Ako krajské mestá vyprevadia starý rok

Rozlúčka so starým rokom bude rôzna, niektoré samosprávy zvolili veľkolepé oslavy, inde ponechali zábavu len na fantáziu ľudí. Dôležité je, nech sú oslavy najmä bezpečné, záchranári totiž každoročne počas silvestrovskej noci absolvujú desiatky výjazdov k zraneným ľuďom.

30.12.2017 12:00
ohňostroj, Žilina Foto: ,
Vlaňajší novoročný ohňostroj v Žiline.
debata (3)

Bratislavčania a návštevníci sa do centra hlavného mesta môžu prísť zabávať v nedeľu od 22. hodiny, centrálnou zónou osláv budú Námestie Ľ. Štúra i Hviezdoslavovo námestie. Koncerty tento rok nebudú, pripravená je diskotéka pod holým nebom i nadrozmerná časomiera, ktorá odráta záverečné minúty starého roka. Polnočný ohňostroj bude odpálený z lode na Dunaji.

Slovenská metropola má vraj ambíciu priblížiť sa k svetovým veľkomestám a hovorí o veľkolepom ohňostroji. „Ponúkne originálnu svetelno-hudobnú šou v podobe najaktuálnejších trendov v digitálnom a vo svetelnom umení,“ povedala hovorkyňa bratislavského magistrátu Zuzana Onufer. Hovorkyňa zdôraznila zákaz používania voľne dostupnej pyrotechniky. Vstupy do centrálnej zóny v Starom Meste budú na šiestich miestach kontrolované, aby sa tam nedostali nebezpečné predmety ako napríklad sklenené fľaše či ostré predmety.

Kým sa v Košiciach začne nočný program „veľkého“ Silvestra, užijú si podujatia najmä deti. Už v sobotu sa môžu previezť po nezvyčajnej železničnej trase košickým trianglom – z Košíc do Hanisky pri Košiciach a odtiaľ úvraťou do Krásnej nad Hornádom.

Program pre deti pokračuje aj v réžii košického magistrátu cez silvestrovskú nedeľu v Historickej radnici, kde bude interaktívna dielňa spolu s obľúbenými rozprávkovými postavičkami. Večer budú na Hlavnej ulici koncerty, diskotéka i tradičný novoročný ohňostroj. „Zabezpečenie kompletného umeleckého programu s účinkujúcimi a ohňostrojom vyjde na 11 995 eur,“ informovala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

Ohňostrojom a koncertmi budú čakať Nový rok na Pešej zóne v Prešove. Takmer päťhodinový program, ktorý ukončí ohňostroj a diskotéka, je pripravený aj na Mierovom námestí v Trenčíne, kde sú celkové náklady na silvestrovské oslavy vyčíslené na 8 850 eur. O pár hodín kratší bude program v Nitre, kde bude na Svätoplukovom námestí silvestrovská veselica s ohňostrojom a novoročným príhovorom. „Náklady na realizáciu predstavujú okolo 4 500 eur. V porovnaní s minulým rokom – 9 278 eur, ide najmä o efektívnejšie využitie prostriedkov a zabezpečenie programu v čase, v ktorom oň majú obyvatelia reálny záujem,“ uviedol nitriansky hovorca Andrej Jančovič s tým, že program bude trvať od 23. do 1.30 hodiny.

Po dlhom čase sa rozhodli pre silvestrovský program v Banskej Bystrici. „Program sa začne dve hodiny pred polnocou. Výdavky na silvestrovský program a ohňostroj sú vo výške 10-tisíc eur,“ priblížila hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková. Program a pyromuzikálny ohňostroj mesto pripravilo tiež na prvý deň roka 2018.

Vítanie Nového roku 2017 v Bratislave. Foto: Robert Hüttner, Pravda
silvester, ohňostroj, Bratislava Vítanie Nového roku 2017 v Bratislave.

