Záchranári počas Silvestra zasahujú často pre pyrotechniku

Záchranári mávajú počas silvestrovskej noci pre pyrotechniku plné ruky práce. Vlani počas Silvestra a novoročných osláv pomáhali 55 ľuďom, z toho desiatim deťom. Najviac výjazdov bolo v Žilinskom kraji.

29.12.2017 08:21
Nový rok, oslavy Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

„Po neodbornej manipulácii s pyrotechnikou záchranári najčastejšie ošetrujú popáleniny na tvári, hrudníku a rukách. Časté sú aj poranenia sluchu – perforácia bubienka, zraku a devastačné zranenia horných končatín, najmä prstov, ktoré majú až doživotné následky,“ uviedla Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Ak chcú ľudia počas silvestrovských osláv použiť zábavnú pyrotechniku, mali by podľa jej slov dodržať bezpečnostné opatrenia. K tým základným patrí kúpa overenej, certifikovanej zábavnej pyrotechniky, s návodom na použitie a nepoužívať podomácky vyrobenú, respektíve takú, ktorá už zlyhala, či je poškodená.

„Doslova hazardovaním so životom je odpaľovanie zábavnej pyrotechniky pod vplyvom alkoholu alebo drog. Netreba zabúdať ani na to, že zábavná pyrotechnika nepatrí do rúk deťom,“ varovala Krčová.

V prípade, že dôjde k poraneniu, dôležitá je prvá pomoc. „Pri popáleninách rýchlo a dostatočne dlho chladíme postihnuté miesto, aspoň 20 minút. Ak nemáme tečúcu vodu, chladíme napr. minerálkou alebo ovievame. Ak ide o popáleniny väčšieho rozsahu, vtedy voláme na linku tiesňového volania 155 alebo vyhľadáme lekársku pomoc,“ zhrnula Krčová.

debata chyba
Viac na túto tému: #pyrotechnika #Silvester