Záchranári v predvianočnom období evidujú zvýšený počet volaní na tiesňovú linku

Záchranárom cez Vianoce volajú napríklad seniori žijúci osamelo, ale aj psychicky chorí ľudia, ktorým sa počas sviatkov zhorší zdravotný stav.

22.12.2017 12:19
debata (1)

Záchranári zo Záchrannej zdravotnej služby sú podobne ako ostatné zložky integrovaného záchranného systému občanom k dispozícii aj cez sviatky. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa operačného strediska záchranárov Alena Krčová, v predvianočnom období dokonca záchranári evidujú zvýšený počet volaní na tiesňovú linku. "Viac volajú seniori, žijúci osamelo, ale aj psychicky chorí ľudia, ktorým sa počas sviatkov zhorší zdravotný stav,“ uviedla Krčová. Osobitnú kapitolu volaní na tiesňovú linku 155 podľa nej tvoria problémy so zažívaním, v dôsledku diétnej chyby, žlčníkové koliky alebo alkohol. "S ním súvisia následné pády, úrazy, ale aj fyzické potýčky a dopravné nehody. Samozrejme, máme aj sporadické prípady, keď volajúcich potrápi kostička v krku,“ povedala hovorkyňa.

Služba záchranárov na Štedrý deň sa podľa Krčovej začína malým rituálom. Kolegovia prídu skôr, aby si mohli pri výmene služieb popriať požehnané a pokojné sviatky a ihneď potom si sadajú za svoj pult, aby pomáhali pacientom,“ povedala s tým, že na slávnostnú spoločnú večeru počas služby čas nie je. „Pacienti v tiesni potrebujú pomoc bez ohľadu na to, či je sviatok alebo nie. Napriek tomu pod vyzdobeným stromčekom na každom krajskom operačnom stredisku nechýbajú aspoň doma vyrobené ozdoby od šikovných kolegýň či kolegov a malé drobnosti, ktorými sa navzájom obdarúvajú. A samozrejme, ovocie a vianočné koláčiky,“ dodala hovorkyňa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #tiesňové volania