Kauza nástenkový tender mieri na Najvyšší súd

Ľudia z najvyšších poschodí politiky si vlani vypočuli odsudzujúce rozsudky. Stalo sa tak po prvý raz v ponovembrovej histórii Slovenska.

04.01.2018 13:00
Janušek, Štefanov Foto: ,
Exministri za SNS Marián Janušek (vľavo) a Igor Štefanov na archívnej snímke z roku 2009.
debata

Špecializovaný trestný súd v októbri rozhodol, že dvaja bývalí ministri výstavby za SNS si za tzv. nástenkový tender zaslúžia tvrdé tresty. Tí však očakávajú, že všetko zmení odvolanie. Kauza je teraz v rukách Najvyššieho súdu.

Pezinský súd uznal Igora Štefanova vinného z machinácií pri verejnom obstarávaní a udelil mu 9-ročný trest. Mariánovi Janušekovi vymeral 12-ročný trest nielen pre machinácie, ale aj za zneužitie právomocí verejného činiteľa a porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku. Obaja tiež dostali finančné tresty a zákaz pôsobiť vo verejných funkciách na päť rokov. Obžalovaní boli aj traja bývalí zamestnanci ministerstva. Tých však súd oslobodil, proti čomu sa prokurátor odvolal. „Bolo treba niekoho zavrieť, aby sa mohlo poukazovať, ako Slovenská republika bojuje proti korupcii,“ reagoval po vynesení rozsudku Janušek. „Verím, že keď sa odvoláme, rozsudok bude zrušený,“ doplnil. Štefanov na vynesenie rozsudku neprišiel. Obaja exministri však dúfajú, že pred väzením ich zachráni Najvyšší súd. „Prokurátor aj obžalovaný Marián J. už súdu poslali písomné odôvodnenie odvolania. Obžalovaný Igor Š. požiadal o predĺženie lehoty na zaslanie písomného odôvodnenia odvolania, ktorá mu bola predĺžená do 10. januára 2018,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Odborníčka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská vysvetlila, že o odvolaniach bude na Najvyššom súde rozhodovať senát trestného kolégia. „Ten môže rozhodnúť potvrdením rozsudku alebo v prípade, ak bude žiadať doplnenie dokazovania, vráti vec späť na tento súd,“ pokračuje Kurilovská.

Špecializovaný trestný súd je právnym názorom Najvyššieho súdu viazaný. „Odvolania všetkých účastníkov konania budú na Najvyššom súde posudzované spoločne,“ povedala Kurilovská. Kauza exministrov sa točí okolo tendra na dodávateľa informačných a poradenských služieb pri využívaní eurofondov v hodnote 3,6 miliardy korún (120 miliónov eur). Údajne bol len šesť dní zverejnený na korkovej nástenke na prvom poschodí ministerstva. Jediným záujemcom a víťazom bolo konzorcium firiem Avocat a Zamedia, údajne blízke Jánovi Slotovi. Keď Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil, že došlo k porušeniu zákona a hrozilo zastavenia eurofondov, premiér Fico sa rozhodol ministra Janušeka odvolať.

Nahradil ho Igor Štefanov. Práve on predsedal výberovej komisii ministerstva, ktorá odobrila víťazné konzorcium a v marci 2010 bol nútený odstúpiť aj on. Ešte v tom roku Európska únia odmietla pre netransparentnosť uhradiť peniaze vyplatené za túto zákazku. Tender sa síce podarilo zrušiť, škoda na štátnom majetku aj tak dosiahla údajne až 12 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #nástenkový tender