Fico má výhrady ku Kiskovmu výberu laureátov štátnych vyznamenaní

Premiér Robert Fico kritizoval prezidenta Andreja Kisku za výber ľudí, ktorým udelil na výročie vzniku republiky 1. januára štátne vyznamenania. Premiérovi prekáža, že pri okrúhlom výročí ocenil aj ľudí, ktorí boli proti vzniku republiky. Prezident Kiska vyznamenal napríklad bývalého šéfa Verejnosti proti násiliu Fedora Gála, ktorý bol namiesto vzniku samostatného Slovenska za zachovanie spoločného štátu s Čechmi.

02.01.2018 19:00
statne vyznamenania prezidenta, Foto: ,
Prezident Andrej Kiska vyznamenal v budove Slovenskej filharmónie 25 slovenských a českých osobností.
debata (916)

„Rešpektujem právo prezidenta udeľovať štátne vyznamenania. Už v minulosti som viackrát vzniesol výhrady, keď sa prezident pri príležitosti vzniku SR rozhodol vyznamenať aj ľudí, ktorí boli otvorene proti samostatnosti našej krajiny. To, že tak urobil aj pri okrúhlom 25. výročí, považujem za necitlivé až neslušné. Skôr by som očakával, že pán prezident ocení ľudí, ktorí prispeli k vzniku Slovenskej republiky,“ vyhlásil včera Fico.

Mená kandidátov na štátne vyznamenania posudzuje komisia, ktorú vymenúva prezident. Je na hlave štátu, či bude akceptovať odporúčania komisie. Návrhy na ocenenie môže predkladať aj vláda, tá ich nedala. Úrad vlády včera informoval, že kabinet ich ani nemohol dať, lebo nedostal žiadne odporúčania od komisie, na základe ktorých je možné vypracovať návrh na udelenie štátneho vyznamenania na rokovanie vlády. „Tieto odporúčania však opäť neboli zo strany komisie Úradu vlády doručené pred udelením vyznamenaní,“ uviedol Úrad vlády SR.

Nie je to prvý raz, čo Fico vyčítal Kiskovi niektorých ocenených. Podobná situácia bola aj vlani a predvlani. „Už minulý rok som odmietol ísť na štátnu recepciu. Povedal som prezidentovi, že tak robím na protest. Vyznamenal totiž pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky ľudí, ktorí boli otvorene proti jej vzniku,“ povedal vlani v januári Fico denníku Hospodárske noviny. Pri vyznamenaniach v roku 2017 mu prekážalo, že Kiska odmietol vyznamenať ľudí, ktorí sa pričinili o zvládnuté slovenské predsedníctvo v EÚ. Kancelária prezidenta vtedy tvrdila, že nikdy nedostala oficiálny návrh na vyznamenania kohokoľvek za slovenské predsedníctvo.

Spor o ocenenia bol minulý rok aj v prípade herca a riaditeľa Divadla Aréna Juraja Kukuru a textára a spisovateľa Borisa Filana. Mali dostať Pribinov kríž, čo sa nestalo. Návrh schválila vláda a menovite boli uvedení aj vo vládnom materiáli. Mená ocenených sa vopred nezverejňujú, kým ich prezident neodsúhlasí. Prezidentský palác reagoval, že udelenie vyznamenaní je vo výlučnej právomoci hlavy štátu.

© Autorské práva vyhradené

916 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska