a dlhou dobou výjazdu z areálov,“ vymenovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Ivana Stašková.

Fakultná nemocnica J.A. Reimana v Prešove najprv zaviedla úplne bezplatné parkovanie, to sa však neosvedčilo. „V areáli vznikali kolízne situácie, ku ktorým bola prizývaná štátna i mestská polícia, pričom boli udelené aj pokuty,“ spresnila hovorkyňa Renáta Cenková. V zdravotníckom zariadení preto zaviedli bez poplatku len prvé štyri hodiny, ako to prikazovalo ministerstvo.

Niekde aj bezo zmien

V niektorých nemocniciach zmena neprebehla. Príkladom je Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB), kde parkovanie prevádzkuje súkromná spoločnosť. „Nemocnica odstúpila od Koncesnej zmluvy o zabezpečení parkovacej plochy uzavretej so spoločnosťou ZIPP-S. Tá to však neakceptovala a vedenie UNB preto v súčasnosti zvažuje ďalšie kroky,“ vysvetlila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Aký systém parkovania by bol najlepší, konkretizovali len niektoré nemocnice. „Najvhodnejším modelom by bolo spoplatnenie jedným eurom za hodinu vstupu do areálu," uviedla hovorkyňa trnavského zariadenia Raciková. Podľa košickej nemocnice by mal maximálny počet parkujúcich vozidiel odpovedať počtu parkovacích miest. „To je možné dosiahnuť reguláciou počtu parkujúcich áut alebo výstavbou nových parkovacích miest,“ mieni jej hovorkyňa Stašková. Systém parkovania v bratislavskom Národnom onkologickom ústave meniť zatiaľ neplánujú, nakoľko je s ním väčšina spokojná.

Nemocnice čakajú na ďalší postup ministerstva, ktoré kompletizuje výsledky dotazníkov z októbra. Otázky navrhli jednotlivé nemocnice v spolupráci s rezortom. „Vnímame, že nemocnice majú s bezplatným parkovaním rôzne skúsenosti. V súčasnosti finalizujeme výsledky dotazníkov a nastavenie ďalšieho postupu,“ reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Pomoc pri riešení parkovacej politiky mu ponúkla aj Slovenská parkovacia asociácia (SPA). Uplynulý týždeň adresovala ministerstvu list. „Na stretnutí by sme ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi chceli okrem iného prezentovať aj príklady riešení parkovania pred a v okolí zdravotníckych zariadení v zahraničí,“ priblížila hovorkyňa SPA Jana Jurčišinová.

Spolupráca s partnermi?

Asociácia poukazuje na to, že statická doprava pri nemocniciach nemôže fungovať na bezplatnej báze, pretože v takom prípade nejde o reguláciu. „Ako sa ukázalo, parkoviská v areáloch mnohých nemocníc sú kapacitne nepostačujúce a nemocnice nemajú dostatok peňazí na budovanie nových. Financie potrebujú na zabezpečenie zdravotníckej starostlivosti a fungovania zariadení,“ upozorňuje SPA.

Otázkou teda je, či chcú pacienti parkovať zadarmo na úkor iných potrieb zdravotníctva alebo zaplatia za to, že im bude umožnené kultúrne parkovanie za primeranú cenu. „Riešením by mohla byť napríklad spolupráca nemocníc s ďalším partnerom. Výsledkom by mal byť poriadok pred nemocnicami, kompromisná cenová politika zohľadňujúca možnosti pacientov i zamestnancov. A najmä možnosť výberu,“ zdôrazňuje asociácia.

Návštevník nemocnice by mal mať na výber, či využije iný druh dopravy, zaparkuje zadarmo ďalej od nemocnice alebo zaparkuje za poplatok bližšie. „Je však oprávneným očakávaním každého motorizovaného návštevníka nemocnice, aby rozdiel medzi plateným a bezplatným parkovaním nebola len rampa na vjazde a výjazde z areálu nemocnice,“ dodáva

44 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #nemocnice