Čerti pochodovali Piešťanmi, ľudia boli nadšení aj nahnevaní

Približne štyridsať čertov v desivých maskách vykročilo Piešťanmi krátko po štvrť na šesť večer. Privítali ich nadšením kričiace davy, na Krampus šou sa prišlo pozrieť niekoľko tisíc ľudí. Hoci čerti rinčali reťazami, skákali na zábrany a pôsobili desivo, ľudia z nich mali obrovskú radosť a čerti sa s nimi ochotne fotili.

17.12.2017 19:50
cert Foto: ,
Na Krampus šou prišlo niekoľko tisíc ľudí.
debata (211)

Strašiakom dokonca neboli ani pre najmenšie deti, ktoré hladkali po hlávkach a tľapkali si s nimi rukami. Reakcie ľudí na čertov boli prevažne pozitívne. „Prišli sme z Bratislavy práve kvôli tejto šou. Deti sa na ňu veľmi tešili, a sme nadšení z fotiek, ktoré sme si ulovili s čertmi,“ povedala mamička 5-ročnej Sašky a 10-ročného Tomáška Dominika Horná. „Ja som celý rok neposlúchala,“ kričala v dave Nikolka (7) z Piešťan a snažila sa prilákať čerta. Ten sa s ňou na revanš odfotil. Našli sa však aj ľudia, ktorým sa šou nepozdávala, tí však odišli ešte pred jej začiatkom. „Idioti, takéto niečo organizovať v meste,“ hnevala sa staršia pani.

Pochod čertov nezastavila petícia ani proklamovaný zákaz zo strany vedenia mesta Piešťany. Čerti aj napriek tomu, že primátor Piešťan Miloš Tamajka mal v piatok 15. decembra vyhovieť mestským poslancom a Krampus šou zakázať na základe obmedzenia verejnej dopravy, obsadili mesto. Ulice v nedeľu o sedemnástej hodine zaplnili nielen desiví čerti s maskami, rinčiacimi reťazami a kožušinovými kostýmami, ale aj obrovské davy ľudí, aké si Piešťany ani nepamätajú.

Pochod čertov v Piešťanoch.
Pochod čertov prilákal niekoľko tisíc ľudí.
+9Pochod čertov v Piešťanoch.

Plán zorganizovať v kúpeľnom meste divácky mimoriadne atraktívny sprievod čertov, alebo inak povedané šou krampusov, sa stretol s dvoma rôznymi reakciami. Kým jedni ľudia atrakciu, ktorá sa mala na Slovensku udiať vôbec po prvýkrát, s radosťou uvítali, druhá skupina sa postavila na aktívny odpor. Zdôvodňovali to tým, že čert stelesňuje zlo. Skupina odporcov vyrazila do boja s petíciou, ktorá apeluje na kresťanstvo a advent. Mesto nakoniec pochod zakázalo s odvolaním sa na obmedzenia vo verejnej doprave. Podujatie sa preto nemalo konať na cestách, ale iba na chodníkoch, pri očakávanom množstve ľudí od stoviek do tisícok by sa však pochod na chodníky nezmestil. Organizátori preto pozmenili trasu, ktorou mali pôvodne čerti ísť. Ich cesta už neviedla okolo kostola, ale centrom mesta. Priaznivci šou na revanš zorganizovali petíciu v prospech šou.

Obľúbené v Európe

Organizátormi pochodu je spoločnosť B and R Group a je novinkou piešťanských trhov. Podľa Mariána Brezovana ich prekvapil na jednej strane obrovský záujem, ale aj reakcie odporcov. Brezovan tvrdí, že veľká časť organizátorov akcie sú veriaci ľudia, a preto ich šokovala dezinformácia, že ide o zámerné šírenie zla. „Preštudovali sme si históriu podujatia a jeho filozofiu. Predpokladali sme, že s podujatím nebude takmer žiadny problém, keďže sa teší mimoriadnej obľube v celej Európe,“ povedal Brezovan.

Podľa neho Krampus predstavuje protiklad Mikuláša, ktorý obdarováva dobré deti sladkosťami, zatiaľ čo Krampus berie zlé deti so sebou. Ide teda o divadelnú postavičku, ktorá nebola vytvorená na propagáciu zla, ale práve naopak, jej úlohou je pred zlom odradzovať a ukázať deťom rozdiel medzi dobrom a zlom. Podľa neho ide o zvyk, ktorý sa pravdepodobne vyskytoval v minulosti aj na našom území, rovnako ako pálenie Moreny.

Hodí sa do Adventu?

Podľa neho sa pochod čertov rozhodli nezrušiť aj preto, že si ako organizátori riadne splnili svoju ohlasovaciu povinnosť, a o tom, že mesto akciu zrušilo, neprišlo organizátorom žiadne oficiálne písomné stanovisko.

Organizátorka petície proti pochodu čertov Lea Magulová trvá na svojom, že akcia sa duchovne nehodí do adventného obdobia, ktoré sa považuje za čas prípravy na Vianoce ako sviatky pokoja a v prípade veriacich aj na príchod Ježiša Krista. „Z videí, ktoré zachytávajú najnovšie pochody, je cítiť, akoby masky dávali ľuďom pocit, že môžu odhodiť zábrany,“ uviedla Magulová s tým, že citlivejším ľuďom a deťom môže takáto šou spôsobiť aj zdravotné problémy.

© Autorské práva vyhradené

211 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #pochod #čerti