Vysoké Tatry si zobrali za pár hodín dva životy, vážne sa zranili dve deti

Turisti dopoludnia našli vo Veľkej Studenej doline nehybné telo muža, ktorý nejavil známky života.

26.12.2017 11:02 , aktualizované: 17:21
debata (29)

Nález nahlásili Horskej záchrannej službe, ktorá ihneď poslala na miesto nehody pod Kráľovským žľabom záchranárov. Tí však potvrdili, že 33-ročný český turista pri páde utrpel poranenia nezlučiteľné so životom.

Ako HZS informovala na sociálnej sieti, telesné pozostatky muža boli transportované do Starého Smokovca a odovzdané príslušníkom polície a obhliadajúcemu lekárovi. Český turista je za posledné dva dni už štvrtou obeťou pádu v Tatrách. Už v pondelok zomreli pri dvoch rôznych nešťastiach vo Vysokých Tatrách dve Češky. Tento rok tak už v našich horách zahynulo najmenej sedem Čechov.

Rovnako v utorok, ale ráno poľský turista podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri páde počas výstupu Malou Studenou dolinou. Ako Horská záchranná služba (HZS) informovala na sociálnej sieti, 25-ročný muž sa v oblasti Veľkého hangu stratil svojmu kamarátovi z dohľadu a ten následne kontaktoval poľskú tatranskú horskú službu, ktorá o nehode informovala slovenských záchranárov.

Spadnutého muža sa podarilo nájsť približne hodinu po páde. Na miesto nehody bol medzitým vyslaný vrtuľník s dvomi záchranármi HZS, ktorý zraneného transportoval na heliport do Starého Smokovca. Tam sa ho ujal lekár Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, no aj napriek jeho úsiliu turista zraneniam podľahol.

Návštevníkov, ktorí sa chystajú na túry, horská služba varovala pred nepriaznivými podmienkami, predovšetkým zľadovateným povrchom, kvôli ktorému hrozí nečakané pošmyknutie. Zdôraznila, že je potrebné mať príslušné vybavenie.

Horská záchranná služba popoludní na facebooku informovala o páde štvorčlennej skupiny v kotli pod Jahňacím štítom. Na miesto okamžite vyštartoval vrtuľník so záchranárom HZS na palube, ktorý zistil, že zranené sú tri osoby.

Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti bolo najvážnejšie zranené 14-ročné dievča s úrazom hlavy letecky transportované do nemocnice v Poprade. Následne sa posádka vrátila pre 11-ročného chlapca, ktorý utrpel poranenie panvy a neskôr aj pre muža s poranením chrbtice.

Otec detí, ktorý pri páde utrpel len ľahké poranenia a jeho zdravotný stav si nevyžadoval ďalšie lekárske ošetrenie, samostatne zostúpil na Chatu pri Zelenom Plese.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #nešťastie #Vysoké Tatry #pád #Studená dolina