Slovenská republika oslávila štvrťstoročie vzniku

Slávnostné príhovory najvyšších ústavných činiteľov, 25 slovenských a českých osobností vyznamenaných prezidentom Andrejom Kiskom, salvy vystrelené na počesť štátneho sviatku. Všetky tieto udalosti vytvorili na Nový rok dôstojný rámec osláv štvrťstoročia existencie samostatnej Slovenskej republiky.

01.01.2018 13:37 , aktualizované: 18:16
Štátne vyznamenania Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska v budove Reduty odovzdal štátne vyznamenanie 25 osobnostiam.
debata

Prezident vyznamenával v budove Slovenskej filharmónie. Rad Bieleho dvojkríža určený zahraničným osobnostiam odovzdal napríklad speváčke a tvári Pražskej jari '68 Marte Kubišovej, expremiérovi českej vlády Petrovi Pithartovi, opernej speváčke Gabriele Beňačkovej a kameramanovi Vladimírovi Ješinovi. Rad Ľudovíta Štúra za zásluhy o rozvoj demokracie či v oblasti kultúry si prevzali herečka Zuzana Kronerová, tvár novembra '89 Fedor Gál, hudobný skladateľ Peter Breiner, priamy účastník SNP Otto Šimko a ďalší. Pribinov kríž dostali spisovateľ a dramatik Rudolf Sloboda a herec Jozef Kroner, obaja in memoriam, speváčka Marika Gombitová a iní.

Kiska tohto roku vyznamenával výnimočne presne v deň štátneho sviatku, nie ako obvykle, so zhruba týždňovým oneskorením. Takisto počet vyznamenaných bol vyšší, vlani ich bolo 20, kým v roku 2015 iba 10. „Dvadsaťpäť vyznamenaných je symbolom 25. výročia založenia republiky. Niet pochýb, že všetky vybrané osobnosti spĺňajú vysoké nároky na prezidentské uznanie,“ zhodnotil politológ Michal Horský. Podľa neho je však v zozname príliš málo predstaviteľov vedecko-technickej inteligencie. „Aj z toho vidieť, že práve túto oblasť zatiaľ Slovensko nestihlo dostatočne rozvinúť. Azda budúce výsledky v nej privedú budúce hlavy štátu poohliadnuť sa aj týmto smerom,“ dodal Horský.

Štvrťstoročie slovenskej štátnosti pripomenul Kiska aj v tradičnom novoročnom príhovore. „Pred 25 rokmi vznikla samostatná Slovenská republika. Demokratický štát, na ktorý môžeme byť právom hrdí,“ zdôraznil. Ocenil tiež, že v roku 2018 uplynie presne 20 rokov od porážky mečiarizmu parlamentnou cestou. A menoval aj ďalšie dôležité výročia pripadajúce na tento rok. Sto rokov od vzniku ČSR, ale aj 70. výročie nástupu totalitného režimu vo februári 1948 či 50 rokov od okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968.

Prezident zmienil aj dôležité udalosti vlaňajška. Podľa neho krajina „obstála v najdôležitejšej skúške“, keď v župných voľbách odmietli voliči extrémistov z ĽS NS. Podľa neho však zároveň „verejná diskusia zhrubla“ a hranice toho, čo je únosné povedať nahlas či publikovať na sociálnych sieťach, sú čoraz deravejšie. „Nemali by sme robiť nepriateľa z každého, kto má iný názor alebo kritický postoj k tomu, čo robíme,“ uviedol.

Hlava štátu sa nevyhla ani kritike vlády, podľa Kisku bol rok 2017 skôr "nepríjemným rokom pravdy“, keď riešeniu závažných problémov v zdravotníctve, školstve či sociálnej oblasti bránili bezvýznamné a malicherné škriepky, ktoré prehlbovali nedôveru ľudí k štátu a k politikom.

Podľa šéfa parlamentu Andreja Danka (SNS) síce vzniku samostatnej SR predchádzal od novembra '89 do rozdelenia federácie turbulentný vývoj, no v súčasnosti je už štandardným demokratickým štátom, rešpektovaným členom EÚ a ďalších významných medzinárodných inštitúcií. „Vzťahy medzi Českou a Slovenskou republikou aj oboma našimi národmi sú dlhodobo vynikajúce,“ skonštatoval Danko.

