SHMÚ Varuje pred vetrom, snehom i zvýšenou hladinou riek na východe krajiny

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred vetrom pre okres Tvrdošín. Pred silným vetrom na horách varuje v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

03.01.2018 21:04
debata

Výstraha prvého stupňa platí v Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji pred snehovými jazykmi a závejmi. Ich tvorba sa očakáva najmä v horských oblastiach.

SHMÚ očakáva silný vietor na horách aj v piatok 5. januára. Pre okresy Žilina, Námestovo, Dolný Kubín, Martin a Turčianske Teplice platí výstraha prvého stupňa. V okresoch Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Poprad vydal výstrahu druhého stupňa. „Miestami sa tu očakáva výskyt silného vetra, ktorý v nárazoch dosiahne rýchlosť 135–160 km/h,“ uvádzajú meteorológovia. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre horolezectvo a turistiku.

Výstraha druhého stupňa pred povodňami naďalej platí na vodných tokoch na východe krajiny. Na rieke Latorica vo Veľkých Kapušanoch namerali v stredu o 19.00 h 631 centimetrov. Hladina rieky Bodrog v Strede nad Bodrogom dosiahla o 19.00 h 717 centimetrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #vietor