Liek na cievy bude dostupný až v januári

Pre pacientov s ochoreniami ciev nebude takmer do konca januára dostupný liek Vessel Due F kapsuly. Výpadky spôsobili problémy vo výrobe. Náhrada zaň neexistuje.

20.12.2017 14:00
debata (2)

Štátny ústav pre kontrolu liečiv preto odporúča, aby sa pacienti obrátili na ošetrujúceho lekára. Liek pomáha spriechodňovať cievy, čím zabraňuje mozgovým či srdcovým porážkam. Pacienti sa obrátili priamo na Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Podnety začal ústav prešetrovať u výrobcu.

zväčšiť Pre pacientov s ochoreniami ciev nebude takmer... Foto: superama.com
NEPOUZIVAT! Pre pacientov s ochoreniami ciev nebude takmer do konca januára dostupný liek Vessel Due F kapsuly.

„Skontaktovali sme sa s držiteľom rozhodnutia o registrácii lieku. Vyplýva z neho, že nasledujúce dodávky lieku budú až v januári, preto odporúčame pacientom, aby včas navštívili lekára. On zvolí vhodný terapeutický režim pre dané ochorenie,“ uviedol v stanovisku ústav pre kontrolu liečiv.

Chýbajúci liek riešia aj lekárnici. „Prvé výpadky sme zaznamenali začiatkom novembra,“ potvrdzuje prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Najskôr dostali niekoľko kusov a uspokojili asi 20 percent pacientov. Asi od polovice novembra už liek vypadol úplne. Sukeľ tvrdí, že priama náhrada lieku neexistuje.

Odborník na cievy Augustín Mistrík z Bratislavy uvádza, že pacientom dávajú iný liek. „Vessel nie je na trhu, ale jeho nedostatok začali kompetentné orgány už riešiť,“ povedal. Namiesto neho predpisujú Detralex.

Vyhlásenie o výpadku dodávok lieku na Slovensku poslala farmaceutická spoločnosť Alfasigma ústavu pre kontrolu liečiv v pondelok. „Vzhľadom na prechodný nedostatok liečiva a následný výpadok výroby boli vo všetkých členských štátoch EÚ plošne znížené dodávky,“ uviedol v liste Radek Procházka, generálny manažér pre Čechy a Slovensko.

Za dlhodobé výpadky liekov hrozia výrobcom sankcie. Tento podľa hovorkyne Zuzany Eliášovej hlásil problémy vo výrobe. „Vzhľadom na to, že liek je v dekategorizačnom konaní, o ktoré požiadal výrobca z dôvodu problémov vo výrobe, ministerstvo zdravotníctva nemôže konať ani vo vzťahu k sankciám,“ uviedla Eliášová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lieky #liek #ochorenia ciev #cievy