Slováci neveria vláde a nechcú bývať vedľa moslimov, ukázala štúdia

Sociologický ústav SAV zverejnil štúdiu, kde zisťoval dôveru Slovákov v rôzne inštitúcie, názor na korupciu či preferencie ohľadom susedov.

18.12.2017 12:34
Slovensko, fanúšikovia, florbal Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (74)

Dôvera Slovákov vo väčšinu skúmaných spoločenských inštitúcií na Slovensku vrátane vlády, politických strán či EÚ v uplynulých rokoch klesla, najvýraznejší prepad zaznamenali cirkvi.

Naopak, vzrástol podiel ľudí, ktorí sa považujú za šťastných. Vyplýva to z výsledkov štúdie, ktoré zverejnil Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV).

Cirkvám na Slovensku, kde sa väčšina obyvateľov hlási ku katolíckej cirkvi, tento rok dôverovalo 34,5 percenta respondentov. To je najmenej od roku 1991. Podobne nízku dôveru majú súdy a právny systém. Ešte horšie hodnotenie sa dostalo vláde, politickým stranám a sociálnym sieťam.

Naopak najvyššiu dôveru Slovákov má armáda (71 percent), školstvo (66,8 percenta) a polícia (53,6 percenta). Tesná väčšina (52,8 percenta) obyvateľov Slovenska síce dôveruje EÚ, v predchádzajúcom prieskume v roku 2008 ale rovnaký názor zastávali až tri pätiny respondentov.

Odsudzovanie korupcie

Zo štúdie tiež vyplýva, že Slováci menej ako v minulosti odsudzujú fajčenie marihuany či hašiša a tiež potraty, rozvody, samovraždy alebo prostitúciu. Podľa SAV sa tak znížilo odsudzovania morálne sporných príkladov správania sa, ktoré sú spájané predovšetkým s tradičnou kresťanskou morálkou. Naopak stabilne sa vyvíjal alebo zvyšoval podiel ľudí, ktorí odsudzujú korupciu, neplatenie daní alebo cestovanie vo verejnej doprave načierno.

Vyberaví pri susedoch

Na Slovensku sa síce mierne zvyšuje podiel ľudí, podľa ktorých je manželstvo zastaralým inštitútom, opačný názor ale mali tento rok zhruba tri štvrtiny z viac ako 1 400 respondentov.

Sondáž SAV potvrdila výsledky inej skoršej štúdie, že na Slovensku pribúda ľudí, ktorí by za svojho suseda nechceli mať napríklad osoby inej rasy, ďalej moslimov, prisťahovalcov, Rómov alebo Židov.

Dobré správy

Výskum európskych hodnôt v roku 2017 na Slovensku ukázal aj nárast všeobecnej dôvery v iných ľudí a doteraz najvyšší podiel respondentov, ktorí o sebe hovoria, že sú veľmi a celkom šťastní. Za šťastných sa považuje deväť z desiatich Slovákov. Podiel osôb s týmto názorom postupne stúpa, ešte v roku 1991 sa rovnako vyslovilo len 56 percent opýtaných.

Dobrou správou, ktorú sondáž ukázala, je aj stabilita v prevahe podielu ľudí spokojných so svojím životom.

Pozitívom je aj nárast a doteraz najvyšší podiel ľudí, ktorí majú pocit, že sa môžu slobodne rozhodovať a usmerňovať svoj život.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Slovensko #šťastie #sociológia