Hluk z delobuchov ohrozuje voľne žijúce zvieratá

Výbuchy pyrotechniky, typické pre oslavy príchodu Nového roka, sú zábavou pre ľudí a nočnou morou pre zvieratá.

31.12.2017 16:21
debata (1)

Niektorí domáci miláčikovia, ale i zvieratá vo voľnej prírode – v záhradách, parkoch či na poliach sú každoročne vystavené stresu z hlučnej zábavy. "Vyľakané opúšťajú svoje úkryty a vrhajú sa do tmavého nebezpečenstva,“ povedala pre agentúru SITA Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

Dodala, že vtáky sa v zime častejšie zdržiavajú v skupinách, a preto sa nerozvážne používanie pyrotechniky môže stať osudným aj pre celé kŕdle. V roku 2011 svet obletela správa, keď v mestečku Beebe v štáte Arkansas v noci okolo jedenástej začali z neba padať tisíce vtákov druhu vlhovec červenokrídly. Strechy, cesty, dvory, chodníky boli pokryté vtákmi. Výsledky potvrdili psychickú traumu a vylúčili chorobu či prítomnosť cudzorodých látok v telách uhynutých jedincov. Pravdepodobnou príčinou je, že vtáky boli vystrašené ohňostrojmi počas osláv príchodu Nového roka, stratili koordináciu a narážali do prekážok“.

Najviac pyrotechniky sa používa za šera alebo v noci, keď už vtáky zanocovali (s výnimkou sov), čím je vplyv pyrotechniky ešte rušivejší a nepríjemnejší. V tme sa rozospaté vtáky orientujú ťažšie.

Nočné prelety môžu spôsobiť zbytočnú stratu tukových, ako aj energetických zásob, nazbieraných počas krátkeho zimného dňa, čo sa môže zimujúcemu vtáctvu stať osudným. Mnoho štúdií preukázalo, že zvieratá menia svoje správanie a vykazujú fyziologickú odpoveď na náhle hlasné zvuky. Touto témou sa v špecializovanom výskume zaoberali i odborníci v Holandsku. Zistili, že novoročné oslavy spôsobili stres a masívny presun veľkého množstva vtákov z oblastí, ktoré boli pre vtáky dôležitým biotopom.

Zapáľ prskavku, zachrániš vtáka

Aby naše oslavy neublížili zvieratám, prišli odborníci s niekoľkými radami. Namiesto hlučných delobuchov a ohromujúcich svetelných efektov sú vhodné napríklad prskavky alebo sviečky. Eliminuje sa tak nielen hluk, ale tiež nepríjemné zostatkové toxické látky v prostredí. Lepšia je pyrotechnika, ktorá má len malý dosah – čo sa týka hlučnosti aj svetelných efektov.

Najlepšie je úplne sa vyhnúť blízkosti lokalít, kde sa môže ukrývať vtáctvo alebo iné zvieratá – porastom stromov či kríkov, vodným plochám, parkom, cintorínom, záhradám a ďalším miestam, ktoré živočíchy s obľubou využívajú na odpočinok. Tiež je nevhodné používať delobuchy v okolí kŕmidiel a iných lákadiel pre vtáctvo. Čo je samozrejmé, treba pozorne dodržiavať návod na použitie pyrotechniky, pokyny často obsahujú aj zásady pre ochranu domácich zvierat a voľne žijúcich živočíchov.

Na smutné dôsledky použitia pyrotechniky upozorňujú mnohé záchranné (rehabilitačné) stanice, organizácie na ochranu prírody a zvierat, veterinári či špecializované stránky na sociálnych sieťach. Takou je tiež stránka s názvom Záchrana chránených zvierat, ktorá radí, čo robiť v prípade nálezu vtáčaťa. Samozrejme, ak si niekto nevie poradiť sám, je potrebné kontaktovať príslušné pracovisko Štátnej ochrany prírody SR.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oslavy #vtáky #Silvester #delobuchy