Z Banskej Bystrice vysťahovali extrémistov

V novembrových regionálnych voľbách utrpeli extrémisti porážku. Nenaplnili sa obavy, že krajské parlamenty zhnednú. V Banskobystrickom kraji voliči poslali na čelo župy kandidáta demokratických síl Jána Luntera a zo župného úradu „vysťahovali“ Mariana Kotlebu. Extrémisti prepadli aj vo voľbách poslancov. V ôsmich krajských zastupiteľstvách získali len dve kreslá.

31.12.2017 08:00
debata
V Banskobystrickom kraji za župana zvolili Jána... Foto: SITA, Jakub Julény
Ján Lunter V Banskobystrickom kraji za župana zvolili Jána Luntera.

Voľby ukázali, že pokiaľ sa bude voči extrémistom vystupovať politickými prostriedkami a jednotne, nepredstavujú veľkú silu, – zhodnotil výsledky extrémistickej Kotlebovej strany sociológ Pavel Haulík. Podľa neho slovenský volič zďaleka nie je naladený ideovo v duchu tradícií, ktoré „smrdia fašizmom alebo niečím podobným“. „Je však citlivý na neriešenie problémov. Ak ich štandardná politika nerieši, vytvára priestor, aby sa v ňom zachytili neštandardné strany,“ povedal Haulík.

Smer stratil štyroch županov

V najsledovanejšom Banskobystrickom kraji nezávislého Luntera na post župana podporili vládne strany Smer a Most-Híd, vlastného kandidáta nepostavila ani SNS. V prospech Luntera sa vzdal nominant pravicovej opozície Martin Klus a rovnako aj nezávislý kandidát, šéf Múzea SNP Stanislav Mičev. Dohoda kandidátov bola pre víťazstvo demokratov v kraji kľúčová. Prvý raz sa totiž voľba županov konala len v jednom kole namiesto dvoch.

Lunter získal 99 169 hlasov (48,53 percenta). V poradí druhého Kotlebu volilo 47 502 ľudí (23,24 percenta). V porovnaní s voľbami v roku 2013 mal menej o takmer 24-tisíc hlasov.

V regionálnych voľbách utrpel vážne straty Smer. Stratil štyri kreslá županov. Opozícia zabodovala vďaka tomu, že sa vo všetkých krajoch spojila do koalície a podporovala svojich kandidátov. Tento scenár spolupráce však nedokázali naplniť vládne strany a vo viacerých regiónoch si ich nominanti na županov konkurovali. Išlo o Trnavský, Žilinský, Prešovský a Košický kraj a Bratislavský kraj.

Veľmi tesný súboj o miesto župana sa odohral v Košickom kraji, kde neuspel primátor metropoly východu Richard Raši zo Smeru. Očakávalo sa, že nahradí odchádzajúceho župana za Smer Zdenka Trebuľu, ktorý už nekandidoval. Naopak, vyhral kandidát pravicovej opozície Rastislav Trnka. V Prešovskom kraji už kreslo župana neobhájil Peter Chudík zo Smeru. Vystriedal ho kandidát pravice Milan Majerský z KDH. Ani v Žilinskom kraji sa opätovne nevrátil do kresla župana Juraj Blanár zo Smeru, vystriedala ho kandidátka pravicovej opozície Erika Jurinová z OĽaNO. V Trnavskom kraji skončil na pozícii župana Tibor Mikuš (nezávislý), ktorý sa dlhodobo opieral o podporu Smeru. Županom sa v tomto kraji stal kandidát pravicovej koalície Jozef Viskupič z OĽaNO. Kandidáti Smeru uspeli len v Trenčianskom kraji, a to Jaroslav Baška a v Nitrianskom kraji Milan Belica.

Napínavý súboj sa odohral v Bratislavskom kraji, kde zvíťazil kandidát pravicovej opozície Juraj Droba z SaS (20,42 percent). Tesne za ním skončili Rudolf Kusý a Milan Ftáčnik, ktorý bol považovaný za favorita volieb. Svoju porážku Ftáčnik pripisoval Smeru a jeho krajskému predsedovi Martinovi Glváčovi, ktorý rozoslal členom a sympatizantom strany list, že majú podporovať Ftáčnika. Ten však tvrdil, že sa tým spochybnila jeho nezávislá kandidatúra. Glváč zase oponoval, že Ftáčnik bol úspešný vtedy, keď bol spätý so Smerom. Úradujúci župan Pavol Frešo skončil až piaty.

Víťazili nezávislí poslanci

Pokiaľ ide o obsadenie kresiel župných poslancov, víťazmi sa stali nezávislí kandidáti. Získali 161 miest z celkovo 416 kresiel v ôsmich zastupiteľstvách. Smer rátal straty, obsadil 88 kresiel. V župných voľbách v roku 2013 ich mal až 161. Šéf strany Robert Fico na výsledky volieb reagoval, že Smer bol v počte získaných poslaneckých kresiel stále najúspešnejšou parlamentnou stranou, ak nepočíta nezávislých kandidátov. Naopak, dnes už bývalý podpredseda strany Marek Maďarič, hovoril o prehre strany ako takej.

Z opozície sa darilo hlavne mimoparlamentnému KDH, ktoré má 47 poslancov, treťou v poradí bola tiež mimoparlamentná strana SMK so ziskom 33 poslaneckých kresiel. Hnutie OĽaNO obsadilo 24 kresiel, Most-Híd 10, SNS a SaS po 9 poslaneckých mi­est.

Prekvapením bola účasť ľudí vo voľbách. Prišlo vyše 1,3 milióna voličov, čo predstavovalo takmer 30 percent zo všetkých oprávnených voličov. Stále je však veľmi nízka. V regionálnych voľbách v roku 2013 bola účasť iba 20,1 percenta. Sociológ Haulík bol opatrný vo vyjadrení, že ide o vzostupný trend účasti. Podľa neho voľby sprevádzala silná mobilizačná kampaň. Týkala sa hlavne Banskobystrického kraja so snahou vymeniť župana Kotlebu. Účasť v tomto kraji bola rekordná, dosiahla vyše 40 percent. Viac ľudí by mohlo prísť k volebným urnám v jeseni v roku 2022. Vtedy sa spolu s regionálnymi voľbami uskutočnia aj obecné voľby, na ktorých sa zúčastňuje okolo 50 percent voličov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #extrémisti #Banskobystrický samosprávny kraj #Banskobystrická župa #Ján Lunter #voľby do VÚC 2017