V Nízkych Tatrách a Malej Fatre zachraňovali turistov a lyžiarov

Dvanásť horských záchranárov zasahovalo v sobotu podvečer v Nízkych Tatrách. Zachraňovali dvoch lyžiarov, ktorí odtrhli malú lavínu. Obaja utrpeli zranenia.

31.12.2017 09:50 , aktualizované: 11:37
lavína, sneh, hory, Rakúsko, kopce, zima, Alpy,... Foto: ,
Horská záchranná služba v Rakúsku hľadá českých lyžiarov, ktorých zavalila lavína.
debata (7)

Ako informovala Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke, otec so synom lyžovali v Derešskom kotle a odtrhli malú lavínu. Tá ich strhla cez skalné prahy niekoľko stoviek metrov. Ostali nezasypaní, ale otec utrpel vážne poranenie dolnej končatiny.

„Záchranárom poskytli GPS súradnice, čo výrazne uľahčilo lokalizáciu. Záchranári poskytli 55-ročnému mužovi zdravotné ošetrenie a následne ho na saniach transportovali na Bielu púť, kde ho odovzdali zdravotným záchranárom na prevoz do nemocnice,“ informuje HZS.

Syn mal poranený hrudník a podozrenie na zlomeninu rebier a takisto ho na saniach transportovali na Bielu púť, kde sa ho ujali zdravotní záchranári. Zásah horských záchranárov urýchlilo aj spustenie lanoviek v Jasnej, vďaka čomu sa priblížili k postihnutým.

Lavínové nebezpečenstvo je vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí mierne, platí 2. stupeň z 5-dielnej stupnice.

Opäť aj Česi

Sedem českých turistov zachraňovali príslušníci Horskej záchrannej služby (HZS) v sobotu podvečer v Malej Fatre. Dvaja sa pošmykli na zľadovatenom teréne pod vrcholom Stoh, piati uviazli za sedlom Bublen.

Ako informovala HZS na svojej webovej stránke, dvaja 21-roční českí turisti sa pošmykli a po 100-metrovom páde po zľadovatenom svahu sa už nedokázali vrátiť späť na turistický chodník.

„Turisti nemali so sebou potrebnú zimnú výzbroj – mačky ani čakan. Našťastie sa nezranili. Na pomoc im odišli dvaja profesionálni a jeden dobrovoľný záchranár HZS. Lokalizovali ich v centrálnom žľabe Stohu. Poskytli im stúpacie železá a odprevadili ich cez Sedlo Medziholie k terénnemu vozidlu HZS, ktorým ich previezli do domu HZS v Štefanovej, kde prečkali noc,“ informuje HZS.

Onedlho požiadali záchranárov HZS o pomoc ďalší piati českí turisti vo veku od 26 až 53 rokov, ktorí boli dezorientovaní, vyčerpaní a podchladení. Na túru sa vybrali ešte o 8.00 hodine z Chaty pod Suchým a smerovali po hrebeni na Chatu pod Chlebom. V okolí Sedla Bublen stratili orientáciu a následne požiadali záchranárov HZS o pomoc. Traja profesionálni a dvaja dobrovoľní záchranári HZS ich lokalizovali za sedlom Bublen. Poskytli im teplé nápoje, rukavice a v ich sprievode pokračovali cez Chrapáky do Vrátnej a následne do miesta ubytovania.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #horská záchranná služba #Nízke Tatry #Lavíny