Aj v Trnave uvidia dva ohňostroje, podvečerný je určený najmä deťom, druhý – novoročný sa začne o polnoci. Bez programu zostávajú návštevníci centra Žiliny, kde budú na námestiach s vianočnými trhmi otvorené stánky s občerstvením. Žilinčania uvidia ohňostroj až na Nový rok, potrvá asi 8 minút. „Zmenu termínu ohňostroja sme riešili najmä z dôvodu podnetov od občanov, ktorí mali záujem vidieť ohňostroj, ale polnoc im nevyhovovala. Išlo nielen o rodičov malých detí, ale aj o starších ľudí. Preto sme zmenili ohňostroj zo silvestrovského na novoročný,“ vysvetlil hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Vlani počas silvestrovského dňa ošetrili na svahoch horskí záchranári 31 úrazov a hasiči zasahovali pri 85 požiaroch naprieč Slovenskom. V strehu sú aj zdravotníci. „Počas vlaňajšej silvestrovskej noci a osláv Nového roka sa pri neopatrnej manipulácii so zábavnou pyrotechnikou na celom Slovensku zranilo 55 ľudí, z toho 10 detí,“ povedala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. Najčastejšie ošetrovali popáleniny na tvári, hrudníku a rukách, časté sú poranenia sluchu, zraku a devastačné zranenia horných končatín, najmä prstov, ktoré končia až doživotnými následkami.

Na tiesňovej linke riešili počas vlaňajšieho Silvestra aj množstvo problémov spojených s alkoholom. Posádky záchrannej zdravotnej služby vyrazili k 75 ľuďom, ktorí boli intoxikovaní alkoholom, z toho bolo až 17 detí. Alena Krčová upozornila, že najmä u detí, ktoré majú citlivejší organizmus, pritom môže mať otrava alkoholom až fatálne následky.

„Najlepšou prevenciou je jednoducho nepiť. Ak sa však ocitneme v situácii, keď od nás závisí zdravie až život intoxikovaného dieťaťa, musíme konať. V prípade, že je v bezvedomí, uložíme ho do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusilo zvratkami. Voláme linku tiesňového volania 155 a riadime sa pokynmi operátora. Až do príchodu profesionálnych záchranárov dieťa kontrolujeme, či dýcha. Ak nedýcha, okamžite začneme s oživovaním. Ak ho neovládame, operátor tiesňovej linky 155 telefonicky poradí, ako ho vykonávať,“ radí hovorkyňa operačného strediska.

Silvestrovský program v krajských mestách:

  • Bratislava: 22.00 Hviezdos­lavovo námestie „warm-up party“ v podobe dídžejského pódia, diskotéka pod holým nebom na námestí potrvá do 2. h po polnoci; Nám. Ľ. Štúra – nadrozmerná svetelná časomiera bude odrátavať záverečné minúty starého roka; polnočný ohňostroj na Dunaji. Pre automobily bude uzatvorené Vajanského nábrežie a Nám. Ľ. Štúra od 23. h a premávka bude opäť obnovená po 2.30 h. MHD bude posilnená a premávať v špeciálnom režime, informácie o premávke spojov na stránke Dopravného podniku Bratislava aj na webovej stránke Bratislavy.
  • Košice: 10.00 Historická radnica: pre deti – interaktívna dielňa, kúzla, rozprávka, tanečníci a speváci; 20.00 Hlavná ulica – Adam Ďurica so skupinou, Veronika Rabada so skupinou, skupina FUNKY FUSION WENDIGO, tanečníci a DJ s diskotékovým programom, o polnoci ohňostroj.
  • Trenčín: 21.00 Mierové námestie – DJ Luky, Hajšovci s najväčšími česko-slovenskými hitmi, Happy Band Orchestra s najväčšími svetovými hitmi, ohňostroj, diskotéka do 1.30 h.
  • Prešov: 22.00 Pešia zóna – kapela Heľenine oči, skupina Akustika, DJ Fonbox, ohňostroj.
  • Banská Bystrica: 22.00 Námestie SNP – Duchoňovci, Metalinda a Rock Reunion, ohňostroj; 1. január 16.30 Námestie SNP – koncert skupiny Otto Voce a Martina Vetráka, príhovor primátora a pyromuzikálny ohňostroj.
  • Nitra: 23.00 Svätoplukovo námestie – silvestrovská veselica s hudobnou skupinou Profil, polnočný ohňostroj, novoročný príhovor, zábava do 1.30 h.
  • Trnava: 18.00 ohňostroj pre deti, po 0.00 h novoročný ohňostroj; 1. január Novoročný koncert v kostole sv. Jakuba o 16. h. a Novoročný beh o 14. h na Trojičnom námestí.
  • Žilina: 1. janurár 18.00 novoročný ohňostroj odpálený zo strechy Mestského divadla.
ZDROJ: hovorcovia miest, jal

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Silvester 2017 #Silvestrovský program