S pokutou pre Mazureka nesúhlasí prokurátor

Poslanec za extrémistickú ĽS NS Milan Mazurek má zaplatiť päťtisíceurovú pokutu za to, že v žilinskom rádiu hanobil rómsku menšinu.

20.12.2017 15:01 , aktualizované: 18:55
mazurek Foto: ,
Milan Mazurek

Rozhodol o tom trestným rozkazom sudca. Prokurátor sa odvolal, trest sa mu zdá nízky aj preto, že Mazurek spáchal trestný čin ako verejný činiteľ.

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici o obžalovanom poslancovi rozhodoval včera za zatvorenými dverami. Za hanobenie rasy spolu s prečinom podnecovania nenávisti k rase sudca uznal extrémistu vinným. Mohol však siahnuť aj po tvrdšom treste, horná hranica je v tomto prípade 5 rokov za mrežami.

Aj keď sa sudca stotožnil s právnou kvalifikáciou skutku, tak ako ju opísala obžaloba, prokurátorovi sa zdá samotná pokuta nedostatočná. Preto tento verdikt napadne. „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry plánuje v zákonnej lehote podať odpor, nakoľko nesúhlasí s výškou trestu v uvedenom trestnom rozkaze,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Odpor znamená jediné

Podľa právnika Jána Kanabu mladšieho ak pri trestnom rozkaze padne odpor, znamená to jediné – začne sa súdny proces. „Štandardný spôsob pri prečinoch je taký, že sudca si prečíta obžalobu a vydáva trestný rozkaz. Ak ktorákoľvek zo strán podá odpor, tak sa trestný rozkaz ruší od počiatku, ako keby ani nebol,“ vysvetlil Kanaba mladší. To, či je 5-tisícová pokuta pre Mazureka málo alebo veľa, Kanaba hodnotiť nechcel. Doplnil, že to je v kompetencii sud­cu.

„V prvom rade vítame, že prišlo k nejakému konkrétnemu rozhodnutiu a bol tam udelený trest. Päťtisíc eur vzhľadom na to, akú veľkú finančnú čiastku strana Kotleba – ĽS NS z peňazí daňových poplatníkov dostala, nie je veľa, ale ostáva dúfať, že to neostane iba pri tom,“ reagoval Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv, ktorý verí, že v budúcnosti pri takýchto trestných konaniach padnú aj nepeňažné tresty. Hanobenie rasy podľa neho vôbec nie je v poriadku.

Tisícová pokuta pre rádio

„Celkom určite by toto nemal byť koniec. Mal by to byť začiatok aj v prípade tohto konkrétneho poslanca, aj v prípade jeho kolegov a ďalších ľudí, ktorí dávali takéto vyjadrenia,“ uzavrel ľudskoprávny aktivista.

Rozhlasovú reláciu z októbra 2016 s kotlebovcom odvysielalo žilinské rádio Frontinus. Rádio dostalo 15-tisíceurovú sankciu od Rady pre vysielanie a retransmisiu za to, že debatu s rasistickými názormi nezastavilo

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS #Milan Mazurek