Fico: Rozdelenie federácie bolo nevídané

"Pred 25 rokmi by za nás nikto nestavil ani pomyselný cent," povedal Predseda vlády Slovenskej republiky, Robert Fico vo svojom vyhlásení k 25. výročiu samostatnosti SR a skonštatoval, že napriek počiatočnej nepriazni je príbeh Slovenskej republiky úspešným príbehom.

01.01.2018 10:47 , aktualizované: 11:46
debata

„Rozdelenie Federácie bolo nevídané,“ povedal Fico o pokojnom priebehu rozdelenia vo svojom prejave a dodal, že je rád, že rozdelenie ČSFR už nie je dôvodom rozporov na Slovensku.

Vyzdvihol súčasné nadštandardné vzťahy s Českou republikou a slovenskú diplomaciu so slovami: „Štát, ktorý pred 25 rokmi ani neexistoval, má dnes silnú a rešpektovanú diplomaciu,“ povedal a pripomenul slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Premiér vyjadril spokojnosť s tým, že na Slovensku vždy panoval konsenzus v otázkach zahraničnej politiky, vyzdvihol vstup Slovenskej republiky do Európskej únie, Severoatlantickej aliancie a Schengenského priestoru. Napriek tomu vyjadril poľutovanie nad tým, že konsenzus v otázkach zahraničnej politiky SR sa v poslednom čase stráca.

Predseda vlády tiež varoval pred narastajúcim extrémizmom: „Zdá sa mi, že sme nedôslední v oddeľovaní zdravého vlastenectva od politického extrémizmu.“ Nedostatok vlastenectva vysvetlil slovami: „Niekto by cynicky mohol povedať, že rozdelenie nemalo svoj dramatický príbeh a preto chýbajú emócie.“ Premiér varoval predovšetkým mladých ľudí pred postojmi, ktoré naznačujú, že súčasné demokratické zriadenie berú ako samozrejmosť.

„Politické krízy v našom štáte nikdy neboli riešené iným spôsobom, ako demokratické voľby,“ povedal premiér a dodal, že Slovenská republika je naozaj demokracia, ktorá rešpektuje práva a rozhodujúce slovo v nej majú občania.

Na záver Robert Fico všetkým zaželal šťastný nový rok.

Telefonát s Babišom

Premiéri Slovenska a Česka Robert Fico a Andrej Babiš telefonicky hovorili pri príležitosti 25. výročia rozdelenia Československa.

Zhodli sa, že obe krajiny spájajú nadštandardné vzťahy. Je podľa nich dôležité, aby oba štáty spolupracovali v rámci regionálnych zoskupení aj na pôde medzinárodných inštitúcií. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa českej vlády Barbora Peterová.

Premiéri diskutovali najmä o vzťahu oboch krajín a významných výročiach, ktoré si tento rok pripomínajú. „Zhodli sa na tom, že obe krajiny stále spájajú nadštandardné vzťahy na všetkých úrovniach,“ uviedla Barbora Peterová. Zhodli sa tiež na potrebe spolupráce v regionálnych i medzinárodných zoskupení.

„Telefonát so slovenským predsedom vlády bol priateľský a veľmi otvorený,“ uviedol Babiš.

Pripomenul, že 5. januára zavíta do Bratislavy, kde sa s Ficom stretne. „Je dobrou tradíciou, že nový český premiér jazdí na svoju prvú zahraničnú cestu na Slovensko,“ poznamenal.

Fico na svojom facebookovom profile napísal, že Babišovi poďakoval za 25 rokov „nádherného susedského spolužitia“.

„Naše krajiny ukázali 1. januára 1993 celému svetu nevídaný príklad pokojného rozdelenia federálnej republiky a vzniku dvoch samostatných štátov,“ dodal.

Slovenská republika a Česká republika vznikli pred 25 rokmi. Ukončili tak existenciu spoločného štátu Československa. Ten vznikol 28. októbra 1918, tento rok si tak obe krajiny zároveň pripomenú 100 rokov od jeho založenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Robert Fico