Situáciu na cestách môže komplikovať hmla a poľadovica, treba byť opatrný

Vodiči by mali byť v stredu doobeda na cestách opatrní. Na väčšine územia sa môže vyskytovať hmla, miestami poľadovica.

27.12.2017 09:07 , aktualizované: 09:14
debata

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) predpokladá dohľadnosť na cestách od 50 do 200 metrov. Platí výstraha prvého stupňa. Pred hmlou a poľadovicou varujú aj cestári.

Tí tiež upozorňujú, že cesty II/549 Úhorná – Krásnohorské Podhradie a III/3227 Hrabušická Píla – Stratená sú uzatvorené pre všetku dopravu. „Cesty sú v zimnom období neudržiavané,“ píšu na webe zjazdnosť.sk. Horské priechody a cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sú miestami pokryté vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do troch V stredu treba počítať aj so silnejším vetrom v Tatrách. Ten môže na hrebeňoch v nárazoch a krátkodobo dosiahnuť rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu.

Vo Vysokých Tatrách upozorňujú na silný vietor v horách a zľadovatelý terén

Horská záchranná služby žiada návštevníkov Vysokých Tatier o zvýšenú opatrnosť pri túrach. „Podkladový sneh je tvrdý až zľadovatelý a je prekrytý čerstvým snehom v hrúbke od 5 do 20 cm. Hrozí nečakané pošmyknutie,“ varujú záchranári na svojej internetovej stránke. Rovnako neodporúčajú pohyb nad chaty a pripomínajú, že po 16:00 sa rýchlo stmieva.

Na hrebeňoch hôr podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu očakáva silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 38 – 44 m/s (135 – 160 km/h), platí druhý stupeň výstrahy. Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a skialpinizmus.

Za posledné dva dni prišli o život pri páde v Tatrách štyria turisti. V pondelok zomreli na následky pádov dve ženy z Čiech, v utorok 25-ročný poľský a 33-ročný český turista.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #poľadovica