Sudca rozhodne o tragédii v Baumaxe

V Žiline pokračoval súdny proces v prípade tragickej smrti trojročného Jakubka v Baumaxe. Rozhodnutie sa očakáva v piatok, dva dni pred Vianocami.

20.12.2017 15:45
debata (2)

Z prečinu usmrtenia je obžalovaný 47-ročný pracovník obchodného reťazca, ktorý uložil do regálu krabicu s hranolmi, ktoré sa na chlapca zrútili. Prokurátorka mu navrhla trojročný podmienenčný trest, obhajkyňa oslobodenie spod obžaloby.

Obhajoba spochybnila závery znaleckých posudkov

Dokazovanie pred súdom bolo tento mesiac ukončené. Záverečné reči prokurátorky a obhajkyne, ktorá ju predniesla v rozsahu 26 strán, boli veľmi rozsiahle a podrobné, preto bolo pojednávanie odročené na piatok 22. decembra. „Tu vzniká potreba pre sudcu, aby sa aj s prihliadnutím na závažnosť a citlivosť tejto kauzy dôsledne oboznámil s argumentmi, na ktorých jednotlivé procesné strany založili svoje záverečné reči,“ vysvetlil Marek Šenkár, sudca Okresného súdu v Žiline. Obhajoba spochybnila dôkazy aj závery znaleckých posudkov. Obhajkyňa vyčítala orgánom činným v trestnom konaní, že vinníka našli v najnižšie postavenom zamestnancovi predajne. Prípadné pochybenie riadiacich pracovníkov predajne či obchodného reťazca sa vôbec nepreukazovalo. „V tomto centre na predajnej ploche bolo množstvo nástrah, ktoré si ľudia ako zákazníci vôbec neuvedomovali a zodpovedné osoby ich na tieto nástrahy nijako neupozornili. Zákazníci sa pohybovali medzi 5 metrov vysokými regálmi, ktoré slúžili nielen na vystavenie tovaru, ale zdôrazňujem aj na jeho uskladňovanie,“ povedala okrem iného v záverečnej reči obhajkyňa Adriana Hrdinová.

Kým obhajkyňa žiada obžalovaného zamestnanca predajne, ktorá už na Slovensku nepôsobí, oslobodiť, prokuratúra trvá na jeho vine. Tovar mal uložiť inde. „Som toho názoru, že v danom prípade jednoznačne išlo o individuálne zlyhanie zamestnanca, ktorý napriek príslušnej kvalifikácii a 12-ročnej praxi zvolil nesprávny spôsob uskladnenia tovaru,“ mieni prokurátorka Jaroslava Michulková. Obžalovanému navrhuje trojročný podmienečný trest a rovnako dlho trvajúci zákaz pracovať na vysokozdvižnom vozíku.

Rodičia nechcú, aby obžalovaný skončil vo väzení

Trojročný chlapček zomrel na následky zranení, ktoré utrpel, keď naňho 10. mája 2015 z takmer 5-metrovej výšky spadli derevené hranoly, ktoré v balíku vážili 157 kilogramov. Znalci uviedli, že samotný pád trval 1,6 sekundy.

Tovar sa z regálu zrútil krátko po búrke. Bol uskladnený vo vonkajšej časti predajne. Aj napriek tomu, že bol vo výške, regál nebol zabezpečený zarážkami, tak ako to doporučuje výrobca regálov. Takéto opatrenie urobil obchodný reťazec až po tragédii. Polícia z usmrtenia obvinila radového zamestnanca predajne. Tragédia sa stala v období, keď mali predajňu navštíviť vedúci pracovníci z rakúskeho ústredia, takže sa priestory vo veľkom upratovali.

Súdne pojednávanie sa začalo vlani, vtedy naň prišli aj rodičia chlapčeka, ktorí povedali, že necítia voči obžalovanému zamestnancovi nenávisť a nechcú, aby skončil vo väzení.

Obžalovaný vyjadril ľútosť nad tragédiou. Necíti sa byť vinným. „Keby sa dal vrátiť čas a ja by som tušil, aké budú následky toho ťažkého a hektického dňa, tú úlohu by som nesplnil. Veľmi pekne ďakujem rodičom malého Jakubka, ktorí mi na prvom pojednávaní prejavili podporu. Ťažkú stratu synčeka, ktorú prežili, nesiem spolu s nimi každodennou modlitbou za Jakubka,“ uviedol v záverečnej reči obžalovaný muž.

Verdikt súdu bude známy v piatok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tragédia #bauMax