Zábavná pyrotechnika si vypýtala svoju daň. Zasahovali hasiči aj zdravotníci

Lekári, sestričky a zdravotnícky personál ošetrili počas silvestrovského dňa aj noci stovky pacientov. Centrálne príjmy v Ružinove, na Kramároch, Antolskej a na Ústavnej pohotovostnej službe v Nemocnici Staré mesto navštívilo viac, ako 500 ľudí.

01.01.2018 10:20 , aktualizované: 16:44
debata (4)

Ako informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská, ošetrené boli rôzne poranenia, ktoré pacienti utrpeli pri páde, autonehodách, ale aj pri nesprávnej manipulácii s pyrotechnikou. „Naši zdravotníci ošetrili 20 úrazov hlavy, 14 zlomenín a niekoľko tržných rán. So zažívacími ťažkosťami prišlo 25 ľudí, 16 ľudí bolo intoxikovaných pre nadmerné požitie alkoholu, lekársku pomoc vyhľadalo aj niekoľko pacientov so psychickými problémami,“ uviedla.

Sedem ľudí utrpelo popáleniny z toho štyria boli ošetrení ambulantne, medzi nimi aj pacient, ktorý si spôsobil popáleniny dolných končatín, keď nešťastnou náhodou stúpil do hrnca so silvestrovskou kapustnicou. Traja pacienti museli byť hospitalizovaní na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Nemocnici Ružinov, pre vážne popáleniny. Hospitalizovaná je aj pacientka, ktorá prišla k zraneniu, keď si cigaretu zmýlila s petardou.

Pyrotechnika spôsobila najviac zranení v Žiline

Na prelome Silvestra a Nového roka vyslali operátori na linke tiesňového volania 155 posádky záchrannej zdravotnej služby k 933 prípadom. Ako informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR Alena Krčová, najviac výjazdov bolo v Prešovskom kraji – 167, najmenej v Trnavskom kraji – 85. K najčastejším diagnózam, pre ktoré vyrážali záchranári pomáhať pacientom, patrili problémy s dýchaním, zvýšený krvný tlak a pády.

„Mali sme tiež 50 prípadov, ktoré súviseli s neodbornou manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou,“ uviedla Krčová. Najviac ich bolo v Žilinskom kraji, kde záchranári ošetrili šesť osôb a najmenej v Bratislavskom, kde sa zranili dve osoby. Pacienti utrpeli najmä úrazy rúk, ale aj vážne poranenia očí, sluchu, či popáleniny. „Žiaľ, medzi pacientmi, ktorí sa zranili pri odpaľovaní pyrotechniky, bolo aj osem detí, z ktorých dve utrpeli ťažké, až devastačné poranenia prstov na rukách,“ dodala Krčová. Obom deťom vybuchli petardy v rukách.

Záchranári ošetrovali aj 45 ľudí, ktorí to prehnali s alkoholom. Medzi nimi bolo 17 detí, z ktorých najmladšie malo len 13 rokov. „Najviac opitých detí , až šesť, si vyžiadalo pomoc záchranárov v Bratislavskom kraji, v Banskobystrickom a v Trnavskom kraji sme nezaznamenali žiaden takýto prípad,“ uzavrela Krčová.

Zasahovali aj horskí záchranári

Nadránom záchranári Horskej záchrannej služby pomáhali Čechovi na Chate Pirmanka, ktorému sa po úraze z predchádzajúceho dňa zhoršil zdravotný stav. Ako HZS informuje na svojej internetovej stránke, ranená horná končatina mu opuchla a trpel nevoľnosťou. Krátko po tomto hlásení požiadala o pomoc z Martinských holí aj 26 – ročná Slovenka s úrazom dolnej končatiny. Záchranár HZS slúžiaci na Martinských holiach obom poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie a následne ich zviezol terénnym automobilom HZS k rampe a odovzdal posádkam RZP.

Dnes hodinu po polnoci boli záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry požiadaní o pomoc pre Slovenku, pod ktorou sa počas spúšťania po zjazdovke zo Štartu zlomili sane a spôsobili jej tržné poranenie v hornej časti stehna. Záchranári HZS je poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a následne ju transportovali do Tatranskej Lomnice k sanitke rýchlej lekárskej pomoci, ktorou bola prevezená do nemocnice v Poprade.

Hasiči zasahovali 17 krát

Slovenskí hasiči počas silvestrovskej noci zasahovali v prípadoch súvisiacich so zábavnou pyrotechnikou 17 krát. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, najviac ich bolo v Bratislavskom kraji (päť), v Prešovskom kraji boli hasiči vyslaní k trom prípadom, v Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji zasahovali pri dvoch udalostiach, v Banskobystrickom kraji pri jednom požiari. V prevažnej miere išlo o požiare plastových a plechových kontajnerov, v pár prípadoch spôsobila odpálená pyrotechnika požiar na balkóne. Pri požiaroch spôsobených zábavnou pyrotechnikou zasahovalo celkom 72 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #záchranári #zranenia #Silvester #Nový rok #rok 2018