Vianoce oslávime jarnými teplotami

Sneh, ktorý napadol vo štvrtok večer, nebude mať najmä v južných častiach Slovenska dlhú životnosť. Roztopia ho teploty, ktoré sa na naše územie valia od Stredozemného mora. Zima by sa nad územie Slovenska mohla vrátiť až po Novom roku.

23.12.2017 14:00
pocasie, Foto: ,
Po nedeli prídu dva sviatočné dni a počas nich bude pokračovať takmer jarné počasie. Ilustračné foto.
debata (1)

Chlad a mráz z uplynulých dní budú mať počas vianočných sviatkov stopku. Tzv. vianočné oteplenie k nám príde po okraji tlakovej výše, ktorá má stred v oblasti juhovýchodnej Európy a neobíde ani strednú Európu a Slovensko.

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Pavol Faško hovorí, že počas sviatkov bude nielen teplo, ale aj veľmi ustálené a pokojné počasie, pri ktorom sa na juhu, ale aj v iných častiach Slovenska snehová nádielka neudrží.

„Kým však pocítime pokoj Štedrého dňa, teda 24. decembra, treba upozorniť najmä návštevníkov hôr a lyžiarskych stredísk, že v sobotu a ešte aj v skorších nedeľných hodinách bude na horách silno fúkať. Vietor tam môže dosahovať aj silu víchrice, môže prekročiť aj 100 kilometrov za hodinu,“ zdôraznil Faško.

Cez sviatky takmer jarné počasie

V nižších polohách bude sviatočná nedeľa z pohľadu počasia iná. Na miestach, najmä na juhozápade a potom aj smerom na východ, kde ustúpi oblačnosť a objaví sa slnko, teplota vzduchu pôjde citeľne nahor. Teploty vzduchu dosiahnu niekde okolo +10, dokonca aj viac stupňov.

Historické teplotné rekordy síce nepadnú, no k tým plusovým nebudú mať nedeľné teploty ďaleko. „Na Štedrý deň bolo v histórii meteorologických meraní na Slovensku najteplejšie v roku 1958, keď v Piešťanoch namerali +14,5 stupňa. Len o šesť desatín menej namerali pred tromi rokmi na letisku v Bratislave,“ ozrejmil meteorológ.

Štedrý deň si však pamätá aj tuhé mrazy, špecifickým bol rok 1961. Vtedy dosiahli teploty v Oravskej Lesnej –33,7 stupňa. Menej ako –30 stupňov namerali aj v Plavči, Rabči, ale aj v Ružomberku.

Po nedeli prídu dva sviatočné dni a počas nich bude pokračovať takmer jarné počasie. Po sviatkoch až do posledného dňa v roku sa počasie na Slovensku vráti k tohtoročnej typickej premenlivosti. „Na oblohe sa bude striedať slnko s oblačnosťou i dažďom. Vo vyšších polohách môže zasnežiť, niekde môže padať dážď so snehom. Teploty však príliš neklesnú, hoci plus desať stupňov už nebude. Isté je však aj to, že ani v tomto období nám zima nebude,“ podčiarkol Faško. Tento nestály ráz počasia nás vyprevadí až do nového roka.

Kedy sa vrátia zimné mrazy? Faško odhaduje, že by to tak mohlo byť v prvých januárových dňoch. „Šiesteho januára sú v kalendári Traja králi a k nim sa zvykne viazať tzv. trojkráľová zima. Či k nám Traja králi zimu naozaj privezú, na to si ešte budeme musieť niekoľko dní počkať,“ dodal klimatológ.

Ako bude

* Sobota 23. decembra – Oblačno až zamračené, prechodne zmenšená oblačnosť. Denné teploty –1 až +4, na juhozápade okolo +6 stupňov.
* Nedeľa 24. decembra – Oblačno až zamračené, postupne zmenšovanie oblačnosti. Nočné teploty +2 až –3, na juhozápade okolo +4 stupňov, denné 2 až 7, na juhu okolo 9 stupňov.
* Pondelok 25. decembra – Prevažne polojasno. Nočné teploty +2 až –4, denné +3 až +8 stupňov.
* Utorok 26. decembra – Zamračené nízkou oblačnosťou, ojedinele hmly. Nočné teploty +1 až –5, denné +1 až +7 stupňov.
* Streda 27. decembra – Zamračené nízkou oblačnosťou, ojedinele hmly. Nočné teploty +3 až –3. denné +1 až +7 stupňov.

zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #sneh #Pavol Faško