„Som hrdý na Slovensko, buďme hrdí na našu krajinu. Robme veci spoločne tak, aby to bol úspešný príbeh aj v nasledujúcich rokoch našej samostatnej existencie,“ zdôraznil v príhovore k jubileu premiér Robert Fico (Smer). Vstup do EÚ, NATO či Schengenu, prijatie eura, to všetko podľa Fica potvrdilo politickú dospelosť krajiny. „Štát, ktorý pred 25 rokmi neexistoval, má silnú a rešpektovanú diplomaciu schopnú obhajovať svoje záujmy a nastoľovať celoeurópske témy," podčiarkol predseda vlády. Znepokojuje ho však, že existujú predstavy, ktoré sa pohrávajú s destabilizovaním dosiahnutého.

Fico sa tiež zmienil o dopoludňajšom telefonáte so šéfom českej vlády Andrejom Babišom. „Poďakoval som mu za 25 rokov nádherného susedského spolunažívania a vyslovil hlboké presvedčenie, že aj ďalšie vzťahy medzi Slovenskou a Českou republikou budú pôžičkami vzájomnej dôvery,“ uviedol. Teší ho, že vznik samostatnej Slovenskej republiky už nie je pre slovenskú spoločnosť rozdeľujúcou témou. Podľa neho je už dnešnej mladej generácii obdobie federácie mimoriadne vzdialené a slovenskú štátnosť berie "ako prirodzenú a možno akúsi nudnú samozrejmosť“.

V Dóme sv. Martina sa dopoludnia konala slávnostná novoročná omša. Zúčastnili sa na nej prezident Kiska aj jeho predchodca Ivan Gašparovič, predseda poslaneckej snemovne Danko, niekoľkí ministri, poslanci aj iní ústavní činitelia.

Pondelok bol zároveň dňom 25. výročia vzniku Ozbrojených síl SR. Vojaci výročie oslávili vypálením tradičných novoročných delostreleckých sálv z bratislavského Tyršovho nábrežia. Prvýkrát v histórii im pri tom velila žena – profesionálna vojačka z Michaloviec.

Komu udelil prezident štátne vyznamenania

Rad Bieleho dvojkríža II. triedy

  • Gabriela Beňačková, operná speváčka
  • Marta Kubišová, speváčka, tvár Pražskej jari '68
  • Vladimír Ješina, kameraman
  • Petr Pithart, signatár Charty ‚77, politik, tvár novembra ‘89

Rad Ľudovíta Štúra I. triedy

  • Fedor Gál, sociológ, tvár novembra '89
  • Mikuláš Huba, ochranár, expolitik
  • Ilja Zeljenka (in memoriam), hudobný skladateľ
  • László Szigeti, vydavateľ
  • Martin M. Šimečka, novinár, publicista, tvár novembra '89
  • Peter Breiner, hudobný skladateľ
  • Zuzana Kronerová, herečka
  • Alexander Bröstl, právnik

Rad Ľudovíta Štúra II. triedy

  • Otto Šimko, účastník SNP
  • Marta Ličková, prekladateľka
  • Juraj Flamik, ochranár
  • Alta Vášová, dramaturgička, scenáristka

Pribinov kríž I. triedy

  • Pavel Povinec, jadrový fyzik
  • Rudolf Sloboda (in memoriam), spisovateľ, dramatik
  • Myrón Malý, lekár, fyzioterapeut
  • Robert Mistrík, chemik
  • Jozef Kroner (in memoriam), herec
  • Marika Gombitová, speváčka

Pribinov kríž II. triedy

  • Marián Čaučík, teológ, v bývalom režime člen podzemnej cirkvi
  • Ján Lazorík (in memoriam), etnograf, folklorista, národopisec
  • Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine
Zdroj: Kancelária prezidenta SR
Pôvodnú správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Andrej Kiska #Nový rok #rok 2018