Penta môže spolu s čínskou CEFC získať Markízu, ostali ako jediní záujemcovia o CME

Finančná skupina spoločne s čínskou CEFC sú jedinými záujemcami o podiel v spoločnosti CME, ktorá vlastní niekoľko televízií v stredoeurópskom regióne.

19.12.2017 18:10 , aktualizované: 18:45
Penta Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Čínska energetická a investičná skupina CEFC a finančná skupina Penta Investments sú jedinými záujemcami o kúpu podielu v spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá na Slovensku vlastní TV Markíza a v Českej republike televíziu Nova a ďalšie stanice, od americkej Time Warner.

Firmy Penta a CEFC podľa zdrojov už predložili ponuku na CME a dohoda je už blízko, aj keď ešte neboli dokončené detaily, vrátane ceny. Zdroje hovoria o hodnote až dve miliardy dolárov , z agentúrnej správy však nie je jasné, či je to ponuka len za podiel Time Warner, alebo či je to prepočítaná hodnota za celú skupinu pri ponuke od Penty a CEFC. Trhová kapitalizácia CME podľa pondelkovej záverečnej ceny akcií na burze predstavovala 637,8 milióna dolárov a CME vlastní dlh okolo jednej miliardy dolárov.

Všetky zúčastnené strany sa podľa agentúry Reuters odmietli k správe vyjadriť.

CME pôsobí v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Ťahúňom jej zisku sú aktivity v Česku a Rumunsku. Súčasťou CME je spoločnosť CET 21, ktorá je držiteľom licencií na vysielanie televíznych staníc Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Žaloba v USA

Time Warner vlastní v CME 46,5 percenta akcií s hlasovacími právami. Na základe warrantov, teda cenných papierov s opciou, ktoré môže uplatniť do mája 2018, môže mať Time Warner v CME podiel 75 percent.

Time Warner sa vlani v októbri dohodla s americkou telekomunikačnou firmou AT & T na svojom prevzatí za viac ako 85 miliárd dolárov. Americké ministerstvo spravodlivosti však podalo minulý mesiac žalobu s cieľom spojenia zablokovať.

Široká pôsobnosť Penty

Penta vlastní na Slovensku a v Česku viaceré printové a on-line médiá. Do jej portfólia patrí vydavateľstvo News and Media Holding, ktoré vydáva napríklad denník Plus JEDEN DEŇ a týždenníky Trend a Plus 7 dní. Finančná skupina vlastní aj podiel vo vydavateľstve Petit Press, ktoré vydáva denník SME. Len pred niekoľkými týždňami odkúpila portfólium tlačených magazínov vydavateľstva Ringier Axel Springer – napríklad týždenníky Život a Nový Čas pre ženy či mesačníky EVA a GEO. V Česku patrí Pente od roku 2015 vydavateľstvo Vltava Labe Media, orientujúce sa na regionálne tituly.

Čínska spoločnosť CEFC sa od minulého roka snaží získať súhlas regulátorov na ovládnutie 50-percentného podielu vo finančnej skupine J&T Finance Group, ktorá sa spája so spoločnosťou Joj Media House. V J&T má CEFC zatiaľ 10 percent. Do portfólia Joj Media House patrí televízia Joj, prepojenia má aj na rádiá Vlna, Jemné a Anténa Rock.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #CME #CEFC