Poplatok za prednosť u lekára príde na rad až v novom roku

Prednostné vyšetrenie, za ktoré by mali lekári vyberať najviac 30 eur, by sa malo zmeniť, ale až v novom roku.

21.12.2017 20:00
drucker Foto: ,
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker.
debata (13)

Nové pravidlá má pripraviť minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru), a to po kritike premiéra Roberta Fica (Smer). Ako budú vyzerať a či sa náhodou spoplatnené ošetrenie nezruší, minister zatiaľ nevie povedať.

Objednanie na termín sa dostalo do novely zákona o zdravotnej starostlivosti len tento mesiac. Deň po tom, čo prešlo parlamentom, ho skritizoval premiér Robert Fico. Podľa neho sa opatrenie stalo terčom politického boja opozície, ktorá hovorila o zavádzaní poplatkov v zdravotníctve. Nová legislatíva stanovuje tzv. doplnkové ordinačné hodiny, počas ktorých sa bude môcť pacient objednať na presný čas. Nebude to zadarmo a lekárovi zaplatí za výkony, ako napríklad vyšetrenie srdca na EKG či za ultrazvuk brucha, najviac do 30 eur. Novela mala platiť od mája. Fico však avizoval, že sa zmení tak, aby bolo jasné, že nepôjde o poplatky, a ak to nepôjde, opatrenie sa zruší úplne. Povedal tiež, že ak zákon nepodpíše prezident Andrej Kiska, môže sa to urobiť hneď. Táto situácia aj nastala. Včera zasadal mimoriadne parlament, aby prelomil prezidentovo veto k novele. O prednostnom ošetrení však nerokoval. Kiska totiž napadol iné paragrafy o odvodovo odpočítateľných položkách. Zmeny mohli preto poslanci urobiť len v tejto časti.

Podľa Róberta Madeja (Smer), šéfa parlamentného ústavnoprávneho výboru, pri vrátenom zákone môžu poslanci rokovať len o pozmeňovacích návrhoch, s ktorými príde prezident. „V tomto procese nie je možné vypustiť doplnkové ordinačné hodiny. Bude to možné upraviť len ďalšou novelizáciou,“ uviedol včera Madej.

Prezident nemá pochybnosti

Denník Pravda sa opýtal prezidentskej kancelárie, či so spoplatneným objednaním u lekára súhlasí, keď ho v novele nenapadla. „Premiér Robert Fico povedal, že poplatky vyrieši sám a prezident nepochybuje, že svoj sľub občanom dodrží,“ reagoval Kiskov hovorca Roman Krpelan. Návrh na zavedenie doplnkových hodín vyšiel od koaličných poslancov, nové znenie však musí pripraviť Drucker. „Predpokladám, že by mal prísť novým návrhom minister, a nie poslanci,“ myslí si člen zdravotníckeho výboru Richard Raši (Smer). Podobný názor vyslovili aj opoziční poslanci.

„V spolupráci s výborom Národnej rady pre zdravotníctvo pripravíme takú právnu úpravu tohto zákona, ktorá znemožní zavádzanie občanov a politické zneužívanie tejto témy,“ uviedol Drucker s tým, že to chce stihnúť do účinnosti tohto zákona, to znamená do mája 2018.

Legislatívna novinka nebola po chuti niektorým lekárskym organizáciám. Pri ďalšej novele majú šancu presadiť svoje návrhy. Andrej Janco, prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov, ktorá zastrešuje asi tisícku lekárov, si myslí, že premiér urobil dobrý krok, keď kritizoval doplnkové ordinačné hodiny. „Máme tu verejné financie, ktoré by mali pritiecť do ambulancií, a nie to riešiť poplatkami od pacientov,“ poznamenal Janco. Podľa neho by mali byť doplnkové hodiny úplne zrušené.

Chceli 50 eur

Za zavedenie doplnkových ordinačných hodín bola Asociácia súkromných lekárov, ktorá presadzovala dokonca vyšší strop úhrad, a to 50 eur. Celkovo zastupuje približne dvetisíc lekárov. Po Ficovej kritike však podľa viceprezidenta asociácie Mária Móra nie je veľa možností, ako tento stav riešiť. „Zostávajú len dve možnosti, a to buď sa vrátia k zavedeniu prednostných ošetrení, čo tu už bolo, alebo sa zrušia úplne a nebude nič,“ poznamenal s tým, že v tomto smere sa už nič ďalšie nedá vymyslieť tak, aby bol spokojný aj pacient, aj lekár. Pôvodné prednostné ošetrenie fungovalo v bežných ordinačných hodinách. Výšku poplatku za objednanie na presný čas schvaľovala župa. Pohyboval sa okolo 10 eur. Parlament takúto prednosť zrušil v máji 2015.

Doplnkové hodiny s 30-eurovým limitom navrhol poslanec za Most-Híd Tibor Bastrnák. Ten tvrdí, že ich zavedenie malo byť dobrovoľné a ani suma, ktorú mali lekári vyberať, by nemusela dosiahnuť hranicu 30 eur. Základné vyšetrenie podľa neho stojí do päť eur. Aj šéf parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefan Zelník (SNS) doplnkové ordinačné hodiny s úhradou obhajuje tým, že mali zlepšiť situáciu, len došlo k nepochopeniu problematiky. Objednaním na konkrétny čas za 30 eur zostali zhrozené viaceré pacientske organizácie. Pacientska organizácia Kardioklub SK zastupujúca ľudí s ochoreniami srdca pripomenula, že poslanci majú ideálne predstavy o tom, že lekár bude pýtať len 3 alebo 5 eur. Určite to bude podľa nich maximum 30 eur. Srdciari túto možnosť nebudú využívať, pretože nebudú mať na ňu peniaze.

Združenie pacientov s pľúcnou artériovou hypertenziou podčiarklo, že 30 eur je pre ich pacientov likvidačná suma. Za dva mesiace musia totiž obísť nielen všeobecného lekára, ale aj kardiológa či pľúciara. Ak sa pridružia komplikácie, tak aj ďalších špecialistov. Celkové náklady by sa tak za dva mesiace vyšplhali minimálne na 100 eur.

Prelomené veto

Národná rada včera nakoniec prelomila prezidentovo veto. Kiska novele vyčítal, že zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky pre zamestnávateľa bolo prijaté cez pozmeňujúci návrh a nebola k nemu diskusia. Prijatie podľa neho takej zásadnej zmeny, ktorej dopad je odhadovaný pre rok 2018 na 102,8 milióna eur, považuje prezident za neodôvodnené a neprijateľné.

Drucker v pléne včera oponoval a tvrdil, že opatrenie prerokoval s firmami. Doplnil, že štandardný legislatívny proces by trval zhruba päť mesiacov. Podľa ministra odvodová odpočítateľná položka pre zamestnávateľa bola jednorazovým stimulom pre zamestnanosť v čase, keď nezamestnanosť dosahovala 13 percent. Drucker dodal, že táto zmena zasiahne len 30 percent zamestnávateľov v roku 2018. „Ja sa za to môžem ospravedlniť, že to nejde štandardným legislatívnym procesom, ale toto je najlepšie, čo môžeme urobiť pre verejné zdravotníctvo s najmenším dopadom pre nezamestnanosť,“ uzavrel minister.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba