Víchrica odstavila v Jasnej lanovky, Donovaly a Šturec uzavreli

Na horách na severe Slovenska môže byť víchrica. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa. Vietor môže dosahovať rýchlosť 110 až 135 km/h.

03.01.2018 09:50 , aktualizované: 15:54
debata

Pre niektoré severné a západné okresy Slovenska platí výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi. Niekde sa môže objaviť aj hmla.

„Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov je v danom ročnom období a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varuje SHMÚ.

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa aj pred povodňami. Zvýšené vodné toky sú na východe krajiny.

Silný vietor zastavil prevádzku lanoviek v Jasnej

Prevádzku niektorých lanoviek v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry museli v stredu popoludní dočasne zastaviť. Dôvodom je vietor dosahujúci silu až 30 metrov za sekundu. Skiareál o tom informoval prostredníctvom oficiálnej facebookovej stránky.

Momentálne v Jasnej nepremávajú lanovky A1 Priehyba – Chopok, A2 Kosodrevina – Chopok, A3 Grand – Brhliská, A4 Jasná – Priehyba, B1 Záhradky – Rovná Hoľa, B2 Záhradky – Priehyba, B3 Biela Púť – Jasná, B4 Jasná – Luková, B5 Otupné – Luková a B8 Lúčky – Vyhliadka.

„Medzi Bielou Púťou, Záhradkami a Lúčkami premáva kyvadlová doprava podľa potreby,“ uvádza sa na oficiálnej stránke strediska Jasná. Zároveň pôjdu v polhodinových intervaloch lanovky A2 Kosodrevina – Chopok a A1 Priehyba – Chopok, no len na vývoz a zvoz klientov strediska z opačnej strany.

Podľa ďalších informácií má vietor vo štvrtok (4.1.) ustať a všetky uvedené lanovky by mali opäť uviesť do prevádzky.

Kombinácia náhleho oteplenia, silného vetra, hmly, dažďa so snehom a vysokej vlhkosti zapríčinila dočasné obmedzenie prevádzky niektorých lanoviek v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry aj na sklonku roka 2017. V nedeľu (24.12.) a pondelok (25.12.) sa na kabínkovej lanovke Priehyba Chopok musela obíjať námraza, čistiť stĺpy, lanovky a lavičky od nebezpečného ľadu na podperách.

Šturec, Donovaly a Šútovce uzavreli

Horské priechody Donovaly, Šútovce a Šturec sú uzatvorené pre vozidlá nad desať metrov dĺžky. Dôvodom je husté sneženie. To komplikuje situáciu aj na ceste II/584 Srdiečko – Bystrá, ktorá je zjazdná iba so snehovými reťazami. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe.

SSC uvádza, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký. Rovnako sú zjazdné cesty I., II. a III. triedy. Na území stredného a východného Slovenska je povrch vozoviek II. a III. triedy miestami pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov. Na ceste II/532 v okrese Rimavská Sobota je poľadovica.

Pozor na silné sneženie a hmlu

Na horských priechodoch Huty, Herlianske Sedlo, Vrchslatina, Podspády a Kremnické Bane je povrch vozoviek pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov. Na horskom priechode Zbojská sa nachádza miestami zľadovatený sneh do jedného centimetra.

Podľa SSC pre silné sneženie alebo hmlu je dohľadnosť do 100 metrov v lokalitách Štrba, Batizovce, Poprad, Pastierske, Kremnička, Banská Bystrica, Vígľaš, Dobrá Niva, Hronská Breznica, Stráže, Zvolenská Slatina, Zvolen, Banská Belá, Detva, Medzilaborce, Tornaľa, Jelšava a Stožok.

Druhý lavínový stupeň trvá

Snehová pokrývka na horách je stabilizovaná, premrznutá a len ojedinele nenosná. Za posledných 24 hodín nepripadol nový sneh. Stále platí, že v polohách nad 1 500 m n. m. je sneh nerovnomerne rozmiestnený, niekde sa stále môžu nachádzať vyfúkané ľadové plochy. Inde je naopak nafúkané väčšie množstvo snehu vo forme vankúšov a dosiek, ktoré nemusia byť previazané s podkladovou vrstvou starého tvrdého snehu.

Lavínové nebezpečenstvo je vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí mierne, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Sneh z vianočného sneženia padal na tvrdú podkladovú snehovú vrstvu, kde ho severozápadný a južný vietor striedavo prefukoval na záveterné svahy, kde vytvoril snehové vankúše a dosky. Na strmých svahoch sa môžu uvoľniť lavíny pri dodatočnom zaťažení.

Lavínové nebezpečenstvo má lokálny charakter. V odtrhových zónach žľabov, vstupov do žľabov a terénnych depresií všetkých svetových strán, najmä však vo výškach nad 1 800 m n. m.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #hory #víchrica #silný vietor