Ročné zúčtovanie sociálneho poistenia by malo byť realitou od roku 2019

Smršť v sociálnom poistení, ktorá má zastaviť špekulantov. Podľa vzoru zdravotníctva aj sociálny rezort zavedie ročné zúčtovanie odvodov. Tie by sa mali od roku 2019 platiť ináč ako dnes. Zmena sa bude týkať zamestnancov, firiem aj živnostníkov.

22.12.2017 06:00
socialna poistovna, dochodok, prvy pilier,... Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (3)

Opatrenie má byť súčasťou novely zákona o sociálnom poistení. Jej návrh by sa mal dostať do medzirezortného pripomienkovania vo februári budúceho roka. Ministerstvo práce zatiaľ zverejnilo predbežnú informáciu, ktorá obsahuje základné črty zámeru. „Primárnym cieľom pripravovanej právnej úpravy je zaviesť ročné zúčtovanie poistného v sociálnom poistení, ako efektívneho nástroja na zamedzenie odvodovej optimalizácie subjektov. Znížia sa tým motivácie vykazovať vysoké odmeny v jednom mesiaci, vďaka čomu bude odvodové zaťaženie práce spravodlivejšie a príjmy štátu vyššie,“ píše rezort práce v predbežnej informácii.

Dnes vedia firmy ušetriť na odvodoch tak, že zamestnancovi vyplácajú nízku, často minimálnu mzdu, a raz do roka mu priznajú vysokú odmenu, ktorá prevýši maximálny mesačný vymeriavací základ ( ten bol v tomto roku 6 181 eur). Zo sumy, ktorá prekročí túto hranicu, zamestnávateľ odvody neplatí. Inak povedané, pri odmene vo výške 10-tisíc eur odvedie štátu rovnako ako pri 6 000 eurách.

Ročné zúčtovanie takéto špekulácie znemožní. Bude povinné pre zamestnancov, zamestnávateľov a SZČO. Všetci budú poistné od roku 2019 hradiť formou preddavkov, ktoré nastaví novela zákona.

Sociálna poisťovňa potom v zúčtovaní v roku 2020 vyráta reálnu výšku odvodov z celého ročného príjmu zamestnanca či živnostníka. „Po uplynutí zúčtovacieho obdobia – kalendárneho roka – sa vymeriavacie základy, z ktorých boli zaplatené preddavky poistného, zúčtujú s reálne dosiahnutými príjmami,“ priblížil hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Konečným verdiktom môže byť preplatok, ale aj nedoplatok. V súčasnosti sa sociálne odvody zamestnancom počítajú priamo z mesačnej mzdy, u živnostníkov je smerodajné daňové priznanie.

Zúčtovanie sa bude vykonávať z nemocenského a dôchodkového poistenia, povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, poistenia v nezamestnanosti a príspevkov do rezervného fondu solidarity. Platiť nebude pre úrazové a garančné poistenie.

Viac peňazí v štátnej kase

Od nového opatrenia si ministerstvo financií sľubuje viac peňazí v štátnej kase. V Národnom programe reforiem 2017 odhadlo prílev 49 miliónov eur. Či je táto suma stále aktuálna, sa zatiaľ vyjadriť nechcelo, vraj treba počkať na to, aká novela vyjde z ministerstva práce. Otázka, koľko štát dostane navyše, nie je podľa Stušku namieste. „Účelom ročného zúčtovania je zreálnenie platieb poistného na sociálne poistenie, teda aby zaplatil každý z príjmov, ktoré naozaj dosiahol alebo poskytol. Predpokladáme, že vplyv bude mať len na tie subjekty, ktoré v súčasnosti majú v reáli v ročnom meradle rozdielne príjmy, ako z ktorých odviedli poistné na mesačnej báze,“ doplnil hovorca.

Podnikatelia sú spokojní najmä s tým, že administratíva v súvislosti s ročným zúčtovaním prejde na Sociálnu poisťovňu. „Takúto službu sme navrhovali už niekoľko rokov. Rozhodnutie vítame, malo by to uľahčiť administratívne zaťaženie najmä malých a stredných podnikov a živnostníkov, ktorí majú externé účtovníčky,“ povedal prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka, ktorý považuje termín na spustenie zúčtovania za príliš dlhý. „Pri súčasnej elektronizácii verejnej správy máme za to, že je to potrebné urýchliť. Sociálna poisťovňa má všetky informácie a doklady, ktoré podnikatelia posielajú, v elektronickej podobe. Faktom je, že elektronické zasielanie pre fyzické osoby sa plánuje až od 1. júla 2018, listinné podania však už v poisťovni majú. Je teda reálny predpoklad, že zúčtovanie by mohlo byť vykonané už za rok 2018,“ mieni Sirotka.

Zlepší sa podnikateľské prostredie?

Zavedenie ročného zúčtovania patrí už dlhšie k požiadavkám Slovenského živnostenského zväzu. Podľa neho zlepší podnikateľské prostredie. „Ročné zúčtovanie však na rozdiel od odôvodnenia v predbežnej informácii nevnímame ako nástroj na zvýšenie príjmov štátu, ale spôsob, ako urobiť výber poistného jednoduchší a spravodlivejší pre zamestnancov a samostatne zárobkovo činné osoby,“ reagovala Miriam Bellušová, generálna sekretárka zväzu. Podľa nej to podnikanie priamo neovplyvní ani nevytvorí dodatočnú administratívnu záťaž. „Bude však nutné dôsledne ustrážiť spôsob implementácie zúčtovania, aby nespôsobilo skrytou formou dodatočné zvýšenie sociálnych odvodov,“ obáva sa Bellušová.

Podľa hovorkyne Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Špánikovej je zatiaľ ťažké návrh komentovať, keďže jeho oficiálna podoba ešte nie je známa. Súhlasí však s tým, aby zúčtovanie spočinulo na pleciach Sociálnej poisťovne a nie podnikateľov. „Týmto chceme pripomenúť, že už dnes nie je daňovo-odvodové zaťaženie podnikateľom naklonené. Mnoho firiem aj z vyššie uvedených dôvodov presúva svoju činnosť do zahraničia, kde sú výdavky súvisiace s podnikaním podstatne nižšie,“ skonštatovala Špániková a dodala, že zväz sa k téme bližšie vyjadrí až po skončení medzirezortného pripomienkového konania.

O ročnom zúčtovaní sa hovorí už dlho

O ročnom zúčtovaní poistného hovorí rezort práce už niekoľko rokov. Legislatíva v tejto oblasti mala byť pôvodne prijatá do roka 2017 a mesačný výber preddavkov sa mal začať v priebehu roka 2018. Zúčtovanie sa tak malo po prvý raz uskutočniť v roku 2019 za rok 2018. Napokon sa však opatrenie o rok oneskorilo, prvé zúčtovanie by tak malo prebehnúť v roku 2020 za rok 2019.

Minister práce Ján Richter (Smer) ešte v máji pripustil, že po zavedení zúčtovania môže dôjsť k znižovaniu odvodov. „Ideme sa zaoberať aj otázkou odvodov a eventuálne aj ich znižovaním," povedal vtedy v debatnej relácii RTVS O 5 minút 12. O takomto opatrení zatiaľ predbežná informácia nehovorí.

Ročné zúčtovanie funguje pri zdravotnom poistení, po prvý raz prebehlo v roku 2006 za rok 2005. Vykonávajú ho jednotlivé zdravotné poisťovne. Opatrenie zaviedla reforma vtedajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca.

Ročné zúčtovanie sociálnych odvodov

  • Bude v novele zákona o sociálnom poistení, ktorú chce rezort práce predložiť do medzirezortného pripomienkovania vo februári 2018.
  • Zúčtovanie prebehne po prvý raz v roku 2020 za rok 2019, preddavky na poistné sa začnú platiť od roku 2019.
  • Vykonávať ho bude Sociálna poisťovňa, za každý rok tak urobí do 30. septembra nasledujúceho roka. Ak má platiteľ poistného predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, poisťovňa vykoná zúčtovanie do 31. októbra.
  • Bude povinné pre zamestnancov, zamestnávateľov a SZČO.
  • Na štát (poistencov štátu), Sociálnu poisťovňu (poberateľov úrazovej renty) a dobrovoľne poistené osoby sa vzťahovať nebude.
  • Sociálna poisťovňa pošle poistencovi a zamestnávateľovi výsledok ročného zúčtovania, v ktorom bude konštatovať preplatok, nedoplatok alebo nulovú bilanciu.
  • Nedoplatok bude musieť poistenec a zamestnávateľ zaplatiť v lehote 45 dní od právoplatnosti rozhodnutia o výsledku ročného zúčtovania. Rovnaká lehota bude platiť pre Sociálnu poisťovňu na vrátenie preplatku.
  • Preplatok či nedoplatok v sume nižšej ako 5 eur nezaloží povinnosť pre poisťovňu vrátiť preplatok či pre poistenca doplatiť nedoplatok.
  • Nová legislatíva zavedie maximálny ročný vymeriavací základ. Podľa rezortu práce by nemalo dôjsť k výraznej zmene v porovnaní s výškou súčasného maximálneho mesačného vymeriavacieho základu.
Zdroj: Predbežná informácia o návrhu novely zákona o sociálnom poistení

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ročné zúčtovanie sociálnych odvodov